HOME < INSPIRATIE < LIJSTENBRIJ
Lijstenbrij

9 Naakte Bomen

Het kan nog even; naakte bomen spotten…

naakte bomen
Zonnestralen tussen jonge bosbomen.

In hun blootje laten ze de essentie zien van wie ze zijn en karakteriseren ze het seizoen. Zoals ze dat het hele jaar doen. Negen naakte bomen, om je te verleiden nog vóór het voorjaar met je camera te gaan gluren …

1. Silhouet

Deze dunne hangende twijgjes horen onmiskenbaar bij de ruwe berk. Het tegenlicht maakt van de boom een silhouet, waardoor het karakter van de boom wordt geaccentueerd. De zonsondergang is een extraatje voor wat dramatiek.

In de gemeente Raalte.
In de gemeente Raalte.

2. Takken

Takken vormen artistieke structuren. Maak meerdere opnamen van verschillende structuren zoals van deze grillige eiken. Als de foto’s op je scherm los van hun omgeving komen, ga je steeds duidelijker zien welke structuren het mooist zijn.

Zomereik
Zomereik in de gemeente Olst-Wijhe.

3. Bast

Net zoals met takken kun je ook met de bast de mooiste uitsneden zoeken. Ongehinderd door een bladerdak valt ’s winters het volle licht op de stam. Met een zonnetje erop komen de kleuren en structuren het mooist uit.

Europese zwarte populier; Black poplar; Populus nigra
Structuren in de bast van een oude populier.

4. Dieren te kijk

Wat zich normaal verschuilt achter gebladerte, staat in de winter te kijk. Sporen van dieren, zoals dit eksternest (met extra speelkamer), kunnen je op het spoor brengen om in het voorjaar de familie nog eens te bezoeken.

In de gemeente Deventer.
In de gemeente Deventer.

5. Landschap

De compositie van dit wegkapelletje bij het Twentse Zenderen wordt verlevendigd door de flankerende eiken. De anders saaie luchtpartij krijgt nu een functie. Durf een boomkroon gerust aan te snijden, het beeld wordt er vaak spannender van.

Kapelletje bij Karmelietessenklooster in Zenderen.
Kapelletje bij Karmelietessenklooster in Zenderen.

6. Einde herfst

De herfst spant de kroon voor bomen-fotografie. Maar de overgang naar de winter, eind november begin december, gaat ook gepaard met sterke gevoelens. Bomen trekken hun laatste kleren uit, ze gaan slapen.

Zonnestralen tussen jonge bosbomen.
Zonnestralen tussen jonge bosbomen.

7. Winters wit

Het gebeurt niet zo vaak, besneeuwde of berijpte bomen, dus wees er op tijd bij wanneer het weerbericht veel goeds belooft. Groene bomen zijn we gewend, maar witte, dat is de bomen-hemel. Tegen de kerst is het zelfs het gesprek van de dag.

Berijpt dorp de Vecht.
Berijpt dorp de Vecht.

8. Begin lente

Maagdelijk en betoverend is het ontluiken van de eerste blaadjes. Het gaat snel, het stadium van half bloot, half gekleed duurt maar een paar weken. De rest van het jaar kent zulk bijzonder licht en intense kleuren niet.

Kapelletje bij Karmelietessenklooster in Zenderen.
Op het landgoed Vorden in de gemeente Bronckhorst.

9. Mensen erbij

Kruid je boomfoto’s met mensen, het maakt de afgebeelde boom begrijpelijker en grootser. De emoties van mens en boom versterken elkaar. Een snufje mens is vaak al genoeg. En bomen verlevendigen een plaat met mens in de hoofdrol. De winter is het meest geschikt voor een zwartwit-boom.

Hoog water van de IJssel bij Deventer.
Hoog water van de IJssel bij Deventer.

Deel dit artikel


4
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. beetje veel vreemd, dat Sjon via mijn persoonlijk email adres reageert op mijn opmerking op zijn artikel, ondanks dat email adres niet gepubliceerd wordt.

  en ja in de volksmond wordt gesproken over de schors van een boom en vroeger werd door de eekschillers op de Veluwe eikenschors gebruikt om looizuur aan te maken.

 2. Leuk artikel Sjon, 1 opmerking bij de foto van de bast van de boom: we kijken tegen de schors van de boom aan, de bast zit verborgen onder de schors.

  Vrgr.

  Willem. Mourik

  1. Door Noortje Russel op 27 maart 2018 om 13:40

   Ah daar vergis ik me ook altijd in. Vandaar natuurlijk ook ‘in je blote bast’!
   En ja, erg leuk geschreven Sjon, en geïllustreerd met prachtige foto’s!

  2. de naamgeving hangt waarschijnlijk af van welke bronnen je raadpleegt; hier een aantal voorbeelden:
   http://www.bomenstichtingzutphen.nl/?page_id=27 en https://nl.wikipedia.org/wiki/Bast en http://www.encyclo.nl/begrip/bast Waarschijnlijk zijn bast en schors synoniemen, zeker wat betreft de buitenbast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *