Menu

Onderdeel van Pixfactory

Acht onderwerpen voor polderfotografie

Polderfotografie? Ja inderdaad, fotograferen in de polder. Misschien kun je je daar nu niet zo veel bij voorstellen, maar de Nederlandse polder heeft op fotogebied veel te bieden. Ga dit voorjaar maar eens met de camera een polder in en zie met eigen ogen hoeveel fotomogelijkheden er zijn. Polders vind je in praktisch alle laaggelegen delen in Nederland. In deze uitgave van Leuke Lijstjes deel ik, ter inspiratie, mijn 8 favoriete polderfotografie onderwerpen met jou.
Polderlandschap, bron voor veel fotomogelijkheden
Polderlandschap, bron voor veel fotomogelijkheden. Fotograaf: Hans Brongers

1. Polderlandschap

In welke polder je je ook begeeft, er zijn overal meer dan genoeg fotomogelijkheden. Je kunt er mooie overzichten vastleggen, maar zeker ook details in het polderlandschap. In het voor-en najaar is de kans groot dat er ’s morgensvroeg nevel over de polder ligt. Dat is het moment waarop het polderlandschap verandert in een mystieke omgeving. Een sfeer die absoluut de moeite waard is om vast te leggen. Een mooie zonsopkomst zal hierbij de sfeer zeker nog meer verhogen. Gebruik hierbij ook eens een telelens of een zoomlens om de sfeer in het polderlandschap nog meer te benadrukken.

Ochtend nevel over en lijnenspel in de Arkemheen polder bij Nijkerk
Ochtend nevel over en lijnenspel in de Arkemheen polder bij Nijkerk. Fotograaf: Hans Brongers

2. Nieuwsgierige koeien

Een foto van een koe of koeien in de polder mag natuurlijk niet ontbreken. De polder is tenslotte veelal het domein van de koe en beiden horen thuis in een oer-Hollandse foto. Koeien zijn over het algemeen erg nieuwsgierig. De kans is dan ook groot dat zij naar je toe komen om te kijken wat je aan het doen bent. Voor jou de mogelijkheid om die Hollandse foto te maken. Vanaf begin april mogen zij, na een winter op stal gestaan te hebben, weer de wei in. Dat de dieren van dat moment enorm genieten, laten zij dan ook graag met hun bokkensprongen zien. Ook dat levert natuurlijk erg fraaie beelden op.

Nieuwsgierige koeien op ooghoogte gefotografeerd
Nieuwsgierige koeien op ooghoogte gefotografeerd. Fotograaf: Hans Brongers

3. Weidevogels

Vanaf begin van het voorjaar arriveren verschillende weidevogels weer in de Nederlandse polder om te broeden, waaronder de grutto en de tureluur. Om deze vogels te kunnen fotograferen moet je (helaas) gebruik maken van de mobiele vogelhut, oftewel de auto. Zolang je in de auto blijft kun je namelijk, met wat geduld, mooie foto’s maken. De meest bekende compositie is wanneer de grutto of de tureluur op een paal of een hek zit. Dat hierbij een telelens of een zoomlens een pré is, is niet vreemd. Naast de foto’s waarbij de vogel behoorlijk beeldvullend is, vind ik de opname verder weggenomen ook erg mooi. Hier gaat de vogel op in diens habitat en maakt de opname compleet.

Een weidevogel verder weg gefotografeerd toont zowel de vogel als diens habitat
Een weidevogel verder weg gefotografeerd toont zowel de vogel als diens habitat. Fotograaf: Hans Brongers

4. Rammelende hazen

In het voorjaar is het ook leuk om een stel hazen te fotograferen die al rennend en knokkend trachten een vrouwtje voor zich te winnen. Het rammelen, zoals dit knokken wordt genoemd, kan er soms hard aan toe gaan. Dit spektakel fotografeer je vanuit de auto, met een telelens en een snelle sluitertijd.

Rammelende hazen in de vroege ochtend gefotografeerd met telelens en snelle sluitertijd
Rammelende hazen in de vroege ochtend gefotografeerd met telelens en snelle sluitertijd. Fotograaf: Hans Brongers

5. Windmolens

Tja de windmolen, nog zo’n icoon dat niet weg te denken is uit het Hollandse polderlandschap. Een monument dat eeuwenlang voor het bemalen van de polder heeft gezorgd en ervoor zorgde dat wij droge voeten hielden. Een monument ook dat zich graag en geduldig laat fotograferen in een voortdurend veranderend decor. Persoonlijk fotografeer ik de molen het liefst tijdens het blauwe uurtje en bij zonsopkomst. Daarbij kies ik mijn standpunt zo dat de zon achter de molen opkomt of ondergaat.

Oude Doornse Molen, Almkerk op een vroege ochtend gefotografeerd
Oude Doornse Molen, Almkerk op een vroege ochtend gefotografeerd. Fotograaf: Hans Brongers

6. Gemaal

Nadat de bemaling van de polders door de molens werd overgenomen door (stoom)gemalen, werd de windmolen werkeloos. In Nederland zijn nog een aantal werkende originele stoomgemalen te vinden. Ondanks dat het gemaal misschien niet zo fotogeniek is, is het zeker de moeite waard om deze mee te nemen in je polderlandschapsfoto. Zelf kies ik een moment vroeg in de ochtend. Een ochtend waarbij er een fraaie lucht is of een neveldeken over het landschap ligt. Hierbij kies ik mijn standpunt zo dat de zon achter het gemaal opkomt.

Stoomgemaal Arkemheen tijdens zonsopkomst
Stoomgemaal Arkemheen tijdens zonsopkomst. Fotograaf: Hans Brongers

7. Tiendwegen

In met name Midden-Nederland vind je in de buurt van een rivier zijn vaak zogenaamde Tiendwegen te vinden. Tiendwegen zijn smalle aangelegde veenkades met aan weerszijden een sloot. Tiendwegen werden in vroeger dagen gebruikt om het afgegraven veen uit de omliggende polder af te voeren. Later gaven zij de grens aan van de verschillende landbouw percelen. Op een Tiendweg werden aan weerszijden van de kade bomen gepland, zoals wilgen en essen. De bijzondere en soms bizarre vorm van de bomen verraden de hoge leeftijd ervan. Daardoor zijn zij op zich al fotogeniek, maar samen de Tiendweg en diens omgeving maakt het beeld helemaal compleet.

Sloot en oude wilgen flankeren de Tiendweg bij Haastrecht
Sloot en oude wilgen flankeren de Tiendweg bij Haastrecht. Fotograaf: Hans Brongers

8. Bollenvelden

Tot slot, maar zeker niet op de laatste plaats zijn er ook polders die wereldfaam hebben verworven. Wereldfaam door de kleurrijke bloembollenvelden in het voorjaar en vroege zomer. Dat dit kleurrijke schouwspel buitengewoon fotogeniek is, dat hoef ik waarschijnlijk hier niet te melden. Een bollenveld biedt vele creatieve mogelijkheden voor de fotograaf.

Bollenveld in de Flevopolder, veel ruimte voor creativiteit
Bollenveld in de Flevopolder, veel ruimte voor creativiteit. Fotograaf: Hans Brongers

Enkele informatiebronnen

Polders in Nederland

Molens in Nederland

Tiendwegen

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: