1. Fluitenkruid als decor voor een landschapsfoto
Fluitenkruid is een prachtig mooie en decoratieve plant die in mei en juni bloeit. Op afstand gezien lijkt het overvloedig bloeiende fluitenkruid op een witte wolk. Vooral in de bermen van wegen en langs slootkanten vind je veel fluitenkruid. Een mooier decor voor je landschapsfoto kun je in deze periode bijna niet vinden of wensen.
Speel hierbij met verschillende composities en zoek naar mooi licht en/of mooie lichtinvallen. Zoom ook eens in met een tele- of zoomlens om het beeld te comprimeren. Zo leg je meer de aandacht op het onderwerp wat jij wilt. Oftewel; je toont de essentie van jouw foto door erop in te zoomen.
2. Fluitenkruid als decor voor het kleine leven
De ontelbare witte bloempjes die het fluitenkruid rijk is, is voor insecten gelijk het walhalla. Je vindt er dan ook veel soorten insecten en vaak hoef je er niet eens voor op de knieën. De schermen met de bloemen bloeien tenslotte bijna op stahoogte. Dit geeft je de mogelijkheid om het kleine leven in het witte decor van het fluitenkruid goed te kunnen fotograferen.
Speel hierbij met je diafragma om verschillende scherptedieptes te krijgen. Oftewel, zoek naar de instelling die ervoor zorgt dat jouw insect scherp is en het decor onscherp. Een ezelsbruggetje dat ik hierbij gebruik is: Laag (kleine diafragmawaarde = grote lensopening) is vaag!
Ook bij deze tak van de fotografie is niet alleen de macrolens de enige aangewezen lens. Gebruik ook hier eens de tele- of zoomlens. Je kunt hiermee prima close-up opnames maken terwijl je meer afstand bewaart van het kleine leven. Je verstoort het minder en het verkleint dus ook de kans dat het wegvliegt.
Wanneer je ’s morgens fotografeert, als de temperatuur (nog) laag is, zijn insecten inactief. Zij hebben de warmte van de zon nodig om voldoende energie te verkrijgen. Dit betekent dat je het insect van zeer dichtbij kunt fotograferen zonder dat deze weg vliegt. Bovendien, als je geluk hebt, zitten er nog dauwdruppels op het insect. Goed voor een prachtige extra toevoeging aan je beeld.
3. Fluitenkruid als decor voor zichzelf
Als je de bloemschermen van het fluitenkruid van dichtbij bekijkt, zou je meteen moeten begrijpen dat hier de benaming “onkruid” totaal ongepast is! Zo fraai en fragiel is het bloempje van het fluitenkruid en dus ook zo fotogeniek. Focus eens met behulp van de macrofunctie van je toestel of met een macrolens tot op het niveau van de individuele bloempjes. Deze individuele exemplaren worden omringd door diens soortgenoten en vormen daardoor als het ware het decor van en voor zichzelf.
Speel ook hierbij weer met verschillende scherptedieptes om zo het door jou gewenste detail die aandacht te geven die jij vindt dat het verdient.
Dauwdruppels vormen ook hier een prachtige toevoeging aan jouw opname. Bovendien kunnen zij zorgen voor een mooie bokeh in je foto. Door de onscherpte van geven de druppels ronde lichtvlekken op de achtergrond.
Het is te hopen dat de inhoud van dit artikel je voldoende heeft geïnspireerd om zelf fluitenkruid te gaan gebruiken als fotodecor. Is het niet meer dit seizoen, weet dan dat er volgend jaar vast weer heel veel fluitenkruid te vinden is.
5 reacties
Berkenbomen = abelen
Wat een schitterende fotos. De foto met het hek en de bomen is erg mooi genomen
Dank je wel Marieke, fijn te lezen dat de foto’s jouw aanspreken.
Wens je een mooie dag.
Groet, Hans
Dank. Ik ga voor de laatste foto, prachtig!
Met dank voor je mooie reactie Anneke. Een mooie dag gewenst.