HOME < INSPIRATIE < LIJSTENBRIJ
Lijstenbrij

15 keer knielen voor paddenstoelen

De ware paddenstoelenfotograaf kijkt het hele jaar verlangend uit naar de herfst. En dan liefst een warme, natte herfst waarbij de schimmelgroei in het bos de pan uitrijst. Paddenstoelen zijn zoveel meer dan gewoon een schimmel met steel en hoed.

paddenstoelen
Russula met tegenlicht. Fotograaf: Jan Koeman

De variatie in vorm en kleur is haast oneindig. Ga eens lekker op de zachte bosgrond liggen, snuif de heerlijke geuren op en kruip naar je paddenstoelen prooi. Lekker met je macrolens aan de slag of gewoon de macro instelling van je compact camera. Heb je een draaibaar lcd-scherm, dan bof je, want dat is reuze handig om die paddo eens goed van onderen te bekijken.

1. Papegaaizwammetje

Een paddenstoel met bijzonder verzadigde kleuren zoals je die bij andere leden van de wasplaten familie ziet. Bewust koos ik hier voor een open diafragma en weinig scherptediepte. Onscherp met vloeiende kleurovergang kan bij paddenstoelen goed uitpakken.

Papegaaizwammetje
Papegaaizwammetje Fotograaf: Jan Koeman

2. Oog in oog met de dood

De Groene knolamaniet is een van de meest giftige paddo’s. Een hap van deze zwam en je sterft enkele dagen later een afschuwelijke dood. Ga er dus gerust even eerbiedwaardig bij liggen of knielen om dit fenomeen vast te leggen.

Groene knolamaniet
Groene knolamaniet Fotograaf: Jan Koeman

3. Waaiertje

Kijk goed naar vorm en kleur van een paddenstoel en bedenk zelf een naam. Wedden dat je het bij het goede eind hebt en deze naam in de paddenstoelengids staat. Ook hier weer een geheel open diafragma, zodat je geen storende achtergrond hebt.

Waaiertje
Waaiertje Fotograaf: Jan Koeman

4. Inktviszwam

Hoe komt deze Australische soort in de Zak van Zuid-Beveland? De sporen reisden tijdens de Eerste Wereldoorlog mee met militairen van Down Under naar Europa. Je ruikt deze waanzinnig mooie stinkzwam al voordat je ‘m ziet!

Inktviszwam
Inktviszwam Fotograaf: Jan Koeman

5. Judasoor

Iedereen moet weten dat Judas in een vlierboom werd opgehangen. Tot op de dag van vandaag kan je op vrijwel elke oude vlierstruik in de duinen deze ‘oren’ uit de stam zien groeien. Maak er eens een studie van. Er zijn geen twee Judasoren hetzelfde, net als bij echte mensenoren.

Judasoor
Judasoor

6. Kleverig koraalzwammetje

Op en top een verschijning uit het Elfenland. Bij zo’n mooi contrasterend onderwerp op een zacht mostapijt kan je al in je zoeker heerlijk wegdromen in een andere wereld.

Kleverig koraalzwammetje
Kleverig koraalzwammetje

7. Meniezwammetje

Dit is wel zeker ook een paddenstoel, maar dan zonder steel en hoed. Afgestorven boomtakken raken er mee bedekt. Doordat deze tak nat is na de regen, zijn de kleuren extra verzadigd. Hou daar met fotograferen rekening mee. Paddenstoelen zijn op z’n mooist na een lekker regenbuitje of nat van de ochtenddauw.

Meniezwammetje
Meniezwammetje

8. Russula met tegenlicht

Felle zonlichtstralen zorgen voor te veel contrast in het bos en dat is  niet handig om paddenstoelen goed in beeld te brengen. Maar als je je eens heel erg verlaagt en van onder door de hoed van een kleurige Russula naar de zon kijkt, ziet alles er totaal anders uit.

Russula met tegenlicht
Russula met tegenlicht Fotograaf: Jan Koeman

9. Witte kluifzwam

Mag je paddenstoelen nu wel of niet plukken? Dat is altijd een hele discussie. Gebruik je verstand en laat ook anderen genieten van een mooie paddenstoel in de vrije natuur. Maar toen er in mijn eigen tuin plotseling Witte kluifzwammen opdoken, kon ik de verleiding niet weerstaan om een mooi exemplaar te plukken en op een glasplaat in huis te leggen en met een felle lamp + zwarte achtergrond deze doorschijnende foto te maken.

Witte kluifzwam
Witte kluifzwam Fotograaf: Jan Koeman

10. Grote parasolzwam

Voordat deze sierlijke paddenstoel zijn hoed uitspreidt, lijkt het net een trommelstok. Met een groothoeklens en onscherpe mensen op de achtergrond kan je er voor zorgen dat deze paddenstoel zijn naam eer aandoet.

Grote parasolzwam
Grote parasolzwam Fotograaf: Jan Koeman

11. Vliegenzwam

Dit is ongetwijfeld de meest gefotografeerde paddenstoel ter wereld! Ga maar eens een poosje kijken op een zondagmiddag in het bos bij een groepje vliegenzwammen. Iedereen met een camera komt er op af. En terecht, want het zijn beauty’s. Nu aan jou de taak om er eens een andere foto van te maken dan die 1000 doorsnee foto’s.

Vliegenzwam
Vliegenzwam Fotograaf: Jan Koeman

12. Spekzwoerdzwam

Het ziet er uit als spekzwoerd en dat is dan ook zijn naam. Een gekke houtzwam die de onderkant van dode takken bedekt. Gewoon af en toe een dode tak op de grond omkeren. Meestal levert dat leuke en verrassende macro onderwerpen op.

Spekzwoerdzwam
Spekzwoerdzwam Fotograaf: Jan Koeman

13. Peperbus

Op een najaarswandeling door de kalkrijke Hollandse duinen kan je heel bijzondere paddenstoelen tegenkomen. De Peperbus behoort tot de aardsterrenfamilie en is zeldzaam. Best kans dat je ze een jaar later op precies dezelfde plek weer tegenkomt. Het is een beschermde Rode Lijst soort, dus mooi laten staan!

Peperbus
Peperbus Fotograaf: Jan Koeman

14. Porseleinzwam

Porseleinzwam
Porseleinzwam Fotograaf: Jan Koeman

De moordenaar van deze beuk laat ongegeneerd zijn schoonheid zien. Een gracieuze paddenstoel en gewoon met een eenvoudige compactcamera gefotografeerd waarbij de boomstam voor een mooi ruimtelijk perspectief zorgt.

15. Geaderde hertenzwam

Heb je oog voor detail, dan kan je met een macrolens op je camera helemaal los gaan met paddenstoelenfotografie. Zelfs op het oog saaie bruine paddo’s herbergen de mooiste en fijnste structuren. Veel succes met fotograferen van deze bijzondere verschijningen!

Geaderde hertenzwam
Geaderde hertenzwam Fotograaf: Jan Koeman

 

Deel dit artikel


7
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Claudia op 1 november 2016 om 19:08

  Ontzettend mooie foto’s en een enthousiast geschreven verhaal, leuk!

 2. Mooi overzicht en inspiratiebron voor paddenstoelenfotografie, het waaiertje is wel een oorzwammetje en het geweizwammetje een kleverig koraalzwammetje

  1. Dank voor je reactie en correcties! Natuurlijk is dat gele ‘hertengewei’ een kleverige koraalzwam. Naamgeving is een vak apart, vergeef me dat ik meer visueel ben ingesteld.

 3. Door Gerwin op 27 oktober 2016 om 08:26

  Wat een prachtige foto’s, echt vakwerk, wat moet ik als beginner nog veel leren.

  1. Dank je wel Gerwin! Paddenstoelen zijn een heel veelvormig en geduldig fotografisch onderwerp, dus het komt vast wel goed met jouw foto ambitie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *