HOME < INSPIRATIE < LIJSTENBRIJ
Lijstenbrij

18 foto’s van wilde orchideeën

Ze zijn mooi, vaak zeldzaam en spreken tot de verbeelding. Maar weinig bloemen zijn zo populair onder natuurfotografen en andere natuurliefhebbers als orchideeën. Het vinden en fotograferen van de bloemen is echter niet vanzelfsprekend. Sommige soorten zijn algemeen in Nederland, maar de meeste zijn veel zeldzamer en alleen te vinden in natuurgebieden.

Soldaatje
Soldaatje

Gelukkig neemt zowel het aantal soorten als het aantal exemplaren snel toe als we de grens over gaan, wat het makkelijker maakt om ze te zien en te fotograferen.  De bloemen zijn erg fotogeniek en divers, zodat je er als fotograaf al je creativiteit op los kunt laten.

1. Bijenorchis

Een zeer fraaie maar onopvallende orchidee. De bloemen doen aan bijen denken, vandaar de naam. De soort neemt in Nederland in aantal toe.

Bijenorchis
Bijenorchis

2. Vliegenorchis

De vliegenorchis heeft ook bloemen die op insecten lijken, vliegen in dit geval. De plant is hoger dan de bijenorchis, maar valt nog misschien nog minder op. In Nederland is hij alleen in Zuid-Limburg te vinden.

Vliegenorchis
Vliegenorchis

3. Brede orchis

Close-up van een brede orchis. Een veel minder zeldzame soort van vochtige terreinen die veel lijkt op riet- en gevlekte orchis.

Brede orchis
Brede orchis

4. Harlekijntje

Eén van de vroegste soorten. In de duinen, maar met name op de wadden geen zeldzame verschijning. De foto is genomen tijdens zonsondergang.

Harlekijntje
Harlekijntje

5. Aapjesorchis

Fraaie orchidee waarvan de bloemen aan aapjes doen denken met lange armpjes en beentjes. In Nederland zeer zeldzaam in Zuid-Limburg, maar met name in Frankrijk vrij algemeen.

Aapjesorchis
Aapjesorchis

6. Bergnachtorchis

Vrij grote witte orchidee. Komt vooral voor op kalkrijke plekken zoals op kalkgraslanden. Hier zijn de bloemen van onderaf tegen de lucht gefotografeerd.

Bergnachtorchis
Bergnachtorchis Fotograaf: Paul van Hoof

7. Vogelnestje

Het bijzondere aan deze orchidee is dat hij geen bladgroen heeft en geheel bruin is. Daardoor valt de soort bijna niet op tussen het strooisel. Zeer zeldzaam in Nederland.

Vogelnestje
Vogelnestje

8. Grote keverorchis

Een grote, vrij algemene soort. Desondanks makkelijk over het hoofd te zien door de groene bloemen en beschutte groeiplaatsen.

Grote keverorchis
Grote keverorchis

9. Hondskruid

Als je de naam hoort denk je niet meteen aan een orchidee. Zijn bijnaam, pyramideorchis, doet hem meer eer aan en slaat op de ietwat driehoekige vorm van de aren.

Hondskruid
Hondskruid

10. Bosorchis

De soort wordt meestal gezien als ondersoort van de gevlekte orchis, waar hij dan ook veel op lijkt. Met name te vinden op kalkrijke plekken in Zuid-Limburg en de duinen.

Bosorchis
Bosorchis

11. Grote muggenorchis

Vrij grote slanke orchidee met kleine bloemetjes. Zeker niet algemeen, maar áls de soort er staat is dat talrijk, waarbij hele kalkgraslandhellingen roze kunnen kleuren.

Grote muggenorchis
Grote muggenorchis

12. Moeraswespenorchis

Zoals de naam al doet vermoeden komt de moeraswespenorchis voor op vochtige plekken. Dat is vooral zo in het westen van het land en op de wadden. Elders is hij veel zeldzamer.

Moeraswespenorchis
Moeraswespenorchis

13. Brede wespenorchis

Eén van de meest algemene soorten in ons land, te vinden in menig bosrand of tuin, meestal op beschaduwde plekken. Het is één van de laatst bloeiende soorten.

Brede wespenorchis
Brede wespenorchis

14. Bokkenorchis

Met een hoogte tot 80cm één van de grootste soorten, maar zeker niet de meest opvallende. Karakteristiek is de lange gekrulde lip aan de bloemen.

Bokkenorchis
Bokkenorchis

15. IJle moerasorchis

Eén van mijn persoonlijk favoriete soorten, die helaas niet in Nederland voorkomt. Vanwege de bloeiwijze in een losse aar en de kleur is de soort erg fotogeniek en doet het goed in tegenlicht.

IJle moerasorchis
IJle moerasorchis

16. Aangebrande orchis

Dankt zijn naam aan de donkerrode bovenkant, alsof deze verschroeid is. Gefotografeerd tegen de pas opgekomen zon.

Aangebrande orchis
Aangebrande orchis

17. Vleeskleurige orchis

Ondanks dat de kleur erg variabel is, heeft de soort haar naam te danken aan de bloemen die soms vleeskleurig zijn. Hier gefotografeerd met telelens voor veel onscherpte in voor- en achtergrond.

Vleeskleurige orchis
Vleeskleurige orchis

18. Soldaatje

Fraaie soort met bloemen die aan mannetjes met helmpjes doen denken. Vandaar de naam.  Met name te vinden in Zuid-Limburg en hier gefotografeerd in het laatste licht.

Soldaatje
Soldaatje

 

Deel dit artikel


11
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Hans Nooteboom op 26 augustus 2019 om 10:34

  Ik mis de wetenschappelijke namen!

 2. Door D. Bok op 27 mei 2019 om 13:34

  Goedendag,
  Vorig jaar trof ik in het gazon een plantje aan wat ik denk te herkennen als een (wilde) orchidee. Ik het voorzichtig uitgestoken en in een terrasbak gezet. Nu komt er een bloemknop in. Ik wil graag weten om wat voor orchidee het gaat en heb een foto gemaakt. Weet echter niet hoe die is bij te voegen. Is er een e-mail adres waar ik het heen kan sturen?
  Vriendelijke groeten, Daniel Bok

  1. Dag Daniel,

   Leuk dat er (mogelijk) eentje in de tuin hebt. Ik heb geen expert, maar je kunt mij persoonlijk wel een foto sturen, dan kijk ik wel even. E-mailadres staat op mijn website.
   Overigens is uitsteken vaak geen goed idee omdat het niet werkt. Orchideeën leven samen met bepaalde bodemschimmels. Als die er niet zijn overleven ze niet.

   Groet, Paul

 3. Door Huub Verbeek op 10 mei 2017 om 23:39

  Wat is jouw favoriete gebied,Paul om orchissen te fotograferen ? De Viroin misschien ?

 4. Door verena op 2 mei 2017 om 23:09

  onwaarschijnlijk mooi gefotografeerd

 5. Door Huub Verbeek op 9 maart 2017 om 21:46

  En wat te denken van de purperorchis ?

 6. Jammer dat je de latijns naam er niet bijzet, die is namelijk uniek.

  1. Dag Frans, dank voor je reactie. Het is nu eenmaal een Nederlandstalige website waar wetenschappelijke namen niet gebruikelijk zijn. Maar ik denk dat er weinig verwarring kan bestaan over de Nederlandse namen. Is er ergens onduidelijkheid?

 7. Mooie serie!

 8. Dank je Iris! Die onscherptes is iets waar ik vaak gericht naar zoek.

 9. Prachtige fotoserie met duidelijke informatie. Met name de zachte achtergrond en in sommige foto’s zelfs voorgrond vind ik zeer sterk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *