Gelukkig neemt zowel het aantal soorten als het aantal exemplaren snel toe als we de grens over gaan, wat het makkelijker maakt om ze te zien en te fotograferen. De bloemen zijn erg fotogeniek en divers, zodat je er als fotograaf al je creativiteit op los kunt laten.
1. Bijenorchis
Een zeer fraaie maar onopvallende orchidee. De bloemen doen aan bijen denken, vandaar de naam. De soort neemt in Nederland in aantal toe.
Wil je meer weten over de bijenorchis? Lees dan ook eens dit artikel.
2. Vliegenorchis
De vliegenorchis heeft ook bloemen die op insecten lijken, vliegen in dit geval. De plant is hoger dan de bijenorchis, maar valt nog misschien nog minder op. In Nederland is hij alleen in Zuid-Limburg te vinden.
3. Brede orchis
Close-up van een brede orchis. Een veel minder zeldzame soort van vochtige terreinen die veel lijkt op riet- en gevlekte orchis.
4. Harlekijntje
Eén van de vroegste soorten. In de duinen, maar met name op de wadden geen zeldzame verschijning. De foto is genomen tijdens zonsondergang.
5. Aapjesorchis
Fraaie orchidee waarvan de bloemen aan aapjes doen denken met lange armpjes en beentjes. In Nederland zeer zeldzaam in Zuid-Limburg, maar met name in Frankrijk vrij algemeen.
6. Bergnachtorchis
Vrij grote witte orchidee. Komt vooral voor op kalkrijke plekken zoals op kalkgraslanden. Hier zijn de bloemen van onderaf tegen de lucht gefotografeerd.
7. Vogelnestje
Het bijzondere aan deze orchidee is dat hij geen bladgroen heeft en geheel bruin is. Daardoor valt de soort bijna niet op tussen het strooisel. Zeer zeldzaam in Nederland.
8. Grote keverorchis
Een grote, vrij algemene soort. Desondanks makkelijk over het hoofd te zien door de groene bloemen en beschutte groeiplaatsen.
9. Hondskruid
Als je de naam hoort denk je niet meteen aan een orchidee. Zijn bijnaam, pyramideorchis, doet hem meer eer aan en slaat op de ietwat driehoekige vorm van de aren.
10. Bosorchis
De soort wordt meestal gezien als ondersoort van de gevlekte orchis, waar hij dan ook veel op lijkt. Met name te vinden op kalkrijke plekken in Zuid-Limburg en de duinen.
11. Grote muggenorchis
Vrij grote slanke orchidee met kleine bloemetjes. Zeker niet algemeen, maar áls de soort er staat is dat talrijk, waarbij hele kalkgraslandhellingen roze kunnen kleuren.
12. Moeraswespenorchis
Zoals de naam al doet vermoeden komt de moeraswespenorchis voor op vochtige plekken. Dat is vooral zo in het westen van het land en op de wadden. Elders is hij veel zeldzamer.
13. Brede wespenorchis
Eén van de meest algemene soorten in ons land, te vinden in menig bosrand of tuin, meestal op beschaduwde plekken. Het is één van de laatst bloeiende soorten.
Wil je meer weten over de brede wespenorchis? Lees dan ook een dit artikel.
14. Bokkenorchis
Met een hoogte tot 80cm één van de grootste soorten, maar zeker niet de meest opvallende. Karakteristiek is de lange gekrulde lip aan de bloemen.
15. IJle moerasorchis
Eén van mijn persoonlijk favoriete soorten, die helaas niet in Nederland voorkomt. Vanwege de bloeiwijze in een losse aar en de kleur is de soort erg fotogeniek en doet het goed in tegenlicht.
16. Aangebrande orchis
Dankt zijn naam aan de donkerrode bovenkant, alsof deze verschroeid is. Gefotografeerd tegen de pas opgekomen zon.
17. Vleeskleurige orchis
Ondanks dat de kleur erg variabel is, heeft de soort haar naam te danken aan de bloemen die soms vleeskleurig zijn. Hier gefotografeerd met telelens voor veel onscherpte in voor- en achtergrond.
18. Soldaatje
Fraaie soort met bloemen die aan mannetjes met helmpjes doen denken. Vandaar de naam. Met name te vinden in Zuid-Limburg en hier gefotografeerd in het laatste licht.
Wil meer eten over het fotograferen van orchideeën? Lees dan ook een de volgende artikelen:
6 uitdagingen bij het fotograferen van orchideeën
Wil je meer weten over andere orchideeënsoorten kijk dan ook eens bij de artikelen hieronder:
11 reacties
Ik mis de wetenschappelijke namen!
Goedendag,
Vorig jaar trof ik in het gazon een plantje aan wat ik denk te herkennen als een (wilde) orchidee. Ik het voorzichtig uitgestoken en in een terrasbak gezet. Nu komt er een bloemknop in. Ik wil graag weten om wat voor orchidee het gaat en heb een foto gemaakt. Weet echter niet hoe die is bij te voegen. Is er een e-mail adres waar ik het heen kan sturen?
Vriendelijke groeten, Daniel Bok
Dag Daniel,
Leuk dat er (mogelijk) eentje in de tuin hebt. Ik heb geen expert, maar je kunt mij persoonlijk wel een foto sturen, dan kijk ik wel even. E-mailadres staat op mijn website.
Overigens is uitsteken vaak geen goed idee omdat het niet werkt. Orchideeën leven samen met bepaalde bodemschimmels. Als die er niet zijn overleven ze niet.
Groet, Paul
Wat is jouw favoriete gebied,Paul om orchissen te fotograferen ? De Viroin misschien ?