Menu

Onderdeel van Pixfactory

9 onderwerpen voor macrofotografie in de winter

Het winterseizoen komt er weer aan. Hoewel je bij macrofotografie toch vaak aan andere seizoenen denkt, is de winter heel interessant. Het heeft iets spannends en verrassends, omdat je een ‘andere wereld’ laat zien door er heel dicht op te kruipen. In de winter met koeler licht geeft dit een bijzonder perspectief. Je kunt veel macro-onderwerpen heel dicht bij huis vinden. Zelfs je eigen tuin heeft talloze mogelijkheden. In dit artikel vind je 9 leuke onderwerpen voor macrofotografie in de winter.
Haarmos
Haarmos. Fotograaf: Hans Jansen

1. Korstmossen

Korstmossen zijn een dankbaar onderwerp voor macrofotografie vanwege de mooie structuren, kleuren en vormen. Korstmossen zijn overal in je directe omgeving te vinden. In de winter zijn ze vaak het mooist op kleur door de vochtige omstandigheden. En doordat je ze ook op een plat vlak ziet (bijvoorbeeld op een stoeptegel), is het niet moeilijk om ze scherp te fotograferen. Je kunt eventueel ook stack series maken om wat meer diepte te krijgen.

Stackserie. Fotograaf: Hans Jansen

2. Winterjuffers

Winterjuffers zijn de enige libellen die als volwassen exemplaar overwinteren. Het is voor de libellenliefhebber een uitdaging om de noordse-  en bruine winterjuffer te zoeken en te vinden. Als je weet waar ze overwinteren, is het wachten op mooie winterse omstandigheden. Je krijgt dan unieke beelden. Meer informatie over winterjuffers vind je in het artikel: ‘Winterjuffers in de kou’.

Winterjuffer. Fotograaf: Hans Jansen

3. IJsstructuren

Dit is een voor de hand liggend winteronderwerp en er zijn legio mogelijkheden als het één of twee nachten heeft gevroren. IJsbloemen op glas of op je autoruit bijvoorbeeld. Het is ook boeiend om naar ijsstructuren te zoeken in bevroren plasjes. Je moet wel vroeg  in de ochtend zijn, want dan is het ijs nog het meest helder. Allerlei fantasiefiguren met luchtbellen kun je dan vinden, als je er op let. Het leent zich ook heel mooi voor zwart-wit fotografie. Belangrijk is dat je er loodrecht boven kunt staan voor scherpe beelden.

IJsstructuur. Fotograaf: Hans Jansen

4. Springstaartjes

Een leuk onderwerp, dat je dicht bij huis in eigen tuin of in het bos kunt oppakken. Het is wel supermacro, want de beestjes zijn heel klein. Je kunt ze vinden in de bovenste strooisel laag op de grond tussen en onder oudere bladeren. Als je de bladeren omdraait, kun je ze al vrij snel vinden. Ze zijn superklein, maar heel ‘grappig’. Je hebt wel een macrolens, tussenringen en een pittenzak of statief nodig om er iets moois van te kunnen maken. Een uitdaging dus! Meer informatie over springstaartjes vind je in het artikel: ‘Bolvormig springstaartje’.

Een springstaartje op een paddenstoel. Fotograaf: Hans Jansen

5. Ruig haarmos

Voor mij persoonlijk is dit een jaarlijks terugkerend onderwerp. De prachtig gekleurde kapsels van ruig haarmos midden in de winter. De felrode sporenkapsels met oranje en gele tinten vormen een prachtig kleurenspel. Heel leuk om er naar op zoek te gaan! Je kunt het vinden aan de rand van heidevelden en vooral ook aan de randen van zandverstuivingen. Meer informatie over haarmos vind je in het artikel: ‘Flitsend rood in de winter’.

Ruig haarmos. Fotograaf: Hans Jansen

6. Helleborus

Van de winterbloeiers in de tuin zijn de helleborus soorten wel erg bijzonder. Ze bloeien volop midden in de winter. De helleborus, kerstroos, is familie van de boterbloemsoorten en komt van oorsprong uit berggebieden in Centraal- en Zuid-Europa. Je komt ze in veel tuinen tegen. Vooral de mooie meeldraden zijn fotogeniek.

Helleborus. Fotograaf: Hans Jansen

7. Rijp

Als er op een vroege ochtend rijp ontstaat, is bijna elk onderwerp interessant omdat het zo’n mooi laagje legt om bladeren, grassen, takjes en bessen. Rijp bestaat uit ijskristallen en deze hebben vaak een luchtige en grove structuur. Het ontstaat door een combinatie van vochtige lucht en lichte vorst. Je moet er wel vroeg bij zijn ‘s morgens, omdat het maar een paar uur op zijn mooist is.

 

Rijp. Fotograaf: Hans Jansen

8. Spinnenwebben

Zolang het nog niet vriest zijn er op meerdere plekken nog spinnenwebben te vinden en dit geeft veel mogelijkheden om er mee aan de slag te gaan. Als het echt gaat vriezen leven de spinnen verborgen en zal je weer moeten wachten tot het voorjaar.

Spin in web met dauwdruppels. Fotograaf: Hans Jansen

9. Paddenstoelen

Je verwacht het niet direct, maar ook in de winter zijn er volop paddenstoelen. Sommige soorten zijn heel goed bestand tegen vorst. Op zandverstuivingen bijvoorbeeld, kun je aan de randen mooie soorten vinden tussen de korstmossen.

Paddenstoel aan de rand van een zandverstuiving. Fotograaf: Hans Jansen

Wil je graag verder lezen over macrofotografie? In het uitgebreide artikel ‘Alles wat je moet weten over macrofotografie’ zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

4 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

4 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: