Menu

Onderdeel van Pixfactory

De 5 meest fotogenieke februaribloeiers

De maand februari is voor veel mensen het begin van het voorjaar. De eerste bloemen komen tot bloei. De natuur krijgt weer meer kleur en de zon laat zich vaker zien. De veelvoorkomende soorten zijn niet ver van huis te vinden. Tijd om weer op de knieën te gaan om al dat moois te fotograferen!
krokus fotogenieke februaribloeier
De krokussen kondigen het begin van het voorjaar aan. Fotograaf: Milou Hinssen

1. Krokus

Deze bloembollen beginnen soms in januari al boven de grond uit te komen. In diverse kleuren kun je ze aantreffen. Geel, paars, wit en lichtroze. Tegenwoordig zie je ook steeds vaker varianten op deze kleuren zoals oranje of blauw. Onder meer de parken in dorpen en steden krijgen een kleurenpalet van krokussen in het voorjaar. De beste tijd om ze te fotograferen is einde van de ochtend of begin van de middag. De krokus opent zich vanwege het zonlicht, het ideale moment om ze vast te leggen. Zodra de zon weer onder gaat, sluit de krokus zijn bladeren weer.

2. Sneeuwklokje

Een fotogenieke bloem die in januari al begint te bloeien. Er bestaan ongeveer 19 soorten sneeuwklokjes. De verschillen zijn vaak minimaal, vooral te letten op de binnenste bloemblaadjes. De aftekeningen kunnen variëren van groen tot geel, met diverse ‘patronen’. Mocht je ze gaan fotograferen is het dus erg leuk om eens extra op de details te letten.

Het fotogenieke en liefelijke sneeuwklokje.
Het fotogenieke en liefelijke sneeuwklokje. Fotograaf: Milou Hinssen

3. Blauw druifje

Zoals de naam al zegt lijken de trosjes met bloemen op druifjes. Een mooie soort die te vinden is in de kleuren wit, blauw, paars en lila. Vaak te vinden rondom plekken waar ook de andere voorjaarsbloeiers zijn. Zoals in tuinen, stadsparken en drogere graslanden.

Een echte februari bloeier.
Een echte februari bloeier. Fotograaf: Milou Hinssen

4. Narcis

Een prachtige bloem die zich gemakkelijk voortplant. In onder andere heemtuinen en parken kun je velden vol met narcissen aantreffen. De meest voorkomende kleur is geel, het hart (trompet) van de bloem is soms wit, lichtgeel of oranje. De narcis is voor zowel de landschapsfotograaf als de macrofotograaf een uitdagend onderwerp om mee aan de slag te gaan.

De narcis, een uitdaging voor iedere fotograaf.
De narcis, een uitdaging voor iedere fotograaf. Fotograaf: Milou Hinssen

5.Winterakoniet

Nabij loofbossen is deze gele schaduwplant veelvuldig te vinden. Een stinsenplant die inmiddels verwilderd is in Nederland en vaak als eerste in de winterperiode in bloei staat. De gele krans van bloemblaadjes, gevestigd op eenzelfde krans van groene blaadjes, worden ongeveer 10 tot 15 cm groot. De kleur geel is vaker wat moeilijker te fotograferen. Door complementaire kleuren te gebruiken in je beeld, wordt het gemakkelijker. Denk hierbij aan paars, blauw of roze.

De winterakoniet, een kleurrijk bloemetje.
De winterakoniet, een kleurrijk bloemetje. Fotograaf: Milou Hinssen

Tot slot

Dit is een greep uit de bloemen die in de maand februari in bloei staan. Verschillende bomen en struiken beginnen deze maand ook in bloei te komen. Op zonnige en warme dagen kun je insecten eveneens weer zien vliegen. Grote kans dat wanneer je aan het fotograferen bent er een hommel of bij op bezoek komt bij de bloemen. Een uitgelezen kans om ze samen op de foto te zetten.

Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: