Menu

Onderdeel van Pixfactory

5 Tips om de bosanemoon te fotograferen

Het is weer bijna tijd voor de bosanemoon! Als het voorjaarszonnetje begint te schijnen, de vogels weer fluiten en de bomen langzaam in bloei komen, komt ook de bosanemoon weer tevoorschijn. Een van de meest fotogenieke bloemen die we in Nederland in het wild kunnen vinden. In dit artikel geef ik je 5 tips als je bosanemonen wilt fotograferen:
Het is altijd weer een feestje als de bosanemonen beginnen te bloeien.
Het is altijd weer een feestje als de bosanemonen beginnen te bloeien. Fotograaf: Milou Hinssen

1. Informatie

De bloeiperiode van de bosanemoon is van maart tot en met mei. Uiteraard speelt het weer een belangrijke rol, het ene jaar bloeien ze al begin maart, het andere jaar zijn ze later. Voor onder andere de macrofotograaf is deze tijd van het jaar een feestje! Niet alleen de bosanemoon maar ook andere stinzenplanten komen tot bloei. Een teken dat het voorjaar echt in aantocht is. Je kunt deze prachtige bloem tegenkomen in loofbossen, op landgoederen of in kasteeltuinen.

De sierlijke bosanemoon kondigt het voorjaar aan.
De sierlijke bosanemoon kondigt het voorjaar aan. Fotograaf: Milou Hinssen

2. Scherpte

Fotografeer de bosanemoon met de camera laag bij de grond. Zo krijg je een rustiger en beter beeld van de bloem. Een open diafragma helpt ook om de achtergrond vager te krijgen en de focus te leggen op de anemoon. De scherpte kun je op de stamper van de bloem leggen, handmatig scherpstellen is aan te raden. Op deze manier kun je exact te scherpte bepalen, waar jij dat wilt.

Door laag bij de grond te fotograferen komt alle aandacht op de bloem te liggen.
Door laag bij de grond te fotograferen komt alle aandacht op de bloem te liggen. Fotograaf: Milou Hinssen

3. Licht

Doordat de meeste bosanemonen wit zijn, is het soms wat moeilijker om geen uitgebeten bloem te krijgen. Probeer de anemoon in de schaduw te houden en het zonlicht op de achtergrond te ‘vangen’. Gebruik hiervoor eventueel een paraplu of een diffuus scherm.

De bosanemoon staat in de schaduw, op de achtergrond het zachte licht van de zon.
De bosanemoon staat in de schaduw, op de achtergrond het zachte licht van de zon. Fotograaf: Milou Hinssen

4. Doorkijkje

De bosanemoon staat nooit alleen, ze staan altijd in groepen bij elkaar. Door niet op de voorste bloem te focussen maar op een bloem die er achter staat, krijg je een ander effect. De voorste bloemen zullen vaag worden, dit kan een mooi kader vormen en geeft een zacht effect aan de foto.

Als je door de bloemen heen fotografeert kun je een vage voorgrond creëren.
Als je door de bloemen heen fotografeert kun je een vage voorgrond creëren. Fotograaf: Milou Hinssen

5. Kleuren

De bosanemoon is er in diverse kleuren; wit, paars, lila, roze en geel. De gele anemoon is veel zeldzamer en komt maar in een paar gebieden voor in Nederland. De verschillende kleuren van de anemoon zorgen ervoor dat je als fotograaf altijd bezig blijft met het zoeken naar de juiste compositie en het beste licht. De witte en gele bloemen zijn voor menig fotograaf een uitdaging om goed (zonder uitgebeten vlekken) op de foto te krijgen.

De gele bosanemoon, vanwege de kleur een ware uitdaging.
De gele bosanemoon, vanwege de kleur een ware uitdaging. Fotograaf: Milou Hinssen

Tot slot

Ga op zoek naar de bosanemoon als het zonnig weer is, de bloemen gaan open bij voldoende warmte en zonlicht. Wees voorzichtig rondom de bloemen. Pas op dat je andere bloemen, tijdens het fotograferen, niet beschadigt. Geniet van het voorjaar en al het moois wat de natuur te bieden heeft!

 


Wil jij ook de beste foto’s maken van stinzenplanten/voorjaarsflora?
Download dan ons e-book ‘Tips voor het fotograferen van bloemen’.
Naast tips over macrofotografie, worden fotogenieke soorten uitgelicht en krijg je ook nog een handige kalender: welke soort bloeit wanneer, waar vind je ‘m en hoe leg je dit het mooiste vast.

Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

5 reacties

  1. Prachtige foto’s, ik ben zeker fan. Ook Bob Daalder volg ik op Facebook. Ik kijk ernaar uit om de prachtige bloemen te fotograferen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

5 reacties

  1. Prachtige foto’s, ik ben zeker fan. Ook Bob Daalder volg ik op Facebook. Ik kijk ernaar uit om de prachtige bloemen te fotograferen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: