Menu

Onderdeel van Pixfactory

Struingebieden in Nederland

Wie zet er nou nooit een stap van het pad af, om net een mooier standpunt te hebben, of net iets dichter bij dat plantje of vogeltje te kunnen komen. Dat doen we allemaal wel eens, ook al weten we dat het eigenlijk niet mag en dat we daarmee de natuur verstoren. Maar wat als er nou eens geen paden zijn? Wat als je overal mag staan en gaan waar je wilt? Er zijn verschillende natuurgebieden in Nederland waar je van deze ultieme vrijheid kan genieten. Dat zijn struingebieden.
struingebieden
In struingebieden kun je zomaar tegen een verrassing aanlopen. Fotograaf: Bob Luijks

Je vindt de struingebieden door het hele land, maar meestal zijn het duingebieden, zandverstuivingen of uiterwaarden. Hieronder vind je een overzicht van enkele van de mooiste struingebieden van ons land.

struingebieden in Nederland
Een overzicht van enkele van de mooiste struingebieden van Nederland.

De mooiste struingebieden van Nederland

1: Kobbeduinen – Schiermonnikoog

Vanaf de Kobbeduinen heb je een prachtig uitzicht over de Noordzee, de Waddenzee en de kwelder ertussenin. Het is een lekker ruig gebied. Behalve in het broedseizoen mag je hier overal wandelen, ook buiten de paden.

De Kobbeduinen op Schiermonnikoog
De Kobbeduinen op Schiermonnikoog. Fotograaf: Bob Luijks
2: Terschelling

Bijna overal op Terschelling mag je vrij wandelen door de natuur, dat is één van de grote charmes van het Waddeneiland. Alleen de Boschplaat in het uiterste oosten is tijdens het broedseizoen afgesloten.

Struinen op Terschelling
Struinen op Terschelling. Fotograaf: Bob Luijks
3: Vlieland

Net als op Terschelling mag je op Vlieland bijna overal struinen. Tijdens het broedseizoen, van 15 maart tot 1 augustus, zijn bepaalde gebieden afgesloten zodat de vele vogels in alle rust hun jongen kunnen grootbrengen.

4: Schoorlse duinen

In de Schoorlse Duinen mag je op een hoop plekken van de paden af. In Jan Bas z’n tuintje, Speelkuil, Wulpendal, Hargerplas en Groeter Zandgat kun je de duinen op je eigen manier ontdekken, in Midden Open Duin kun je voor het gemak ook de struinroute volgen.

5: Amsterdamse Waterleidingduinen

In de Amsterdamse Waterleidingduinen mag je bijna overal vrij wandelen, ook buiten de paden. Wel is het voor iedereen vanaf 18 jaar verplicht om een toegangskaart te kopen. Deze zijn verkrijgbaar bij één van de vier hoofdingangen, of via de website awd.waternet.nl.

Amsterdamse Waterleidingduinen
In de Amsterdamse Waterleidingduinen kun je zomaar damherten tegen het lijf lopen. Fotograaf: Bob Luijks
6: Kwade Hoek

Net buiten de Grevelingendam, op het eiland Goeree-Overflakkee, ligt natuurgebied de Kwade Hoek. In het oostelijk deel van het gebied kun je heerlijk struinen door een gebied vol zand, helm en slik.

7: Tiengemeten

Vanaf Nieuwendijk heb je iedere dag een veerpontverbinding naar het eiland Tiengemeten. Dit is een echt wandeleiland. Naast de uitgezette wandelroutes mag je op het eiland overal van de paden af en je eigen route verzinnen.

Kiekendief op Tiengemeten
Tijdens het struinen op Tiengemeten kun je zomaar een bruine kiekendief tegenkomen. Fotograaf: Bob Luijks
8: Braakman

Natuurgebied Braakman in Zeeuws-Vlaanderen is een bijzonder rijk natuurgebied. Vele vogels zijn te zien op de kreek of op de weilanden, maar ook voor liefhebbers van planten, paddenstoelen of insecten is er in de Braakman altijd wat te beleven. Je kan één van de routes volgen, of zelf op ontdekkingstocht gaan buiten de gebaande paden.

9 t/m 12: Stuifzandgebieden

In Nederland hebben we verschillende grote en kleinere stuifzandgebieden waar je op het zand naar hartenlust mag struinen. Enkele van de mooiste stuifzandgebieden zijn de Loonse en Drunense Duinen (9), de Soesterduinen (10), het Kootwijkerzand (11) en het Hulshorsterzand (12).

Kootwijkerzand
Het Kootwijkerzand is één van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. Fotograaf: Bob Luijks
13: De Stille Kern – Horsterwold

Tijdens een wandeling door de Stille Kern kan je de natuur in vrijheid ontdekken en beleven. Eindeloos struinen door een vrij gebied. In de verte loopt een kudde konikpaarden. Een zeearend vliegt over de waterplas en in het riet broeden ganzen. In de Stille Kern kun je het ultieme gevoel van vrijheid beleven.

Konikpaarden in de Stille Kern.
In de Stille kern vind je een grote kudde konikpaarden. Fotograaf: Bob Luijks
14: De Maasuiterwaarden

De Maasuiterwaarden zijn niet één gebied, maar 16 losse gebieden die zich over een lengte van 70 kilometer langs de Maas uitstrekken. Ieder gebied is weer anders: Sommige zijn ruig, er zijn nog landbouwgronden en op andere plekken vind je zandplaten langs de dijk. In veel van deze gebieden mag je vrij struinen. Voor een overzicht van de verschillende struingebieden kun je kijken op de website van natuurmonumenten.

Maasuiterwaarden
In de lente veranderen de Maasuiterwaarden in een bloemenzee. Fotograaf: Bob Luijks
15: De Gelderse Poort

Ook de Gelderse Poort bestaat uit verschillende uiterwaarden, maar dan aan de oevers van de Rijn en de Waal, voorbij Nijmegen. In bijna al deze gebieden mag je vrij rondstruinen. Er is een folder uitgegeven met de verschillende struingebieden en uitgezette struinommetjes. Deze kun je hier downloaden.

Verrassingen tijdens het struinen
Tijdens het struinen kom je soms leuke verrassingen tegen. Fotograaf: Bob Luijks
16: Rivierpark Maasvallei

Na de hoogwatergolven van 1993 en 1995 is men langs de Zuid-Limburgse Grensmaas gestart met de herinrichting van het Maasdal. Je vindt er nu diverse spectaculaire gebieden waar je vrij kunt rondstruinen.

Tussen de dorpen Borgharen en Itteren wandel je over de ingesleten routes van grazers en wandelaars. Vaste, uitgezette wandelroutes zijn hier niet. Bij laag water loop je zo België in! Bij hoog water helpen goede schoenen en ‘stepping stones’ je voeten droog houden. In de zomer tref je hier een prachtige bloemenzee.

De Grensmaas tussen Itteren en Borgharen
De Grensmaas tussen Itteren en Borgharen. Fotograaf: Bob Luijks

Een andere parel is Meers, de bakermat van de herinrichting van de Grensmaas. Het landschap ziet er doorlopend anders uit. Na jaren van rust is het er bloemrijk, maar na een stevig hoogwater moet de natuur weer opnieuw beginnen en bepalen grindbanken het landschap.

Geen paden, wel regels

Dat je zomaar overal van het pad af mag, wil niet zeggen dat in die gebieden zomaar alles mag. Je moet jezelf natuurlijk wel houden aan alle regels die in het gebied gelden. Soms is niet het hele gebied aangewezen als struingebied, zijn delen van het gebied in bepaalde tijden van het jaar afgesloten, of moet je een bepaalde afstand bewaren tot de grote grazers in het gebied. Aan het begin van alle natuurgebieden vind je borden waarop de regels van het terrein duidelijk staan vermeld. Ook al hoef je niet op de paden te blijven, houd je wel aan deze regels.

Toegang struingebied
Struingebieden: Even het hek door en dan kun je van het padje af. Fotograaf: Bjorn van Lieshout

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: