Menu

Bob Daalder in Beeld

Bob Daalder is 55 jaar jong en al zijn hele leven woonachtig in Den Helder. Hij is getrouwd, heeft 3 kinderen (twintigers), 2 honden en is werkzaam bij het Openbaar Ministerie.
bosanemoon
Bosanemoon. Fotograaf: Bob Daalder

Wie is Bob Daalder?

Bob DaalderIn zijn vrije tijd kun je hem vaak vinden in de natuur, op zoek naar o.a. paddenstoelen, bloemen, vlinders en andere moois. Bob heeft het geluk te wonen in een omgeving waar voldoende natuur aanwezig is. Wandelend met zijn honden registreert hij meteen waar wat bloeit of waar de vlindertjes vliegen, zodat bij thuiskomst de bestemming van het volgende fotorondje al bekend is.

Tijdens een lang weekend met zijn vrouw in Maastricht een jaar of 10 geleden, begon hij een beetje te fotograferen met een eenvoudige compactcamera. Nog niet fanatiek maar wel met een ontluikende interesse.

“Er is toen iets gebeurd dat heeft gemaakt dat ik ben gaan sparen voor mijn eerste digitale spiegelreflex camera. Wat dat iets is….. ? Ik heb geen idee en dat maakt mij verder ook niets uit, maar ik ben blij dat het gebeurd is.”

Traktatie

Zelf heb ik een heb een enorm zwak voor kleur. En voor woordjes. Dus toen ik onderstaande portfolio per mail aangeleverd kreeg, kon ik alleen maar even heel blij worden.
De kleuren per foto zijn bijna proefbaar, zo fijn. Daarbij passen de beelden ook nog als puzzelstukjes bij elkaar; wat een traktatie!
En alsof het feest nog niet compleet was, wordt elk werk ook nog eens gelardeerd met treffende titels en teksten.
En hoewel je met citaten al snel een hoog cheesiness-gehalte riskeert, gaat dit hier geenszins op. Je voelt dat het als geheel oprecht is, dat het klopt. Woord en beeld versterken elkaar, waardoor er nog maar één ding rest; simpelweg… kijken & genieten.

Apparatuur

 • Canon EOS 80d en reserve 60d
 • Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM
 • Canon EF 50mm f/1.4
 • Canon EF-S 10-22mm
 • Vintage lensjes:
 • Pentacon 1.8 50mm, Helios 44.2 (2x waarvan 1 exemplaar met een zogenaamde Trioplan modificatie), Carl Zeiss Pancolar 50mm en nog wat.
 • Vakantie lensjes: 18 – 55mm en 50 – 250 mm (beide Canon)

Portfolio

Love one another. Fotograaf: Bob Daalder

“But let there be spaces in your togetherness and let the winds of the heavens dance between you. Love one another but make not a bond of love: let it rather be a moving sea between the shores of your souls.”
– Khalil Gibran

“Het klink misschien een beetje zweverig maar ik kan erg genieten van de rust waarvan ik in de natuur deelgenoot word. Ik kom dan in een soort roes/flow en zie dan het ene na het andere mooie tafereel voor mijn ogen ontstaan. Het licht dat door de bladeren schijnt en mooie dingen doet op/met mijn onderwerp… ik word daar heel blij van. Dit ervaar ik primair met dichtbij fotografie bij niet bewegende onderwerpen (paddenstoelen, bloemen). Maar ook het frivole gefladder van vlinders maakt dat ik ‘ontsnap’ aan de alledaagse gekte.”

Spring doesn’t lose its loveliness. Fotograaf: Bob Daalder

“The splendor of the rose and the whiteness of the lily do not rob the little violet of it’s scent nor the daisy of its simple charm. If every tiny flower wanted to be a rose, spring would lose its loveliness.”
– Therese of Lisieux

Spring is sure to follow. Fotograaf: Bob Daalder

“No matter how long the winter, spring is sure to follow.”
– Proverb

“Mijn eigen stijl…? Zacht, dromerig, feeëriek… zoiets”

The calm repose of autumn days. Fotograaf: Bob Daalder

“The softened light, the veiling haze,
The calm repose of autumn days,
Steal gently o’er the troubled breast,
Soothing life’s weary cares to rest.”
– Phebe A. Holder, “A Song of October,” in The Queries Magazine, October 1890

To be in love with life. Fotograaf: Bob Daalder

“To be creative means to be in love with life. You can be creative only if you love life enough that you want to enhance its beauty, you want to bring a little more music to it, a little more poetry to it, a little more dance to it.”
– Osho

“In eerste instantie heb ik vooral heel veel plaatjes gemaakt van de stad waar ik toen werkte. En met veel bedoel ik ook veel. Dagelijks liep ik in mijn lunchpauze te fotograferen. Voornamelijk ‘lijnenspel’ en straattaferelen. Letterlijk duizenden foto’s heb ik toen gemaakt en daarvan erg veel geleerd. Niet eens zozeer van technische aard maar voornamelijk compositorisch. Een jaar later heb ik mijn eerste macrolens gekocht. In die periode ben ik compleet verslingerd geraakt aan macrofotografie. Niet alleen beestjes en bloemetjes maar ook voorwerpen heb ik vanaf dat moment met grote regelmaat voor de lens gehad. Ook met deze tak van sport heb ik me e.e.a. eigen gemaakt door vooral heel veel te fotograferen. Momenteel ligt de focus met name op bloemen en paddestoelen en als de gelegenheid zich voordoet fotografeer ik ook graag vlinders. Omdat ik niet zo’n vroege vogel ben is daar erg veel geduld voor nodig en is de mogelijkheid dan, bij het aankleden van een compositie, nogal beperkt. ”

 Trust in dreams
Trust in dreams. Fotograaf: Bob Daalder
Wisdom
Wisdom. Fotograaf: Bob Daalder

“True wisdom comes to each of us when we realize how little we understand about life, ourselves, and the world around us.”
-Socrates

“Mijn fotografische ontwikkeling…? Een lastige vraag… Een aantal jaar geleden heb ik flink in de knoop gezeten met mezelf. Aan die tijd heb ik bijzondere herinneringen omdat fotografie daaraan een heel positieve draai heeft gegeven.”

A little blue. Fotograaf: Bob Daalder

“Feeling a little blue in January is normal.”
– Marilu Henner

crocus
Dancing. Fotograaf: Bob Daalder

And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music.”
– Friedrich Nietzsche

“Vlinders in een heel kleurrijke omgeving zou ik nog graag eens fotograferen. De omgeving waar ik mijn vlinders over het algemeen fotografeer is niet bijzonder kleurrijk. De combinatie van bijvoorbeeld korenbloemen met klaprozen samen met een mooie vlinder is mij nog niet ten deel gevallen maar moet toch een keer gaan lukken. Ik word helemaal vrolijk wanneer het licht mooie dingen doet met en rondom het onderwerp voor mijn lens. Meestal na een regenbuitje en een zonnetje door een bladerdek. Wel heb ik een voorkeur voor de lente en de herfst. Winter is niet echt mijn seizoen en de zomer biedt te weinig bloemetjes die ik leuk vind. In de lente en herfst word ik eigenlijk constant geïnspireerd… ”

Bosannemoon
Innocence Fotograaf: Bob Daalder

“I don’t want to repeat my innocence. I want the pleasure of losing it again.”
– F. Scott Fitzgerald, This Side of Paradise

Tip(s) van Bob

 • Neem de tijd. Bekijk je onderwerp van diverse kanten en maak je compositie pas daarna. Maak daarbij gerust gebruik van voorwerpen in je buurt zoals bijvoorbeeld herfstbladeren of zelfs snoeppapiertjes. Door deze te gebruiken in je onscherpe gebied kun je extra kleur en dynamiek in je foto brengen. Voordat je het weet ben je dan zo een uur verder.

Bob Daalder

Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

38 reacties

 1. Je neemt deel aan een workshop ‘Bosanemonen fotograferen’ en krijgt een foto van jou onder ogen. Een van de deelnemers had ‘zoiets’ in gedachten. Vandaag dit artikel gevonden, geïnspireerd door die ene foto. Ik heb nog een erg lange weg te gaan voor ik ook maar enige Bosanemoon aantrekkelijk in beeld krijg, maar al die schitterende foto’s en prachtige teksten motiveren om verder te gaan! Dank je wel!

 2. Zopas artikel gelezen. Prachtige kunstwerkjes, ben fan! Inderdaad veel meer dan de klassieke ‘registratieplaatjes’, een inspiratiebron! Groeten

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

38 reacties

 1. Je neemt deel aan een workshop ‘Bosanemonen fotograferen’ en krijgt een foto van jou onder ogen. Een van de deelnemers had ‘zoiets’ in gedachten. Vandaag dit artikel gevonden, geïnspireerd door die ene foto. Ik heb nog een erg lange weg te gaan voor ik ook maar enige Bosanemoon aantrekkelijk in beeld krijg, maar al die schitterende foto’s en prachtige teksten motiveren om verder te gaan! Dank je wel!

 2. Zopas artikel gelezen. Prachtige kunstwerkjes, ben fan! Inderdaad veel meer dan de klassieke ‘registratieplaatjes’, een inspiratiebron! Groeten

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: