Menu

Onderdeel van Pixfactory

Misja Smits in Beeld

“Fotografie hoort bij mij." Overal waar Misja gaat, zoekt ze naar onderwerpen en kijkt ze ‘door de lens’ ook al heeft ze geen apparatuur bij zich. Het creëren van beeld gaat automatisch en is tegelijkertijd een soort uitlaatklep. "De creativiteit die gepaard gaat met fotografie blijft me prikkelen en houdt me alert". Misja heeft er heel bewust voor gekozen om niet haar werk van fotografie te maken, om het vrije ongedwongen gevoel dat hoort bij fotograferen niet te verliezen. Op deze manier blijven haar fotografie en baan prima samen gaan en vullen ze elkaar zelfs aan.
Zilveren maan
De zilveren maan is een zeldzame vlinder en gelukkig is er niet ver bij mij vandaan een gebied te vinden waar deze mooie vlinder voorkomt. Met name in de ochtend is het lonend om deze op te zoeken omdat dan het licht zo mooi is en de vlinder nog in rust is. Bij dit exemplaar trof ik in de achtergrond mooie tinten van de zojuist opgekomen zon aan. Door wat begroeiing voor de lens worden de kleurvlakken nog wat doorbroken en iets speelser. Zo ontstaat er mijn inziens een theatrale omlijsting van het nog slapende vlindertje. (2015)

Wie is Misja Smits?

Misja smitsFotografie is vanaf ongeveer Misja’s twintigste jaar deel van haar leven geweest. De onderwerpen varieerden van begraafplaatsen of ballet tot architectuur, maar nog weinig tot geen natuur. In 1997 volgde ze de studie fotografische vormgeving aan de kunstacademie in Den Haag, waarna ze werkzaam raakte in de fotohandel, waar ze nu nog steeds haar brood mee verdient. In het begin vooral in de verkoop, de laatste tijd ook veel met het printen van foto’s en alles wat daarbij komt komt kijken. Zo’n 15 jaar geleden ontmoette ze haar vriend Edwin Giesbers en dat was zo’n beetje het startsein voor natuurfotografie. Eén van de eerste lenzen die ze aanschafte was een macrolens en dat is uiteindelijk ook haar specialisatie geworden. Tegenwoordig zijn Misja’s favoriete onderwerpen bloemen, insecten en paddenstoelen.

Fotobehang

Misja hoort voor mij bij het natuurfotografiebehang. Ze was er gewoon altijd al. En als ik behang zeg, dan bedoel ik niet die muurbedekking die je na jaren niet meer ziet, maar behang als een vaste pijler in een omgeving. De stoelen kunnen veranderen en de lamp kan vervangen worden. Er komen nieuwe prullaria bij en afgedankte bankstellen worden afgevoerd naar de Kringloop, maar Misja’s pastelkleurige paddenstoelen houden al decennia lang stand.

Eigen wereldje

Zij brengt haar eigen kleur aan in een kleine wereld, die bij velen onder de voetzolen verdwijnt. Kleine wondertjes brengt ze groots onder de aandacht en vergeten muurbloempjes geeft ze hun 5 minutes of fame. Zelfs de laatste seconden van de toch al niet zo populaire langpootmug tovert ze om tot een plaatje waarin dit onfortuinlijke wezentje voor altijd kan shinen. En hoe lang Misja ook al meedraait en hoe vaak er ongetwijfeld gepoogd zal zijn haar creaties te kopiëren – want zo gaat dat met al dat mooi is- Misja creëert haar eigen wereldje en…dat doet niemand haar na…

Apparatuur

  • Nikon D610
  • Hoekzoeker Nikon DR-6
  • Tamron 90 mm macro 2.8

Portfolio

Heideblauwtjes
Tegen het eind van de avond spotte ik twee heideblauwtjes die hun slaapplek al hadden opgezocht. Door de bladeren in de bomenrij achter in het veld zag ik mooi gekleurde bokeh vlekken ontstaan. De kleuren in de achtergrond werden echter met de minuut minder en de wind was nog niet helemaal gaan liggen. Nu moest ik snel en effectief werken. Om zowel de vlinders als de achtergrond egaal uitgelicht te krijgen moest ik de ingebouwde flitser van de camera gebruiken om de vlinders wat op te helderen. Mijn sluitertijd werd te lang om uit de hand te werken. Met de flits erbij kwam ik net uit op 1/200 seconde maar moest ik wel mijn statief gebruiken om goed scherp te kunnen stellen. Nauwkeurig probeerde ik het setje vlinders precies te kaderen in de meeste lichte bokeh vlek. (2011) Fotograaf: Misja Smits

“In de natuur kom ik tot rust en kan ik heerlijk creatief bezig zijn met beeld. Natuur is ook overal, als je er maar oog voor hebt. De onderwerpen zijn onuitputtelijk, en zelfs hetzelfde onderwerp kun je proberen telkens weer op een andere manier te benaderen.”

 

Paddenstoelen Ameland
De waddeneilanden zijn uitermate geschikt voor een ‘lekkere uitwaai vakantie’ in de herfst. Bovendien blijken er (in dit geval op Ameland) ook nog eens veel paddenstoelen te staan en vaak net andere soorten dan in de bossen waar ik meestal fotografeer. Ook hier was het even zoeken naar de juiste paddenstoelen voor ik tevreden was. De zon scheen en daarom heb ik een paraplu gebruikt om de paddenstoelen in de schaduw te houden. De zon die op de achtergrond scheen zorgde voor de gelige tint terwijl de voorgrond ietwat blauw op kleurde doordat deze in de schaduw lag. (2014)
Orchideeën
Orchideeën spreken vaak tot mijn verbeelding omdat ze zo op mensen lijken qua vorm. Bij deze Orchis Italica is dat helemaal het geval. De kelkbladen van deze orchidee hebben veel weg van in de wind wapperende haren. De rest van de bloem doet qua vorm ook helemaal aan een mens denken, compleet met armen en benen, vandaar ook de naam (mannetjes orchis). Toen ik deze twee bloemen aantrof kon ik dan ook niet anders dan een koppel voor me zien dat elkaar de hand geeft. (2015)

“Mijn eigens stijl…. lastige vraag. Ik laat dat antwoord eigenlijk liever aan de toeschouwer over.

Maar goed, als je het dan toch wilt weten… Ik hoop in ieder geval een eigen stijl neer te kunnen zetten. Een stijl die herkenbaar is. Verder hou ik van softe tinten en van veel onscherpte en dat zorgt voor een ‘dromerige’ sfeer hoor ik nogal eens. Niet dat ik denk: ‘Ik ga nu eens een dromerige foto maken’, maar dat is dan wel vaak het resultaat. Ik hoop dat mijn stijl als inspirerend wordt gezien.”

Zilveren maan
De zilveren maan is een zeldzame vlinder en gelukkig is er niet ver bij mij vandaan een gebied te vinden waar deze mooie vlinder voorkomt. Met name in de ochtend is het lonend om deze op te zoeken omdat dan het licht zo mooi is en de vlinder nog in rust is. Bij dit exemplaar trof ik in de achtergrond mooie tinten van de zojuist opgekomen zon aan. Door wat begroeiing voor de lens worden de kleurvlakken nog wat doorbroken en iets speelser. Zo ontstaat er mijn inziens een theatrale omlijsting van het nog slapende vlindertje. (2015)
Heideblauwtjes
Heideblauwtjes zijn super kleine vlinders en om ze in zo’n grote getale aan te treffen op hun slaapplek is wel heel bijzonder. Doordat de zon aan het ondergaan was werden de blauwtinten van de vlinders nog wat benadrukt en kwamen ze mooi los van de groene achtergrond. Ik nam hier wat afstand om het hele groepje in beeld te krijgen. Ik gebruikte mijn statief en paste dubbele belichting toe (ik maakte twee opnames waarbij ik de scherpte bij elke opname op een ander vlindertje legde) om het slaperige, dromerige effect te benadrukken. (2013) Fotograaf: Misja Smits

“Qua beeld zijn mijn tinten wat softer geworden en schep ik vaak wat meer ruimte rondom mijn hoofdonderwerp. Qua onderwerpen ga ik tegenwoordig vaak wat meer gericht en met een bepaald onderwerp of zelfs beeld in mijn hoofd op pad. Voorheen trok ik gewoon het veld in en zag ik wel wat ik tegenkwam.”

Rups
Een rups kom je niet elke dag tegen. Sterker nog, ik spot ze eigenlijk sowieso maar heel weinig. Dit is echt zo’n onderwerp dat je moet ‘pakken als je het pakken kan’. Als je er naar op zoek gaat vind je ze vaak niet, dus je moet direct van de gelegenheid gebruik maken als je er één tegen het lijf loopt. Deze ‘schone groene’ kwam ik tegen op de plant grote kattenstaart die bloeide met mooie paarse bloemen. Door mijn zoeker vormden de kleuren groen en paars een prachtige kleuren combinatie. Bovendien heeft de rups een bijzondere tekening die me doet denken aan een clowns gezicht. Ik hield met mijn mijn lichaam de rups en de plant in de schaduw maar liet nog wel wat zonlicht op de onderliggende grond vallen die daardoor geel op kleurde. (2015)

 

De zonnedauw is een foto onderwerp dat erg tot de verbeelding spreekt. Met name de op dauw druppels lijkende vloeistof op het einde van de vele blad tentakels doet het goed bij macro foto’s. Al snel heb je het ‘wauw’ effect in je foto met ontelbare prachtige bokeh vlekken. Voor mij was het dan ook een echte uitdaging om net een ander beeld te maken dan de ‘bling bling’ foto. Op een ochtend trof ik een ongelukkige langpootmug aan die het slachtoffer was geworden van deze vleesetende plant. Door het tegenlicht van de opkomende zon ontstond een soort silhouet situatie die de hele scene een extra donker en macaber tintje meegaf. (2016)

“De edelweiss in Oostenrijk. Jaren voor deze foto had ik op een andere trip naar de Alpen veel gezocht naar deze bijzondere en toch wat iconische plant, maar helaas niet gevonden. Nu was ik Alpenmarmotten aan het fotograferen en liep ik er op een ochtend zomaar onverwachts tegenaan. Alles viel goed samen. Het gras was nog nat van de dauw van de nacht/ochtend en zorgde voor de perfecte ‘omlijsting’ van de edelweiss. De twee bloemen stonden mooi bij elkaar op een helling zodat ze het eerste vroege zonlicht vingen en op de achtergrond kreeg ik de blauwe schaduw tint van de berghelling mee in beeld. Door dubbel belichting toe te passen wilde ik het dromerige effect benadrukken.”

Edelweiss in Oostenrijk
Edelweiss in Oostenrijk
De sint jansvlinders zijn dagactieve nachtvlinders en redelijk goed overdag te fotograferen. Met hun metaalachtige glans en rode vlekken vind ik ze eigenlijk heel fotogeniek. Ik was dan ook blij om een veldje te ontdekken dat werkelijk vol zat met deze vlinders. Ik hoefde niet lang te zoeken voordat ik deze twee parende stelletjes op een stengel van weegbree aantrof. Het ‘decor’ in de voorgrond wordt gevormd door de onscherpte van de blauwe bloemen van beemdooievaarsbek. (2015)

“Ik raak bijvoorbeeld geïnspireerd door macro onderwerpen als de bidsprinkhaan, het wildemanskruid, en de orchidee het vrouwenschoentje. Door kunst (schilder-, foto- en tekenkunst) en de vele foto’s die je tegenwoordig op social media tegemoet komen.”

3 paddenstoelen
Ik ruik nog de geur van het herfstbos als ik deze foto zie. Het duurde even eer ik een mooi setje paddenstoelen had gevonden. Met de combinatie van wat blad van varens vlak voor de lens en de lichtvlekken die door de bomen in de achtergrond ontstonden kwam dit beeld tot stand. Het groen dat de paddenstoelen omringt doet me aan penseelstreken denken. (2012)

Tip van Misja:

  • “Probeer zoveel mogelijk onderwerpen uit om uiteindelijk te kunnen ontdekken waar je voorkeur naar uit gaat. Focus je op één van je favoriete onderwerpen en probeer daar zoveel mogelijk verschillend beeld uit te halen. Daag jezelf uit door bijvoorbeeld een ander standpunt te gebruiken of door vaak naar dit zelfde onderwerp terug te keren en telkens met ander beeld thuis te komen. ”

Fotografie: Misja Smits

Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

21 reacties

  1. Beste Misja, prachtige foto’s en vooral de compositie en kleurbalans passen goed opelkaar af, je stijl fotografie trekt mij heel erg aan, fotografeer zelf al een aantal jaren de flora die onze aarde te bieden heeft en ben net begonnen om de insecten in onze natuur te ontdekken, heel ontspannend en interessant, je hebt mij in ieder geval geïnspireerd.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

21 reacties

  1. Beste Misja, prachtige foto’s en vooral de compositie en kleurbalans passen goed opelkaar af, je stijl fotografie trekt mij heel erg aan, fotografeer zelf al een aantal jaren de flora die onze aarde te bieden heeft en ben net begonnen om de insecten in onze natuur te ontdekken, heel ontspannend en interessant, je hebt mij in ieder geval geïnspireerd.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: