Ed Michels in Beeld

Ed Michels bevindt zich al zijn hele leven achter een camera, aangezien zijn vader een gepassioneerd fotograaf was.
Tre Cime

Wie is Ed Michels?
Ed Michels Van kiekjes naar foto’s

Pas rond 2012 werden kiekjes foto’s. Logischerwijze is dit begonnen in de natuur, waar hij zich als kind al graag en veel bevond. Dit lag dan ook ten grondslag aan de ommezwaai in zijn arbeidzame leven. Als humanresourcemanager volgde hij zijn gevoel en werd zo eigenaar van een ecologisch adviesbureau. Een mooie combinatie van buiten zijn en de bovenkamer aan het werk zetten om de bevindingen op papier te krijgen. In eerste instantie is het fotograferen voortgekomen uit het vastleggen van wat hij zoal tegenkwam. Later is fotograferen meer en meer een uitingsvorm van creativiteit geworden.

Gevoelsmens

Ed Michels zegt zelf: ‘Ik ben een gevoelsmens‘…and it shows. Er zit iets in die kleuren, in de situaties die de foto’s tot tafereeltjes met inhoud maakt. Je voelt dat zijn fotografie meer is dan right time right place. Zelf ‘ken’ ik Eds werk nog niet zo lang, maar ik weet nog wel de foto die mijn aandacht trok. Ik zag op Instagram het hierboven uitgelichte beeld en was op slag verkocht. Ongeacht wat hij hiervoor deed en nog gaat doen; naar dit beeld kan ik blijven kijken. Het doet je weer even  realiseren hoe veel schoonheid er op deze wereld is ….en hoe bijzonder als het je lukt dat te vereeuwigen! En gelukkig is de rest van zijn werk ook nog eens een erg prettige collectie!

Apparatuur

 • Nikon D750 & D600
 • Nikon 105 mm f2.8 macro
 • Laowa 15mm f4 wide macro
 • Meyer Domiplan 50mm f2.8
 • Laowa 12mm f2.8
 • Nikon 16-35 f1.4
 • Nikon 24-70 f2.8
 • Nikon 70-200mm f2.8
 • Sigma 150-600mm
 • Nikon 50 mm f1.4
 • Sigma 300mm f2.8

Portfolio

“In eerste instantie is het fotograferen voortgekomen uit het vastleggen van wat ik aan soorten tegenkwam. Later is het fotograferen meer en meer een uitingsvorm geworden van mijn creativiteit.”

Hamnoy
Hamnoy.

“Iedereen die mij kent weet dat ik een persoon ben die het vooral in de breedte zoekt. Ik kan van heel veel genieten en wil van veel dingen wetenschap hebben. Zo ook in de natuurfotografie. Daarnaast ben ik een gevoelsmens. Mijn gevoelens liggen vaak aan de oppervlakte en dat zie ik ook wel terug in mijn fotografie. Met name in landschappen heb ik dat. De schoonheid van het licht in combinatie met het landschap kunnen mij oprecht roeren en dit vastleggen is heerlijk om te doen. Daarnaast is de schoonheid van al dat kruipt, loopt, fladdert en vliegt zo mooi dat ik ook hierdoor geraakt wordt. ”

 

Hoge Venen in een pak sneeuw
Hoge Venen in een pak sneeuw.
Tre Cime met melkweg
Tre Cime met melkweg.

“In de loop der jaren heb ik mij verdiept in zowel de techniek als in mijzelf. Wie ben ik als fotograaf en wat wil ik nu zelf eigenlijk uitdrukken. Helaas merk ik dat prestatiedrang het wel over kan nemen van de flow waarin ik het liefst kom als ik fotografeer. Ik ga nog vaak teveel nadenken hoe het moet en kan, in plaats van dat ik het laat gebeuren. Met name als ik in opdracht moet fotograferen maakt dat ik naar de verwachtingen toewerk in plaats van te voelen en dat te vangen. Het is dan ook de doelstelling voor de komende periode om meer terug naar het gevoel en minder naar het eindresultaat te gaan.”

Zonnedauw door een Meyer
Zonnedauw door een Meyer.
Zonsopkomst op de Oude Buissche heide
Zonsopkomst op de Oude Buissche heide.

“Eén foto wil ik er graag uitlichten. Deze is tijdens mijn laatste trip gemaakt. Deze zomer ben ik met twee bekende fotografen afgereisd naar de Dolomieten. Het plan was om foto’s te maken met bergen op de voorgrond en de Melkweg op de achtergrond. Op bijgaande foto staan de Tres Cime (Drei Zinnen). Aan het einde van de middag zijn we met de auto naar de laatste parking gereden en hebben een tocht van een paar uur gehad om op de plaats van bestemming te komen. Aangekomen zijn we rond gaan lopen om tot de juiste compositie te komen en hebben de camera (op statief) hier uren laten staan totdat de Melkweg achter de wolken tevoorschijn kwam. Een prachtig voorbeeld van planning (weten waar je naartoe gaat en vooral wanneer) en toewijding (het goot toen we naar boven moesten, iedereen vluchtte naar beneden en wij juist naar boven). ”

Mooie luchten boven Kortenhoeff
Mooie luchten boven Kortenhoeff
Bosanemoon met benefit
Bosanemoon met benefit.

“Als je mij vraagt wie mij het meest inspireren zijn dat toch drie Nederlandse fotografen. Jan van der Greef om zijn vermogen om zoveel emotie in een foto te kunnen verwoorden, Jasper Doest om zijn verhalend karakter en Theo Bosboom om zijn ongeëvenaarde zien van structuren en lijnen. ”

puffins
Thuis komen.

Ed Michels

Flits_PiXperience_2018Ed Michels is één van de sprekers op de aanstaande Pixperience (23 maart 2019), waar hij samen met een collegafotograaf de ins en outs deelt over Fotograferen met een supergroothoek.

7 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

7 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wellicht ook interessant voor u