Menu

Albert Dros in Beeld

Albert is fulltime landschapsfotograaf. Fotografie is zijn werk, hobby en vooral passie. Hij is eigenlijk gewoon verslaafd aan fotografie!
Magic Windmills
Magic Windmills. Fotograaf: Albert Dros

Wie is Albert Dros?

Albert DrosHong Kong

Albert werkte altijd al in de media industrie. Vroeger had hij een eigen videobedrijfje en deed hij veel grafisch werk voor tv. In 2012 ontdekte hij fotografie, dat al in het verlengde lag van zijn interesses. Sindsdien doet hij niks anders meer. Het vastleggen van de pracht van alles op deze aardbol in de zin van landschappen, zowel in de natuur als in de stad, is iets waar hij 24 uur per dag mee bezig kan zijn. Het verveelt nooit.

In 2012-2013 woonde hij in Hong Kong omdat hij even compleet wat anders wilde. Nieuwe cultuur, nieuwe mensen, een hele nieuwe beleving eigenlijk. “Hong Kong is een heel indrukwekkende stad. Er heerst een soort fotografie koorts. Iedereen loopt er rond met een camera. Dat is ook logisch, want er is zoveel te fotograferen.” Hij begon vooral met straatfotografie, daarna ging dat langzaam over in het vastleggen van de architectuur, de stad en de landschappen eromheen.

Viral

En gelukkig dat de liefde voor natuur het ‘won’ van die voor straat, want dankzij die keuze kunnen wij er ook met regelmaat mee genieten. En de rest van de natuurliefhebbende wereld, want Albert is toch een beetje onze Nationale Trots. Een foto die hij op de Veluwe maakte waarin zowel de Melkweg, een meteorenzwerm áls het ISS zijn te zien ging viral, hetgeen zijn carrière een goede boost gaf.

Buitenaards

Maar mocht je denken dat Albert een ‘One Trick Pony’ is met slechts een trucje, dan zit je er volledig naast! Elke keer dat Albert met nieuw beeld komt is het weer een aangename verrassing. Je vraagt je bijna af naar welke planeet zijn uitstapjes gaan… Maar het mooie is juist: het is allemaal onze eigen, prachtige planeet. En dat is de kracht van zijn werk: de wereld die wij allemaal kennen, laat hij net weer in een (letterlijk) ander licht of vanuit een ander perspectief zien. Kijkend naar Alberts werk zou je je eens temeer mogen realiseren: wat zijn wij toch een enorme bofkonten, dat deze bijna onwerkelijke schoonheid… ONZE aarde is!!!

Apparatuur

 • Sony A7RIII
 • Sony A7III
 • Sony 12-24 G
 • Sony 16-35 GM
 • Sony 100-400 GM
 • Tamron 28-75 f/2.8
 • Laowa 10-18
 • Laowa 15mm f/2
 • Samyang 12mm f/2.8 Fisheye
 • Photoclam tripods
 • Sunwayfoto heads & L-brackets

Portfolio

Zig Zag
Zig Zag. Fotograaf: Albert Dros

“De natuur heeft zoveel te bieden. Het is eigenlijk een canvas en jij kiest er zelf voor hoe je dat laat zien aan andere mensen. Ik tekende vroeger ook heel veel. Dan ging ik een paar uur buiten zitten met een potlood en papier en tekende ik het landschap na. Dat is met fotografie eigenlijk hetzelfde. Ik kan uren rond lopen, rondkijken en dingen vastleggen zoals ik dat wil. Wat ook zo mooi is aan de natuur is dat zij er altijd weer anders uit ziet. Elk seizoen is weer een nieuw canvas met een nieuw kleurenpalet.”

Tulipmania
Tulipmania. Fotograaf: Albert Dros
The Spaceship
The Spaceship. Fotograaf: Albert Dros

“Mijn stijl is vrij ‘sterk’. Ik hou van complexe landschappen, fotografeer vaak met extreme lenzen (extreme groothoek of juist extreme zoom). Ik werk vaak met sterke contrasten en kleurrijke tonen, met een vleugje van mysterie.”

Ala-Kul
Ala-Kul. Fotograaf: Albert Dros
The Chosen One
The Chosen One. Fotograaf: Albert Dros

“Omdat ik een designachtergrond heb, vind ik het leuk om nog een tijd lang te spelen met mijn beeldmateriaal in Photoshop. Dit proces evalueert steeds weer. Ik probeer altijd de ‘origine’ van de foto te houden zoals hij in het echt was. Met Photoshop dik ik bepaalde dingen aan of laat ik bepaalde elementen minder sterk zien, puur om een ‘flow’ in mijn beeld te creëren. Ook merk ik dat ik steeds complexere beelden wil schieten. Om mezelf uit te dagen vind ik het belangrijk om technisch moeilijke foto’s te maken. Hier leer je zelf ook van.”

Autumn Meets Winter
Autumn Meets Winter. Fotograaf: Albert Dros
Magic Windmills
Magic Windmills. Fotograaf: Albert Dros

“Er zijn een aantal beelden die voor mij extra speciaal zijn. Ik denk dat de foto van de vulkaan in Guatemala in 2017 veel impact heeft gehad op mijzelf. Dit was een foto waaraan veel planning vooraf ging dus om hem dan eindelijk te maken geeft veel voldoening. Maar niet alleen dat. Een uitbarstende vulkaan is spectaculair op een foto, maar nog veel spectaculairder in het echt. Telkens als ik die foto zie dan word ik weer meegenomen in het moment. Maar de natuur is niet alleen prachtig. Ze kan ook destructief zijn. Zo zijn er vorig jaar meer dan 120 mensen omgekomen door deze vulkaan. Dat zet dingen wel even in perspectief.”

Stranger Things
Stranger Things. Fotograaf: Albert Dros
Valley of Dreams
Valley of Dreams. Fotograaf: Albert Dros

“Er zijn nog zoveel dingen die ik wil fotograferen. Het maakt eigenlijk niet uit waar. Ik mik meer op unieke omstandigheden. Hier in Nederland bijvoorbeeld. Ik wil graag een tulpenveld met een regenboog en bliksemschicht vast leggen. Een vrijwel onmogelijk beeld. Maar dat zijn juist dingen die ik leuk vind. Naar iets vrijwel onmogelijks leven, zodat je het maar blijft proberen.”

Favaritx
Favaritx. Fotograaf: Albert Dros

“Eigenlijk inspireert alles om me heen me. Ik kijk altijd en overal om me heen. Kleine dingen zoals planten, daar zie ik al composities in. Maar altijd als ik een wandeling maak, in de auto rij of in het vliegtuig zit, zie ik dingen waar aan ik weer bepaalde gedachtes en beelden koppel. Ook uit videospellen, films en series haal ik inspiratie .”

Tip(s) van Albert:

 • Tegenwoordig wil iedereen heel snel waardering voor z’n werk. Ik kan je vooral aanraden om gewoon lekker te fotograferen en je niet te laten mee zuigen in het hele sociale media gebeuren. Doe het niet voor de ‘likes’ maar voor jezelf. Als je mooie beelden schiet komt waardering vanzelf. Qua fotograferen zelf vind ik het altijd belangrijk dat je een soort stijl ontwikkelt en dat je uitvindt wat voor fotografie je echt leuk vindt.

Albert Dros

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: