Menu

Onderdeel van Pixfactory

Sven Broeckx in Beeld

Sven Broeckx is apotheekassistent. Als kind ging (lees: 'moest') hij iedere zomer mee wandelen in de bergen met zijn ouders.
Fotograaf: Sven Broeckx

Wie is Sven Broeckx?

In de buurt van deze foto heb ik twee dagen gekampeerd zonder ook maar iemand te zien, een heerlijk gevoel van alleen zijn met de natuur…

Smartfoonloze zonsondergang

Vandaag de dag is wandelen in de pure natuur nog altijd één van de dingen die hij ontzettend graag doet, ook omwille van de rust. Sven kan er echt van genieten om ergens helemaal alleen (of met een paar anderen) de zon vanaf een bergtop te zien ondergaan. Zonder een hoop andere mensen en smartphones.

Kwestie van componeren

Landschapsfotografie….. om heel eerlijk te zijn heb ik er niet zoveel verstand van. Hoewel mensen – met name niet-fotografen- vaak schijnen te denken dat je als natuurfotograaf vanzelfsprekend ook die richting wel beheerst. ‘Je kunt immers natuur fotograferen, dus pak je zo’n landschapje ook wel ‘even’ mee.’
Niets is minder waar! Landschapsfotografie is een vak apart. Hoewel je als voordeel hebt dat je onderwerp braaf blijft waar het is, ligt hier tevens ook de uitdaging. Je moet het niet hebben van de glimmertjes in de ogen of het bevriezen van die geweldige actie. Juiste moment en plaats zijn belangrijker dan ooit en je moet de kunst van het componeren met elementen goed in de vingers hebben.

Kriebels

Als het gaat om landschapsfotografie doet mijn mening er dus ook niet zoveel toe; ik heb er simpelweg te weinig kaas van gegeten om er iets zinnigs over te zeggen. Maar één ding weet ik wel: zodra, kijkend naar lansdschapsfotografie, mijn buik begint te kriebelen en mijn mondhoeken spontaan omhoog krullen, doe je als fotograaf iets goed…
En bij het zien van deze serie is dat zeker het geval!

Portfolio

Het-binnenland-van-IJsland
Het-binnenland-van-IJsland

“Uiteraard is naast het wandelen ook het fotograferen een grote passie! Ik vind het super om de schoonheid van onze natuur te kunnen vastleggen, en deze ook te kunnen delen met anderen. Met andere woorden, de combinatie van wandelen en fotograferen is wat ik het liefste doe.”

IJsland selfie.
IJsland selfie.

“In 2014 heb ik mijn eerste fullframe camera gekocht (Canon 6D) en na mijn zomerreis naar de Lofoten in 2014 is landschapsfotografie echt de grote hobby geworden. Vaak denk ik nog terug aan het beeld hieronder, 1 van mijn eerste foto’s, genomen van de Hermanndalstinden, de hoogste top van West-Lofoten. De wandeling begint vanaf zeeniveau en vervolgens stijg je meer dan een kilometer tot aan de bergtop. Ik heb toen samen met mijn vader op de top geslapen zonder tent, een super moment!”

Uitzicht-Hermanndalstinden-(Lofoten)
Uitzicht-Hermanndalstinden-(Lofoten)
Slaapplaats op bergtop Hermanndalstinden-(Lofoten).
Slaapplaats op bergtop Hermanndalstinden-(Lofoten).

“Als ik mezelf moet omschrijven als fotograaf, dan zou ik mezelf een echte groothoekfotograaf noemen, 90 procent van mijn beelden zijn met een groothoeklens gemaakt. Ook maak ik graag gebruik van filters zodat ik in de nabewerking zo weinig mogelijk werk heb. In de nabewerking ben ik fan van iets donkerdere en meer kleurrijke beelden, al probeer ik alles wel realistisch te houden. Ik zal zelf nooit foefelen met de natuur, zoals bergen uitrekken of spitser maken in de nabewerking, iets wat je vandaag de dag helaas heel veel ziet! Ook bepaalde beelden samenvoegen tot 1 foto is iets wat ik nooit zal doen. Ik probeer dus wel de natuur voor te stellen zoals ze echt is!”

Stormachtige-zonsopgang.
Stormachtige-zonsopgang.
Stormachtige-zonsondergang
Stormachtige-zonsondergang. Fotograaf: Sven Broeckx

Niet elk beeld in mijn portfolio hoeft heel kleurrijk te zijn. Ik vind mistige omstandigheden bijvoorbeeld ook prachtig en ik ben een grote fan van het fotograferen in slecht weer in meer noordelijke landen. Slecht weer vind ik dikwijls goed passen bij landen zoals IJsland, Noorwegen, Schotland, etc…

 IJsbergen-in-de-mist.
IJsbergen-in-de-mist.

“Een ander aspect waar ik de laatste jaren steeds meer fan van word is nachtfotografie. Als kind wilde ik al eens het noorderlicht zien en ondertussen heb ik het geluk gehad dit al meermaals te mogen bewonderen.”

Noorderlicht-in-Reine-(Lofoten).
Noorderlicht-in-Reine-(Lofoten).
Noorderlicht + melkwegboog.
Noorderlicht + melkwegboog.

“Uiteraard heb je niet altijd noorderlicht! Maar het fotograferen van de melkweg en de melkwegboog vind ik ook super. En het mooie is dat je daarvoor niet op reis moet! Onderstaande foto is gemaakt in de hoge venen in België. Vond het best speciaal zoveel sterren te zien in 1 van de meest lichtvervuilde landen ter wereld. ”

Het-verbrande-bos-onder-de-sterren
Het-verbrande-bos-onder-de-sterren.

“Mijn focus ligt dus echt op het fotograferen van landschappen! In de toekomst zou ik graag nog Namibië en Bolivië bezoeken omwille van zijn speciale landschappen. Ook zou ik graag iets willen doen met lava en nog heel wat wandelreizen maken! Tot slot zou ik ook wat meer dieren willen fotograferen, al heb ik dit af en toe al wel eens gedaan…”

Tip(s) van Sven:

  • Geniet van wat je doet en blijf trouw aan wat jijzelf het leukste vindt in fotografie!
  • Laat je niet te hard beïnvloeden door sociale media!
  • En een goede voorbereiding is het halve werk! Vandaag de dag kan je vooraf al zoveel weten over bepaalde locaties (ik denk aan apps zoals The photographer Ephemeris, Photopills, google earth, google maps, etc..). gebruik die kennis en die apps, zodat je op bepaalde weersituaties kunt inspelen.

Sven Broeckx

12 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

12 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: