Wie is Nando Harmsen?
Het begin
Zijn eerste camera was een Praktica super TL met een 135mm objectief. Dat was in 1979 en de start van het fotograferen; toen nog voornamelijk tuinvogels, reeën en alles wat met natuur te maken had. Tijdens zijn middelbare schooltijd werkte Nando als verkoper in een fotowinkel, met alle voordelen van dien. Uiteindelijk raakte alles op een lager pitje door opleiding, andere interesses en de onvermijdelijke stappen in de richting van een baan, een huis, tuin, kuiken, boompje, beestje… kinderen. Pas na de grote stap van analoog naar digitaal herontdekte Nando de natuurfotografie.
De stilte verbeeld
Zelf beschrijft Nando zijn werk in termen als ‘rust, evenwichtig, realistisch maar altijd ingetogen’. En die rust….die zie je en die voel je. Te midden van de hectiek van alledag zijn de foto’s van Nando een aangenaam rustpunt. In een wereld vol agenda’s, files en verplichtingen, lijkt de razend voortsnellende stroom heel eventjes tot stilstand te komen; Het eindeloos geraas lijkt af te nemen; de trein mindert vaart, het licht dimt… Melkachtig water, laagstaande zon, vriendelijk frisse lenteblaadjes of mistige morgens maken dat de drukte even naar de achtergrond verdwijnt. Nando’s werk dwingt bijna een stilte af. Dus leg even neer waar je mee bezig was en neem een momentje om stil te staan bij de stilte verbeeld…
Apparatuur
Dit is de apparatuur, speciaal bestemd voor natuurfotografie, hoewel ik nooit alles tegelijkertijd mee neem.
- Canon EOS 1Dx
- Canon EOS 5D mark IV
- Canon TS-E 17mm f/4L
- Canon TS-E 24mm f/3,5L II
- Canon EF 24-70mm f/2,8L II
- Canon EF 70-200mm f/2,8L II IS
- Canon EF 100-400mm f/4-5,6L II IS
- Canon EF 100mm f/2,8L IS macro
- Laowa 12mm f/2,8 zero-D
- Gitzo GT 3542LS statief met RRS BH-55 balhoofd
- Lee 100mm systeem filters (soft GND, ND en polarisatiefilter)
Portfolio

“Het is heerlijk om na een lange dag de drukte van het dagelijks leven te ontvluchten in een klein stukje natuur. Met de camera in de hand zoeken naar mooie composities, mooi licht en spannende dingen die alleen gevonden of gezien kunnen worden als je tot rust bent gekomen. Fotografie van landschappen geeft me de kans om een andere wereld te ontdekken, en vast te leggen. Een wereld die om ons heen is, die je alleen ziet als je even stil blijft staan om te kijken. “


“Ik ben nooit gaan fotograferen om een eigen stijl te zoeken. Maar gaandeweg hebben de foto’s een eigen stempel gekregen waar ik soms door anderen op gewezen wordt. Als ik voor mijzelf een stijl zou willen noemen, zijn het foto’s met rust, evenwichtig, realistisch maar altijd ingetogen. Of dit ook zo ervaren wordt kan ik niet zeggen, maar ik hoop het wel.”


“Een fotograaf is nooit uitgeleerd en zal nooit stoppen met zich te ontwikkelen in stijl en beeld. Ik ben zelf ook nooit uitgeleerd en dat typeert ook de veranderingen die door de decennia fotografie zijn ontstaan. De foto’s van de beginperiode van digitale fotografie zie ik nu als ondoordacht, saai en kunstmatig. In de loop der tijd heb ik geleerd om beter te kijken, beter gebruik te maken van de technieken die beschikbaar zijn en kieskeuriger te zijn bij het fotograferen en selecteren van de beelden. “


“Er is een foto waar ik een dierbare herinnering aan heb. In 1986 won ik met een foto van 3 reeën de fotowedstrijd van het tijdschrift Grasduinen. Dat was in de categorie Jeugd. Een moment waar ik nog steeds trots op ben. En een moment dat ik in de eregalerij stond, samen met Frans Lanting die de wedstrijd zelf won met de schilpadden op de Galapagos Eilanden.“


“In 2016 heb ik een reis naar de Lofoten ondernomen. Die eilanden en het landschap bevielen zo goed, dat ik het jaar daarop weer terug ben gegaan. Maar dit is slechts één van de plaatsen waar ik graag heen zou willen; Schotland, Ierland, Marokko en IJsland zijn er maar een paar van. De grootste wens is toch wel het fotograferen van een werkende vulkaan van (heel) dichtbij. Van de andere kant, Patagonië, of Antarctica, of Japan… “

“Mijn inspiratie haal ik uit de dingen die ik om mij heen zie, de dingen die ik lees, verhalen die ik schrijf. En soms is het gewoon het hoofd leeg maken en het landschap op je in laten werken. Kijken, genieten, zien… en dan pas fotograferen. Dit is ook de tip die ik aan beginnende fotografen mee wil geven: geniet van wat je graag doet en fotografeert. Leer kijken en wees niet bang om te experimenteren, of fouten te maken. Maar laat je vooral niet verleiden tot het moeten kiezen voor de beste camera, de beste lens, het beste statief, of welk ander fotografiegereedschap dan ook. Want dat is het ten slotte alleen maar, gereedschap. Als het doet wat het moet doen, dan is dat voldoende.“
Fotografie: Nando Harmsen
Eén reactie
Inspirerende foto’s!