Menu

Onderdeel van Pixfactory

Portfolio Marleen Bos

Ze heeft veel gedaan op fotografiegebied en is nogal allround te noemen. Van zakelijk tot bruiloft, van families tot reisjournalistiek waarvoor ze een Masterclass volgde bij National Geographic, Marleen Bos is veelzijdig. De gemene deler in deze diversiteit is haar liefde voor de natuur, waar zij haar inspiratie uit haalt en waarmee ze het liefst verhalen vertelt. Met dit portfolio laat ze een bloemlezing zien uit haar werk als natuurfotograaf.
Boom in de sneeuw.
Boom in de sneeuw. Fotograaf: Marleen Bos

Over de fotograaf

Marleen Bos is een fotograaf die vooral haar gevoel volgt, zowel in de natuur als in haar werk als fotograaf. Afgelopen jaar bundelde ze haar mooiste natuurbeelden in een prachtig boek genaamd Connected by nature.

Gedreven door een diepe liefde voor de natuur, ontwikkelde Marleen in 2010 haar talent voor natuurfotografie op een workshop in Minnesota, geïnspireerd door natuurfotograaf Jim Brandenburg herontdekte ze zichzelf en haar creativiteit. In de jaren die volgde verdiepte ze zich verder in het fotografie vak. Om zichzelf te blijven uitdagen onderzocht ze steeds nieuwe onderwerpen en ontwikkelde ze zich verder als mens en als fotograaf, dit is te zien in de lijn van haar werk, met als rode draad de natuur.

Wat Marleens werk kenmerkt, is haar vermogen om de essentie van het onderwerp vast te leggen, waardoor haar foto’s spreken van een zeldzame authenticiteit. Meestal ontstaan vanuit toevallige ontmoetingen en onverwachte schoonheid.

Marleen Bos
Marleen Bos.

Met oog voor detail en een gevoeligheid voor de natuurlijke wereld, heeft Marleen zich gevestigd als een fotograaf die niet alleen foto’s maakt, maar een verhaal probeert te vertellen met behulp van haar camera. Haar werk nodigt uit tot reflectie, herinnert ons aan de kwetsbare pracht van de natuur en inspireert een diepere verbondenheid met de wereld om ons heen.

Marleen maakte een indrukwekkend fotoboek waarin verwondering en het tonen van deze verbinding centraal staan. Ze houdt een subtiele spiegel voor en geeft de natuur een stem, die ons, door middel van korte teksten en quotes, bemoedigend toespreekt. Ze raakt het hart, waardoor de natuur nog nooit zo dichtbij voelde. De foto’s bieden verrassend nieuwe manieren om naar de wereld te kijken en elke foto ademt zijn eigen sfeer uit.

Boom in de sneeuw

Boom in de sneeuw.
Boom in de sneeuw. Fotograaf: Marleen Bos

Een wintermiddag in maart, eindelijk sneeuw, in de kust provincies sneeuwt het niet zo vaak dus gauw naar buiten, eindelijk de mogelijkheid om dicht bij huis te genieten van echt winterweer. Op afstand zie ik een boom in herfstkleuren die door de vallende sneeuw verandert in een schilderij. Met mijn 70-200 mm lens leg ik het beeld vast, precies zoals ik het zag, sprookjesachtig.

De golf 

De golf.
De golf. Fotograaf: Marleen Bos

Een muur van water komt er op ons af, nooit eerder voelde de natuur zo krachtig als nu, op het strand van IJsland. Gelukkig had ik een 70-200 mm op mijn camera, waardoor ik de golven, zo intimiderend als ze waren, in hun volle glorie kon vastleggen. Het moest snel want er was een weer waarschuwing afgegeven en we moesten zo snel mogelijk naar ons hotel vanwege het risico op een wegafsluiting. Winter in IJsland is indrukwekkend!

Herfstkleuren

Herfstkleuren.
Herfstkleuren. Fotograaf: Marleen Bos

De herfst is mijn favoriete tijd van het jaar, maar om een echte Indian Summer te ervaren moet je toch wel richting New England of Noord-Amerika. Dit beeld maakte ik in de White Mountains in New England (USA), waar we met een camper doorheen trokken, ik hou van de kleuren, er bestaat niets mooiers dan de kleuren van de natuur.

Knuffelende leeuw

Knuffelende leeuw.
Knuffelende leeuw. Fotograaf: Marleen Bos

Het was al laat, een laatste ronde door het natuurreservaat in Zuid Afrika. Ik was daar om 5 weken lang vrijwilligerswerk te doen ten behoeve van de Afrikaanse wilde hond, maar we deden ook het monitoren van andere soorten zoals de leeuw. Ik had er nog niet zoveel gezien dus toen we ineens een hele familie vonden was dat een verrassing. Deze jonge leeuw was lekker speels en knuffelde erop los met een boom. Het is een beeld waar ik telkens weer blij van word!

De kameleon

De kameleon.
De kameleon. Fotograaf: Marleen Bos

Toen ik in Zuid-Afrika vrijwilligers werk deed, verbleef ik in een hut in een kamp midden in het reservaat. Wat een geschenk toen we deze kameleon tussen de bladeren vonden, toen ik later de foto op mijn laptop bekeek was ik meer dan blij, voor mij klopte alles. Om dit dier zo intiem te kunnen vastleggen, gebruikte ik een macro lens, een goede keuze want het laat goed de essentie van het diertje zien!

Vosje

Vosje.
Vosje. Fotograaf: Marleen Bos

In 2019 reisde we een half jaar door Oost-Europa, aan het einde van de reis streken we neer op een primitieve camping midden in de bossen van Polen, heel dicht bij het Białowieża Forest, vlak naast de grens van Wit-Rusland, dit was echte wildernis. Op een dag fietste ik door de bossen en in de verte zag ik een klein stipje dichterbij komen. Ik gooide mijn fiets aan de kant en wachtte tot het stipje dichterbij kwam. Deze foto maakt me gelukkig omdat ik deze jonge vos kon fotograferen in z’n natuurlijke gedrag en omgeving. Hij luistert en zoekt zijn prooi in de berm van het bos.

Bos in de mist

Bos in de mist.
Bos in de mist. Fotograaf: Marleen Bos

Het zwarte woud in Duitsland heeft net een regenbui achter de rug en dan ineens komt de zon door. Magie!

Eekhoorn

Eekhoorn.
Eekhoorn. Fotograaf: Marleen Bos

Een eekhoorn die een boom in gaat, komt er ook weer eens uit of hij slingert naar de volgende boom. Deze kwam via dezelfde weg terug, wat een geluk voor mij! Even waren we verbonden in het moment, gelukkig liet hij het toe dat ik z’n portret maakte.

Klaproos

Klaproos.
Klaproos. Fotograaf: Marleen Bos

Dicht bij huis maak je soms de mooiste foto’s, dit was bij mij om de hoek, de foto is simpel, maar straalt een perfecte elegantie uit.

Boompje in ochtend gloren

Boompje in ochtendgloren.
Boompje in ochtendgloren. Fotograaf: Marleen Bos

Slovenië op een hele vroege ochtend in september, we waren op zoek naar hertjes en beren, die vonden we, maar dit beeld dat ik met een zoomlens maakte roept de innerlijke romanticus in me op, het heeft sfeer, je voelt de ochtend, de kou, de romantiek van natuurfotografie.

Apparatuur:

Nikon Z9

Nikon Z6

180-600 mm Z lens

70-200 mm

105 mm macro lens

24-70 mm

50 mm

35 mm

14-24 mm

Meer over Marleen

Meer over Marleen en haar boek vind je in een interview in het nieuwe Natuurfotografie Magazine.

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: