Menu

Onderdeel van Pixfactory

cameranieuws augustus

Elke maand wordt door Natuurfotografie.nl cameranieuws gepubliceerd. In het nieuws van augustus bekijken we een objectieven van TTArtisan en Laowa, en een actioncam van DJI.
Opname met de TTArtisan 100mm F2.8 .
Opname met de TTArtisan 100mm F2.8 . Fotograaf: Martin Hamidi

TTArtisan

De TTArtisan 100mm F2.8 is een volledig manueel objectief. Het heeft een M42 schroefvatting Via een mechanische adapterring kan het op zowat elk cameramerk worden gebruikt. Het is bedoeld voor full-frame maar kan ook op middenformaatcamera’s worden gebruikt, al heb je dan wel donkere randen.

Het unieke aan dit objectief is het ‘zeepbel-effect’ waarbij bokehballen weergegeven worden met scherpe randen. Met name bij close-up opnames kan je hiermee heel fraaie beelden maken. De minimale scherpstelafstand bedraagt 90 cm. Het objectief is uit aluminium vervaardigd.

De TTArtisan 100mm F2.8 heeft een oude M42 schroefdraad.
De TTArtisan 100mm F2.8 heeft een oude M42 schroefdraad. Fotograaf: TT Artisan

Laowa

In 2018 introduceerde Venus Optics een merkwaardig objectief, de Laowa 24mm F14 Probe – een langwerpige lensbuis waarmee ongewone macro-opnames mogelijk zijn. Nu is er een verbeterde maar ook duurdere opvolger, de Laowa 24mm T8 2x Macro Pro2be. Deze is veel lichtsterker, met een maximaal diafragma van F8, vergeleken met F14 voor het oudere model. Het diafragma telt nu 10 in plaats van 7 lamellen, wat een mooiere achtergrondonscherpte maakt. Het objectief biedt een maximale vergrotingsfactor van 2:1 bij een minimale scherpstelafstand van slechts 4 cm.

Het nieuwe objectief wordt leverbaar in drie uitvoeringen, met telkens een andere kijkhoek: de Direct View (recht vooruit), de 35° View (een hoek van 35°) en de Periscope View (een hoek van 90°). Ze worden geleverd met een verwisselbare lensvatting voor Arri PL, Canon EF, Canon RF, Nikon F, Nikon Z, Sony E of L Mount.

De Laowa 24mm T8 2X Macro Pro2be maakt ongewone macrofoto’s mogelijk.
De Laowa 24mm T8 2X Macro Pro2be maakt ongewone macrofoto’s mogelijk. Fotograaf: Laowa

DJI

De Osmo Mobile 4 is de vierde generatie actioncamera van DJI. Hij bevat een grote 1/1.3 beeldsensor en een vaste F/2.8 groothoeklens met beeldhoek van 155°. De camera filmt in maximaal 4K-resolutie aan 120 frames per seconde. Hij kan opnemen in 10-bit D-Log M-kleurmodus, wat je meer ruimte geeft om in nabewerking aan color grading te doen.

Voor stabiele opnames zorgt de 360° HorizonSteady technologie van DJI. De Osmo kan zonder behuizing tot 18 meter onder water gebruikt worden. Een kleurtemperatuursensor zorgt voor natuurgetrouwe tinten bij het filmen buiten, binnen of onderwater. De accu heeft een autonomie van 2,5 uur en kan in 18 minuten weer tot 80% worden geladen. De Osmo Action 4 Standard Combo, een bundel met heel wat accessoires, heeft een verkoopprijs van 429 euro. Er is ook een Osmo Action 4 Adventure Combo met een verkoopprijs van 529 euro.

De Osmo Mobile 4 is een actioncam die filmt in 4K-resolutie.
De Osmo Mobile 4 is een actioncam die filmt in 4K-resolutie. Fotograaf: DJI

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: