Menu

Onderdeel van Pixfactory

Cameranieuws september 2023

Elke maand wordt door Natuurfotografie.nl cameranieuws gepubliceerd. In het nieuws van september bekijken we camera’s van Fujifilm, Nikon en OM System, en objectieven van Fujifilm, Sony en Tamron.
Opname met de Sony 16-35mm GM II.
Opname met de Sony 16-35mm GM II. Fotograaf: Albert Dros

Fujifilm

De GFX100 II is een middenformaatcamera met 102 megapixel sensor. Via de software ‘Pixel Shift Combiner’ kan je meerdere opnames combineren tot een foto met 400 megapixels. De camera maakt tot 8 beelden per seconde en kan filmen in 8K/30p. Naast de gebruikelijke filmsimulaties heeft hij ook de nieuwe ‘REALA ACE’ simulatie met getrouwe kleurreproductie en contrastrijke tonaliteit.

Fujifilm brengt ook drie nieuwe objectieven voor de GFX-camera’s uit. De GF55mmF1.7 R WR is een weerbestendig standaardobjectief (equivalent aan 44 mm in full-frame) met groot maximaal diafragma. De GF30mmF5.6 T/S en GF110mmF5.6 T/S Macro bieden een kantelfunctie (tilt) om de optische as te kantelen en een verschuivingsfunctie (shift) om de optische as parallel te verplaatsen ten opzichte van het beeldvlak. De grote beeldcirkel maakt een verschuiving met 15mm mogelijk.

De GFX100 II is een middenformaatcamera met 102 megapixel sensor.
De GFX100 II is een middenformaatcamera met 102 megapixel sensor. Fotograaf: Fujifilm

Nikon

De Nikon Z f is een camera voor wie houdt van retro-design. Hij is geïnspireerd op de iconische Nikon FM2 uit 1982. De Z f heeft mechanische instelschijven voor ISO-waarde, sluitertijd en belichtingscompensatie. Hij bevat een 24,5 megapixel sensor en dezelfde EXPEED 7-beeldprocessor als de Nikon Z 9. Via pixel-shift kan je tot 32 opnamen combineren. Bij video-opnamen kan je nu ook sluitertijdvoorkeuze gebruiken, en er is een draai- en kantelbaar scherm. De Z f is voorzien van twee geheugenkaartsleuven, één voor SD-kaarten en één voor micro SD-kaarten.

De Nikon Z f heeft een retro-look.
De Nikon Z f heeft een retro-look. Fotograaf: Nikon

OM SYSTEM

Om System (het bedrijf dat de Olympus-camera’s verderzet) heeft een nieuwe onderwatercamera uitgebracht. De Tough TG-7 is waterdicht tot een diepte van 15 meter zonder extra behuizing. Met de optionele PT-059 onderwaterbehuizing kan hij zelfs tot 45 meter diep. De stevige camera kan tegen een val van maximaal 2,1 meter hoogte, en is bestand tegen een belasting van maximaal 100 kilogram. Hij bevat een 12 megapixel sensor en een F2.0-4.9 zoomlens van 25-100mm. GPS-, kompas-, manometer- en temperatuurgegevens worden bewaard in de EXIF-info van foto’s en video’s.

De Tough TG-7 is waterdicht.
De Tough TG-7 is waterdicht. Fotograaf: OM SYSTEM

Sony

De 16-35mm F2.8 GM II is de verbeterde versie van Sony’s lichtsterke groothoekzoom. Een nieuw optisch ontwerp moet zorgen voor een hogere scherpte, ook bij het maximaal diafragma van F2.8 en over het gehele zoombereik. Het objectief heeft een minimale focusafstand van 0,22m en maximale vergroting van 0,32x, zodat je er ook close-ups mee kan maken. Het is ’s werelds kleinste en lichtste groothoekzoomlens met een totale lengte van 111,5 mm en een gewicht van 547 gram.

De 16-35mm F2.8 GM II is 's werelds kleinste en lichtste groothoekzoomlens.
De 16-35mm F2.8 GM II is ’s werelds kleinste en lichtste groothoekzoomlens. Fotograaf: Olivier Groot

Tamron

De Tamron 70-180mm F/2.8 Di III VC VXD G2 is tweede generatie van Tamrons telezoomobjectief voor camera’s met Sony E-mount. Het optische ontwerp is vernieuwd en nu is ook Tamrons VC (Vibration Compensation) beeldstabilisatie ingebouwd. De autofocus kreeg een snellere en stillere motor. De minimale scherpstelafstand in de groothoekstand is verkort tot 30 centimeter, tegenover 85 cm bij de vorige versie.

De Tamron 70-180mm F/2.8 Di III VC VXD G2 en 17-50mm F/4 Di III VXD zijn bedoeld voor Sony-camera’s.
De Tamron 70-180mm F/2.8 Di III VC VXD G2 en 17-50mm F/4 Di III VXD zijn bedoeld voor Sony-camera’s. Fotograaf: Tamron
De Tamron 17-50mm F/4 Di III VXD. Fotograaf: Tamron

De Tamron 17-50mm F/4 Di III VXD wordt een groothoekzoomlens voor full-frame camera’s met Sony E-vatting. Het biedt een goede beeldkwaliteit over het gehele zoombereik en een snelle en nauwkeurige autofocus. De minimale scherpstelafstand bedraagt 19cm in groothoek en 30cm op 50mm.

3 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

3 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: