Menu

Onderdeel van Pixfactory

Cameranieuws februari

Elke maand wordt door Natuurfotografie.nl cameranieuws gepubliceerd. In het nieuws van februari bekijken we camera’s en objectieven van Fujifilm, Laowa, OM Systems en Sigma.
De OM-1 Mark II heeft een digitaal grijsverloopfilter.
De OM-1 Mark II heeft een digitaal grijsverloopfilter. Fotograaf: Olympus

Fujifilm

De X100VI is het zesde model in de X100-serie. In het vertrouwde retro-design zitten nu een 40,2 megapixel X-Trans CMOS 5 HR-sensor met beeldstabilisatie (tot 6 stops). De X-Processor 5-beeldprocessor maakt onderwerpherkenning mogelijk voor dieren, vogels, auto’s, motorfietsen, fietsen, vliegtuigen, treinen, insecten en drones. De camera heeft twintig filmsimulaties, waaronder ‘REALA ACE’ voor een getrouwe kleurreproductie. Het vaste objectief is net als op de voorganger een 23mm f/2 (vergelijkbaar met 35mm in full-frame).

De X100VI behoudt het vertrouwde retro-design.
De X100VI behoudt het vertrouwde retro-design. Fotograaf: Fujifilm

Laowa

Het 10 mm f/2.8 Zero-D FF ultragroothoekobjectief is het eerste Laowa-objectief met autofocus. Het objectief heeft een beeldhoek van 130,4 graden en een minimale scherpstelafstand van 12 centimeter. Dankzij Laowa’s Zero-D technologie is er ondanks het ultrawijde beeld nauwelijks groothoekvervorming. Daardoor is het geschikt voor landschaps- en astrofotografie. Het is beschikbaar voor Nikon Z- en Sony E-lensvatting. Met manuele focus is dit objectief ook te verkrijgen voor camera’s met Canon RF- en L-mount.

Het 10 mm f/2.8 Zero-D FF is het eerste Laowa-objectief met autofocus.
Het 10 mm f/2.8 Zero-D FF is het eerste Laowa-objectief met autofocus. Fotograaf: Laowa

OM System

De OM-1 Mark II is een Micro Four Thirds camera met een 20 MP stacked BSI Live MOS-sensor. De camera maakt tot 50 foto’s per seconde met Continu AF en 120 foto’s per seconde met Single AF maken. Voor landschapsfotografie is er een nieuw Live Graduated ND-filter, een soort digitaal grijsverloopfilter die een deel van het beeld (bijvoorbeeld de lucht) onderbelicht. Je kan de positie en de hoek van het filter zelf instellen, en kiezen voor een zachte, medium of harde overgang tussen het gefilterde en niet-gefilterde deel van de opname. Het bestaande Live ND-filter dat het hele beeld onderbelicht (voor lange sluitertijden) is een stop krachtiger geworden: tot 7 stops (ND128). De camera is stof- en regenwaterdicht volgens de IP53-standaard.

De OM System 150-600 mm F5.0-6.3 is een supertelefotozoom voor Micro Four Thirds camera’s. Het brandpuntsafstandbereik komt overeen met 300-1200 mm in full-frame equivalent. Het is combineerbaar met de M.ZUIKO DIGITAL 2x Teleconverter MC-20, voor een bereik tot 2400mm. Het objectief weegt 2.065 g en biedt tot 7 stops stabilisatie in combinatie met de OM-1 II. Het is druppeldicht volgens de IPX1-standaard.

De OM System OM-1 II in combinatie met de 150-600 mm F5.0-6.3.
De OM System OM-1 II in combinatie met de 150-600 mm F5.0-6.3. Fotograaf: Olympus

Sigma

De Sigma 15mm F1.4 DG DN Art is een diagonale fisheye-lens voor Sony E en L Mount lensvatting. De lens lijkt zeer geschikt voor astrofotografie, met een beeldhoek van 180 graden, handmatige scherpstelvergrendeling en ondersteuning voor lensverwarming. Het objectief is weersbestendig en heeft een diafragmaring die soepel kan klikken of draaien. Het objectief heeft een Arca-Swiss statiefgondel.

Ook de 500mm F5.6 DG DN OS Sports supertele is beschikbaar met Sony E en L Mount lensvatting. Ondanks de lange brandpuntsafstand is de lens relatief compact en licht: 234 mm lang en 1,4 kg zwaar. De OS2 beeldstabilisatie vermindert trillingen tot 5 stops. De weerbestendige lens is compatibel met Sigma’s 1.4x en 2x teleconverters en USB-dock.

De Sigma 15mm F1.4 DG DN Art is een diagonale fisheye-lens.
De Sigma 15mm F1.4 DG DN Art is een diagonale fisheye-lens. Fotograaf: Sigma
De 500mm F5.6 DG DN OS Sports is een compacte en lichte supertele.
De 500mm F5.6 DG DN OS Sports is een compacte en lichte supertele. Fotograaf: Sigma

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: