Menu

Onderdeel van Pixfactory

Cameranieuws oktober

Elke maand wordt door Natuurfotografie.nl cameranieuws gepubliceerd. In het nieuws van oktober bekijken we objectieven van Canon, LAOWA, Nikon en Sigma.
Aurogon_FF_10-50x
Aurogon FF 10-50x. Fotograaf: LAOWA

Canon

De RF 10-20mm F4L IS STM is een nieuw ultragroothoek-zoomobjectief voor full-frame camera’s. Door het extreem brede groothoekbereik is het geschikt voor spectaculaire panorama’s en landschappen. Het rectilineaire optische design zorgt ervoor dat rechte lijnen niet afgebogen worden. De Peripheral Control Image Stabilisation (IS)-technologie zorgt voor scherpe beelden zonder gebruik van een statief. Dit nieuwe objectief is ook nog eens de helft lichter en 2cm kleiner dan de oude EF 11-24mm f/4L USM.

RF-10-20mm-F4L-IS-STM.
RF-10-20mm-F4L-IS-STM. Fotograaf: Canon

Nikon

Met de NIKKOR Z 600mm F6.3 VR S brengt Nikon weer een erg compact en licht teleobjectief uit. Door het gebruik van een Phase Fresnel (PF)-lenselement weegt het slechts 1.470 g. De VR-beeldstabilisatie zorgt voor een compensatie tot 5,5-stops, of tot 6 stops in combinatie met een compatibele Nikon Z body met Synchro VR. Het ontwerp houdt rekening met video-opnamen, door een stille werking en functies zoals onderdrukking van focus-breathing die de verschuiving van de kijkhoek bij het scherpstellen effectief vermindert.

Het objectief is ook nog eens combineerbaar met de Z Teleconverter TC-1.4× of TC-2.0×,  voor een bereik tot 840 mm of 1200 mm.

Nikkor Z 600mm F6.3 VR S
NIKKOR Z 600mm F6.3 VR S. Fotograaf: Nikon

SIGMA

De SIGMA 10-18 mm F2.8 DC DN is een compact en licht ultragroothoek-zoomobjectief voor camera’s met APS-C sensor. Het is 62mm lang, heeft een maximale diameter van 72,2mm en weegt slechts 260 gram. Het optisch ontwerp moet zorgen voor een hoge scherpte van rand tot rand. Het kan scherpstellen tot op slechts 11,6 cm, zodat je fraaie close-up opnames kan maken. Het komt uit in versies voor L-Mount-, Sony E en Fujifilm X lensvatting.

SIGMA werkt ook aan een telezoomobjectief met constant diafragma van F/2.8. Deze SIGMA 70-200mm F2.8 DG DN OS | Sports krijgt de nieuwste beeldstabilisatietechnologie (OS2) en een nieuw ontwikkelde lineaire focusmotor, zodat hij snel, nauwkeurig en stil kan scherpstellen. Het objectief wordt stof- en spatbestendig uitgevoerd en de voorste lens is voorzien van een water- en olieafstotende coating.

Sigma 10-18 mm F2.8 DC DN
SIGMA 10-18 mm F2.8 DC DN. Fotograaf: Sigma

LAOWA

De nieuwe LAOWA Aurogon macro-objectieven halen een maximale vergroting van 50x. Je kan er dus foto’s mee maken waarvoor je normaal een microscoop nodig zou hebben. Het systeem werkt met verwisselbare ‘tubes’ waarmee een vergroting van 10x, 20x, 35x of 50x gerealiseerd wordt.  Bij alle vergrotingen is de werkafstand 2 cm. Via de apart aan te kopen “lens tube slip ring” kun je het objectief op een statief of macrorail monteren.

Aurogon_FF_10-50x
Aurogon FF 10-50x. Fotograaf: LAOWA

5 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

5 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: