Menu

Onderdeel van Pixfactory

De balans opmaken na een jaar corona

Ruim een jaar leven we in de pandemie en lockdown. Er is veel gebeurd in de tussentijd. Aan het eind van de tunnel gloort hoop en de vraag is: hoe lang nog? Vanuit mijn eigen bubbel zie ik de dagen voorbij vliegen. Voor mijn gevoel is mijn vorige column, “Ik verlies mezelf nog eens”, pas net geschreven. Tijd om de balans op te maken. Hoe ervaar ik de lockdown en wat zie ik om me heen als zelfbenoemd landschapsfotograaf.
Sereen beeld onder spectaculaire omstandigheden, of ik hier echter alleen of met een hele groep sta zie je gelukkig niet aan het beeld. Fotograaf: Dave Zuuring

Een column zoals deze ontstaat ergens. In mijn geval werd ik getriggerd door een nieuwsbericht, waarop mijn natuur inspirator Remco Stunnenberg me attendeerde. Het bericht ging over de aangereden wolvin, welk ik las ik op Omroep Gelderland.

De mens is de schuldige

Op gepaste afstand genieten van de dieren in de Nederlandse natuur. Fotograaf: Dave Zuuring

Na het bericht een paar keer gelezen te hebben ging ik met gemengde gevoelens over tot de orde van de dag. Het bleef me bezighouden. Naast het overlijden van een zo prachtig dier, bleef ik maar nadenken over de woorden: “De mens is de schuldige”. Dat wij de schuldige zijn begrijp ik wel. Wat ik echter niet begrijp is, waarom we zo nodig op zoek moeten in een ‘verboden gebied’ naar bijvoorbeeld afgeworpen gewei stangen en daarbij moedwillig verstoren. Waarom? Wat me daarin mateloos irriteert is dat ik lees dat ze het weten dat het bepaalde mensen zijn. Waarom treden we daar dan niet tegen op als we een heterdaadje kunnen doen? Wetende dat we als natuurfotograaf moeiteloos op onze vingers worden getikt als we ons ook maar een meter van het pad durven te wagen? Verbazing alom bij mij op dit vlak. Dus de vraag die het opriep, “Is dit dan het gevolg van de lockdown?”

Gewoontes maken gedrag

Voor dag en dauw werden we geconfronteerd met een afgesloten natuurgebied, dan maar naar het stedelijke landschap van Deventer rijden. Fotograaf: Dave Zuuring

Al sinds de Corona pandemie en lockdowns, zien we het beeld van overvolle parkeerplaatsen in de natuur, zeker in het weekend, hoogtijdagen of vakantieperiodes. Ik herinner me de afgesloten parkeerterreinen vanwege de enorme toestroom van bezoekers. Je zult maar natuurfotograaf zijn. Voor dag en dauw de natuur in willen om te fotograferen. Daar stond ik dan vol vertwijfeling voor een verbodsbord. Gelukkig vind ik mijn fotoplezier ook in een stadslandschap. Dat er door de lockdown meer en meer behoefte aan ontspanning is buitenshuis kan ik goed begrijpen. Dus wat ons rest is de natuur opzoeken. Gratis en voor niets en van ons allemaal.

De natuur als winkelcentrum

Panorama van een stedelijk landschap, een drukbezocht wandelgebied overdag, maar voor dag en dauw exclusief gebied voor de zelfbenoemde landschapsfotograaf. Fotograaf: Dave Zuuring

Net als wij natuurfotografen genieten er zo steeds meer mensen van! Mooi, maar wat ik meer en meer tegenkom, naast de vroege drukte en hierboven genoemde verstoring is zwerfafval. Wat bezielt ons toch om waar we van genieten op zo mee om te gaan. Mijn conclusie; omdat we niet kunnen slenteren door de stad in ons weekend, ontdekken we de natuur en gaan we ermee om alsof het een winkelcentrum is. Alleen waar zijn dan toch al die prullenbakken vragen deze onervaren natuurbezoekers zich misschien vertwijfeld af? Tip: als kind leerde ik als we weer een flinke wandeltocht gingen maken, dat het boterhamzakje die je al bij je had voor je broodje, je daar prima je restafval in kwijt kon en thuis kon weggooien! Wat dat betreft denk ik wel eens: “hopelijk keert de rust weer snel weder”. In deze tijd vraagt het van ons allemaal om verantwoordelijkheid te nemen en dus zoek ik zekere plekken maar even niet op.

Geen windeieren

Vaker dan voorheen bezocht ik een stedelijk landschap, zoals hier in Arnhem bij de door mij zo geliefde John Frostbrug. Fotograaf: Dave Zuuring

Wat doet de lockdown als gevolg van Corona nog meer met natuurfotografie. In mijn beleving veel. Persoonlijk heeft het me géén windeieren gelegd. Diverse mooie nieuwe dingen zijn er op mijn pad gekomen. Maar ook ontstond er de afgelopen periode nog meer toegankelijkheid tot natuurfotografiekennis. Denk hierbij aan de PiXperience Springtime of bijvoorbeeld de online cursus nachtfotografie van Johan van der Wielen. Ook twee van mijn favoriete landschap fotografen (Albert Dros en Ellen van de Doel) lanceerden hun eigen kennisplatform.

Vanaf de bank, met je iPad op schoot leren, luisteren en geïnspireerd raken wanneer jij dat wil. Een ander positief effect en vermoedelijk zoals vele anderen met mij, nog nooit fotografeerde ik zelf zoveel……’ Nu zegt kwantiteit niets over kwaliteit. Maar ik mag zover als het kan graag buiten zijn. Vaker dan voorheen bezocht ik een stedelijk landschap. De wandelgebieden in de natuur liet ik links liggen. Zoals een bekend Amsterdams filosoof ooit zei: “Elk nadeel heb zijn voordeel.”.

Kijken is kopen

De molens van Kinderdijk een geliefd fotogebied voor velen. Fotograaf: Dave Zuuring

In het licht van de balans opmaken ben ik ervan overtuigd dat door Corona, we onze vrije tijd anders kunnen indelen. Tijd die we normaliter besteden aan winkelen, dineren, bioscoop bezoekjes, gezellige avonden met vrienden, steken we nu in andere dingen zoals fotografie. En omdat we dus tijd ‘over’ hebben spenderen we die ook meer online. Is het niet zo dat door meer kijken we het ook meer willen op zoeken. Daarbij zijn dan nog vaak 2 parameters nodig, tijd en kennis. Over tijd en kennis heb ik het al gehad. Wat rest is doen, dat doen is altijd onder handbereik. Pak je telefoon, open je favoriete app of website en type maar eens in ‘molens’.

We gaan erop uit, dus vaker komen we elkaar als fotograaf tegen. Fotograaf: Dave Zuuring

De resultaten zullen veelal supergave beelden, gefotografeerd onder de meeste onwijs gave condities opleveren. Bij velen, inclusief mezelf werkt het dan waarschijnlijk zo, te zien aan de hoeveelheid dezelfde beelden dan, dat wil ik ook vastleggen. Dus logisch we gaan erop uit. Kortom kijken is kopen en dus ga je fotograferen. Ik denk dat juist deze periode, social media als encyclopedie werkt en er dus meer als ooit tevoren wordt gefotografeerd. Hoeveel tijd besteed jij online of op social media, ik de laatste maanden van 2021 gelukkig minder, maar fotograferen doe ik meer dan ooit.

Kortom, als ik de balans opmaak vanuit mijn bubbel concludeer ik dat natuurfotografie populairder is als ooit tevoren. Maar snakken we als natuurfotograaf niet stiekem naar weer een beetje meer exclusiviteit in de natuur. In dat licht ben ik benieuwd wat er na de lockdown en Corona pandemie gebeurt, jij?

Geef een reactie

2 reacties

  1. Natuurfotografie populairder dan ooit, Heb zo mijn twijfels. Wordt de laatste tijd meer geconfronteerd met compleet losgeslagen figuren die van verveling in de natuur vertoeven met een camera. Resultaat supergave beelden, alleen ten kostte van de natuur en alles voor het plaatje. De bossen achter paleis Soestdijk hebben de trieste balans inmiddels dat het jaargemiddelde doodgereden reeën in April al bereikt was. (lees gewoon het bos uitgejaagd door mensen) Weet op meerdere plaatsen verlaten nesten welke door verstoring verlaten zijn. Kan zo nog wel even doorgaan maar wordt er wel treurig van.

  2. Goed verhaal Dave. Triest van de wolf, maar ik ben een paar jaar geleden bij een Duits instituut geweest die de doodsoorzaak van de wolven in Duitsland onderzoekt. Vaak om een misdrijf (jagen of…) uit te sluiten. Ik herinner mij dat meer aanrijdingen met een wolf juist een teken is dat er meer wolven in het land zijn. Misschien dat het hier in NL hetzelfde gaat zijn. In dat licht is het, hoe triest het ook is, een goed teken?

    Bij mij heeft de periode geleid tot meer buiten sporten en daardoor meer van mijn locale patch hebt ontdekt om te fotograferen. En wat betreft na de pandemie? Ik hoop niet dat ‘de mens’ alles wilt inhalen (bijv nog meer reizen) en zo de druk op de natuur (als)nog hoger wordt.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

2 reacties

  1. Natuurfotografie populairder dan ooit, Heb zo mijn twijfels. Wordt de laatste tijd meer geconfronteerd met compleet losgeslagen figuren die van verveling in de natuur vertoeven met een camera. Resultaat supergave beelden, alleen ten kostte van de natuur en alles voor het plaatje. De bossen achter paleis Soestdijk hebben de trieste balans inmiddels dat het jaargemiddelde doodgereden reeën in April al bereikt was. (lees gewoon het bos uitgejaagd door mensen) Weet op meerdere plaatsen verlaten nesten welke door verstoring verlaten zijn. Kan zo nog wel even doorgaan maar wordt er wel treurig van.

  2. Goed verhaal Dave. Triest van de wolf, maar ik ben een paar jaar geleden bij een Duits instituut geweest die de doodsoorzaak van de wolven in Duitsland onderzoekt. Vaak om een misdrijf (jagen of…) uit te sluiten. Ik herinner mij dat meer aanrijdingen met een wolf juist een teken is dat er meer wolven in het land zijn. Misschien dat het hier in NL hetzelfde gaat zijn. In dat licht is het, hoe triest het ook is, een goed teken?

    Bij mij heeft de periode geleid tot meer buiten sporten en daardoor meer van mijn locale patch hebt ontdekt om te fotograferen. En wat betreft na de pandemie? Ik hoop niet dat ‘de mens’ alles wilt inhalen (bijv nog meer reizen) en zo de druk op de natuur (als)nog hoger wordt.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Dave Zuuring

Dave Zuuring

Dave is een enthousiaste vrijetijdsfotograaf met een passie voor landschappen, stedelijke landschappen en blue hour fotografie. Vanuit zijn motto 'Make your Memory Today' wekelijks en soms dagelijks bezig met vastleggen, beleven en herbeleven op fotografie gebied.

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: