Menu

Onderdeel van Pixfactory

De verzadiging aanpassen in Lightroom? Zo doe je dat!

Iedereen houdt van volle kleuren, en een aanpassing van de verzading is dan ook een van de bewerkingen die je op bijna elke foto zult loslaten. Er zijn verschillende manieren om dat te doen in Lightroom, elk met eigen voors en tegens.
Artikel verzadiging aanpassen in Lightroom
De verzadiging aanpassen in Lightroom kan op verschillende manieren. Fotograaf: Marijn Heuts

Verzadiging en levendigheid

De eenvoudigste manier om verzadiging toe te voegen is door de schuif voor verzadiging naar rechts te trekken. Het effect is vrij sterk en alle pixels krijgen evenveel extra verzadiging. Een subtielere manier is gebruik van maken van de schuif voor levendigheid. Ook deze voegt extra verzadiging toe, maar niet aan alle pixels evenveel. Levendigheid verzadigt vooral de minder verzadigde pixels (vaak de blauwe) en trekt als het ware het niveau gelijk. Je kunt ze ook in samenwerking gebruiken: met levendigheid trek je de verzadiging meer naar elkaar toe over het hele beeld, en met verzadiging bepaal je vervolgens waar het maximum zich bevindt. Trek je levendigheid flink naar rechts, dan trek je de verzadiging over het hele beeld gelijk maar is ie veel te hoog. Trek je vervolgens verzadiging naar links, verlaag je de verzadiging over het hele beeld gelijkmatig. Gebruik dus zeker niet steeds een van beide.

 

Verzadiging en levendigheid passen het hele beeld aan.
Verzadiging en levendigheid passen het hele beeld aan. Fotograaf: Marijn Heuts

Beide genoemde schuiven doen iets met de verzadiging in de hele foto. Dat is niet altijd wat je wil. Vaak wil je als fotograaf juist de aandacht vestigen op bepaalde delen van de foto, of op andere delen juist niet. Je wil dus de verzadiging lokaal kunnen aanpassen. Dat is het moment om even goed na te denken. De delen die je extra wil verzadigen, hebben die een afwijkende kleur, of een afwijkende helderheid? Op basis van een van beide kenmerken kun je ze namelijk gericht aanpassen zonder de rest te raken.

Lokale verzadiging aanpassen in Lightroom

Hebben de delen een afwijkende kleurtoon, dan kun je best je heil zoeken in het HSL-paneel. Hier kun je per kleurtoon de verzadiging bijstellen. Maak bijvoorbeeld rode herfstbladeren net iets voller, zonder de groene en gele bladeren mee te nemen. Of verlaag de verzadiging van een blauwe lucht, zodat de andere kleuren beter uitkomen tegen die lucht. Twijfel je welke kleurtoon het deel van de foto heeft dat je wil aanpassen, klik dan op het bolletje linksboven in het paneel. De muisaanwijzer verandert en je kunt nu in de foto zelf klikken en naar boven of beneden slepen voor meer of minder verzadiging. Aan de verschuivende nummers kun je zien uit welke kleurkanalen je onderwerp was opgebouwd.

Met het HSL-paneel pas je de verzadiging per kleurkanaal aan.
Met het HSL-paneel pas je de verzadiging per kleurkanaal aan. Fotograaf: Marijn Heuts

Wil je de verzadiging aanpassen in Lightroom op grond van helderheden, dan is een lokale aanpassing vereist. Je hoeft niet heel precies te gaan schilderen met het aanpassingspenseel, je kunt ook een cirkel trekken om het deel waarin alle delen zitten die je wil aanpassen. Zitten die over de hele foto, kies dan het verloopfilter en sleep dat over de hele foto. Verhoog of verlaag de verzadiging met de verzadigingsschuif (levendigheid is hier gek genoeg niet te vinden). Alles binnen je selectie leidt onder de aanpassing. Maar we zijn er nog niet.

Kies onderin het venster het bereikmasker, en kies lichtsterkte. Je kunt nu met de twee driehoekjes bepalen welke helderheden binnen de selectie geraakt moeten worden, en welke niet. Wil je bijvoorbeeld alleen de lichte delen verzadigen, sleep dan het linker driehoekje naar rechts, waardoor alle donkere tonen uitgesloten worden van de aanpassing. Druk op O om in rood te kunnen zien wat er wel en niet geselecteerd is. Druk nogmaals op O om die overlay te verwijderen.

Binnen de lokale aanpassingsgereedschappen vind je het bereikmasker, ideaal om alleen pixels van een bepaalde helderheid te verzadigen.
Binnen de lokale aanpassingsgereedschappen vind je het bereikmasker, ideaal om alleen pixels van een bepaalde helderheid te verzadigen. Fotograaf: Marijn Heuts

De verzadiging aanpassen per kanaal

Een laatste manier om de verzadiging over de hele foto subtiel te verhogen, is helemaal onderin het kalibratiepaneel. Hier vind je drie schuiven voor verzadiging, voor het rode, groene en blauwe kanaal. Omdat elke pixel is opgebouwd uit een waarde voor deze drie kleuren, zal een aanpassing elke pixel in meer of mindere mate raken. Welke schuif voor jouw foto het beste werkt is afhankelijk van de kleuren in je foto en ik adviseer je dan ook ze alle drie te proberen.

Een goed verborgen maar fijne manier om de verzadiging op te voeren vind je in het kalibratie-paneel.
De verzadiging aanpassen in Lightroom kan ook in het kalibratiepaneel. Fotograaf: Marijn Heuts

 

In het volgende artikel gaan we de verzadiging aanpassen in Photoshop!

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: