Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hoe kun je kunstmatige intelligentie gebruiken als natuurfotograaf?

De afgelopen tijd is kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence: AI) veel in het nieuws geweest. Dat heeft te maken met de introductie van ChatGPT afgelopen november. Hiermee kan je chatten met een ‘robot’ waarachter kunstmatige intelligentie schuilt. Deze geeft zeer gedetailleerde antwoorden en kan je daarom helpen met de vraag of het probleem waarmee je worstelt.
Kunstmatige intelligentie kan je gebruiken ter inspiratie.
Kunstmatige intelligentie kan je gebruiken ter inspiratie. Fotograaf: Thijs Kupers

Ook de fotografie gaat in meer of mindere mate te maken krijgen met kunstmatige intelligentie. Want behalve een gesprek, kan het ook, op basis van wat trefwoorden, afbeeldingen genereren. In deze tutorial bekijken we hoe je als natuurfotograaf, kunstmatige intelligentie kunt inzetten.

Brainstormen met ChatGPT

Stel, je loopt een beetje vast in je fotografie, je mist wat inspiratie, dan zou je aan ChatGPT kunnen vragen:

Ik ben een natuurfotograaf, maar ik loop nu vast in mijn fotografie. Heb je tips om inspiratie op te doen?

De antwoorden die ChatGPT dan geeft zijn:

  1. Probeer een nieuwe techniek: Probeer een nieuwe techniek uit, bijvoorbeeld lange sluitertijden, pannen of bokeh-effecten.
  2. Verander je perspectief: bijvoorbeeld door laag bij de grond te gaan of door van bovenaf te fotograferen.
  3. Zoek nieuwe locaties: Verken nieuwe locaties en ga op zoek naar onontdekte plekken in de natuur.
  4. Fotografeer nieuwe onderwerpen: Probeer eens andere onderwerpen te fotograferen dan je gewend bent, bijvoorbeeld vogels, insecten of bloemen.
  5. Experimenteer met nabewerking: Experimenteer met nabewerking en ontdek nieuwe manieren om je foto’s te bewerken en te verbeteren.
  6. Raadpleeg andere fotografen: Raadpleeg andere fotografen, bijvoorbeeld via online forums of lokale fotoclubs.

Inhoudelijk zijn dit best goede antwoorden, zeker als je bedenkt dat een computer dit ‘bedacht’ heeft. Ik wil wat meer weten over een laag standpunt. Ik fotografeer graag bomen, dus vraag hem:

Heb je specifieke ideeën voor composities van bomen laag bij de grond?

Als antwoord krijg ik terug:

Ja, hier zijn enkele specifieke ideeën:

  1. Zoek naar interessante wortels: Fotografeer de wortels vanaf een laag perspectief om hun textuur en vorm te benadrukken.
  2. Gebruik een groothoeklens: Gebruik een groothoeklens om de nadruk te leggen op de hoogte van de boom en de lucht erboven. Dit kan een dramatisch effect creëren.
  3. Maak gebruik van herhaling: Zoek naar een rij bomen en fotografeer ze vanaf een laag perspectief om de herhaling van de stammen te benadrukken. Dit kan een patroon en structuur in de foto creëren.
  4. Benadruk de textuur: Fotografeer de stam van een boom vanaf een laag perspectief om de textuur van de schors en eventuele mossen op de stam te benadrukken.
  5. Gebruik lijnen: Fotografeer een boom met een interessante vorm of lijn vanaf een laag perspectief om de lijn van de stam te benadrukken. Dit kan een abstracte en grafische compositie creëren.

Ik fotografeer zelf vooral bomen in combinatie met andere bomen, dus om het eens op deze manier te bekijken is voor mij weer nieuw! Op deze manier kan ChatGPT je op nieuwe ideeën brengen.

Geïnspireerd door ChatGPT.
Geïnspireerd door ChatGPT. Fotograaf: Thijs Kupers

Hoe bewerk ik mijn foto

Naast dat de chat je op nieuwe ideeën kan brengen wat je gaat fotograferen, zijn er ook verschillende tools beschikbaar die een foto voor je genereren. Een daarvan is playgroundai.com. Daar kan je een eigen foto uploaden en vervolgens met een omschrijving aangeven, hoe de foto aangepast moet worden. Vervolgens kan je met verschillende schuifjes bepalen hoe dicht het resultaat bij de originele foto moet zitten. De maximale resolutie is in de gratis versie niet al te groot: maximaal 1024 bij 1024 pixels.

Upload je eigen foto met wat trefwoorden en kijk wat er gebeurt.
Upload je eigen foto met wat trefwoorden en kijk wat er gebeurt. Fotograaf: Thijs Kupers

Wat goed is om te weten: Deze gratis tools kosten niets, maar doen het niet voor niets: ze gebruiken je foto’s en omschrijvingen om verder te leren. Het zijn zelflerende tools die steeds beter worden, naar gelang ze meer gebruikt worden. Wees er bewust van als je het gebruikt, dat jouw foto’s ook voor dit doeleinde ingezet worden!

Hoe zou deze foto schilderachtiger kunnen worden?
Hoe zou deze foto schilderachtiger kunnen worden? Fotograaf: Thijs Kupers

Ik ben wel benieuwd hoe ik deze foto schilderachtiger kan maken. Het resultaat is een schilderachtige weergave van mijn foto:

Geïnspireerd door mijn foto werd deze afbeelding gegenereerd door kunstmatige intelligentie.
Geïnspireerd door mijn foto werd deze afbeelding gegenereerd door kunstmatige intelligentie. Fotograaf: Thijs Kupers

Wat maakt hem zo schilderachtig?

  • De boom linksvoor heeft meer kronkels gekregen en heeft daardoor een wat ‘romantischer’ uiterlijk
  • De zon in mijn foto is stervormig, iets wat in schilderijen eigenlijk nooit terugkomt.
  • De hei op de voorgrond zijn nu rode bloemen geworden. Er zit weinig detail in en bestaat vooral uit wat grovere penceelstreken.

Deze gegenereerd afbeelding inspireerde me om dat zelf te proberen in de nabewerking. Persoonlijk vind ik het rood-groen kleurcontrast leuk werken. In de bewerking heb ik daarin ook wat detail weggehaald. Het geheel is nog steeds een foto, maar het werkt zo wel vervreemdend.

Mijn eigen foto door mezelf bewerkt – geïnspireerd door AI.
Mijn eigen foto door mezelf bewerkt – geïnspireerd door AI. Fotograaf: Thijs Kupers

Een hybride foto

Kunstmatige intelligentie – ìn je eigen foto verwerken, kan dat? Eigenlijk zit dat al in de huidige versie van bijvoorbeeld Photoshop. Waar je vroeger met de clone-tool een paaltje, of een hoogspanningsmast weg-clonede, kan je tegenwoordig met slim-vullen (content aware fill) met een druk op de knop een paaltje wegpoetsen. Achter de schermen zit daar een vorm van intelligentie achter, die het denkwerk voor je doet. Hetzelfde gebeurt als je een lucht vervangt in Photoshop.

We zouden nog een stap verder gaan door een gedeelte van een genereerde afbeelding te combineren met een eigen foto! Ik gebruik daarvoor deze foto:

Een donker eikenbos, zou het nog sprookjesachtiger kunnen?
Een donker eikenbos, zou het nog sprookjesachtiger kunnen? Fotograaf: Thijs Kupers

Daarbij geef ik de volgende beschrijving (in het Engels) mee: maak de bomen meer knoestig. Creëer het uiterlijk van een 19e-eeuws schilderij

Dit is een van de resultaten:

Gegenereerd door AI.
Gegenereerd door AI. Fotograaf: Thijs Kupers

Het is nog een puzzel om dit te combineren met mijn eigen foto: de kleurtoon en helderheid is net even wat anders dan mijn eigen foto. Dit is weer een leuke – en leerzame – puzzel in Photoshop om de twee afbeeldingen goed samen te voegen. Dit is uiteindelijk het resultaat:

Mijn eigen foto in combinatie met de gegenereerde foto
Mijn eigen foto in combinatie met de gegenereerde foto. Fotograaf: Thijs Kupers

De werkelijkheid of je fantasie?

Sommige fotografen blijven graag zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid. Anderen zijn op zoek naar creatieve manieren om hun eigen kijk op de wereld te geven. Dat kan in het veld met creatieve filters of lenzen, meervoudige-belichting of Bewust bewogen foto’s (ICM). Anderen doen dat weer in de nabewerking, door te spelen met kleur, of andere grafische bewerkingen.

Persoonlijk vind ik het heerlijk om in de natuur te fotograferen. Maar ik vind het ook heerlijk om achter mijn computer te spelen met een foto om te kijken wat ik er nog meer van kan maken. Kunstmatige intelligentie is een techniek die je daarbij kunt gebruiken.

Maar: op deze manier kan je de meest fantastische foto’s ‘maken’, in hoeverre is het nog je eigen foto? Wat mij betreft: wees altijd eerlijk of iets je eigen foto is, of dat het een resultaat is van artificial intelligence (of een combinatie). Gebruik AI ter inspiratie, om je bewerkingsvaardigheden verder te ontwikkelen, of om originele gecombineerde beelden te maken.

Oh en nog even over de bovenste foto bij dit artikel: wellicht heeft de titel je op het verkeerde been gezet, maar deze is geheel zelf ‘gecreëerd’ – zonder vorm van kunstmatige intelligentie.

4 reacties

  1. Egon Kraak,
    Ik wil tich in herinnering roepen dat ‘ in den beginne’ foto’s voor het ‘volk’ in zwart/wit waren. Via glasplaat en zilveroxide en gelatine… etc. Etc.
    Dat procédé kreeg ‘uitbreiding’ in de vorm van kleuren… 3 kleuren . Ja en de ene kleuren weergave was al anders dan de andere… bovendien was ook zwart wit geen weergave van de werkelijkheid… immers daar is kleur en… dewerkelijkheid heeft 3 dimensies.
    Kleurenfoto’s van welk fabr. Met welke ontwikkelaars etc etc… hier een beetje doordrukken en daar wat tegenhouden ,kleuren aanpassen… dingen toevoegen, maar vooral WEGLATEN
    Nu wordt er voornamelijk nog digitaal gefotografeerd… ja en welk programma zit in je toestel, welke sensor, hoe is de camera ingesteld… welke lens gebruik je… tele of groothoek.. naderhand gaan de foto’s naar de computer… en weer wordt toegevoegd weggelaten kleuren en weet ik wat allemaal gedaan met de prent….. weg reflectie van de werkelijkheid… iedere avond schoteld men ons op tv vanalles voor als zijnde ‘werkelijkheid’.
    Eigenlijk xo’n beetje zoals de schilder of beeldhouwer dat doet… vroeger en nu. De fotograaf gebruikt de camera als penseel of als hamer en beitel ..

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

4 reacties

  1. Egon Kraak,
    Ik wil tich in herinnering roepen dat ‘ in den beginne’ foto’s voor het ‘volk’ in zwart/wit waren. Via glasplaat en zilveroxide en gelatine… etc. Etc.
    Dat procédé kreeg ‘uitbreiding’ in de vorm van kleuren… 3 kleuren . Ja en de ene kleuren weergave was al anders dan de andere… bovendien was ook zwart wit geen weergave van de werkelijkheid… immers daar is kleur en… dewerkelijkheid heeft 3 dimensies.
    Kleurenfoto’s van welk fabr. Met welke ontwikkelaars etc etc… hier een beetje doordrukken en daar wat tegenhouden ,kleuren aanpassen… dingen toevoegen, maar vooral WEGLATEN
    Nu wordt er voornamelijk nog digitaal gefotografeerd… ja en welk programma zit in je toestel, welke sensor, hoe is de camera ingesteld… welke lens gebruik je… tele of groothoek.. naderhand gaan de foto’s naar de computer… en weer wordt toegevoegd weggelaten kleuren en weet ik wat allemaal gedaan met de prent….. weg reflectie van de werkelijkheid… iedere avond schoteld men ons op tv vanalles voor als zijnde ‘werkelijkheid’.
    Eigenlijk xo’n beetje zoals de schilder of beeldhouwer dat doet… vroeger en nu. De fotograaf gebruikt de camera als penseel of als hamer en beitel ..

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: