Een laag toevoegen
Na het opstarten van Luminar Neo komen we in de Catalogus terecht. Kies een foto waarmee je aan de slag wilt gaan en klik, boven in het scherm op ‘Bewerken’. Nu kunnen we aan de slag.
Linksboven in het scherm zien we de tekst ‘Lagen’ staan. Daaronder staan een PLUS teken en een thumbnail van de foto waar we mee aan de slag willen gaan. Zoals verwacht kan er een extra laag worden aangemaakt door op + te klikken. Het is ook mogelijk om een laag te dupliceren.
Na het aanklikken van het plusteken verschijnen er enkele voorbeelden (Flares, Lichtvlekken, Sterrenstof bokeh en Sterretjes).
Wie op een van deze voorbeelden klikt voegt deze laag toe die daardoor boven op de originele afbeelding wordt geplaatst. Laten we er, voor de gein, eentje uitkiezen om de werking van lagen uit te leggen. Wie liever een eigen afbeelding als laag wil toevoegen mag nog een keer op de plus klikken. Via de folderstructuur van je pc leidt je Luminar Neo naar die prachtige afbeelding.
Terugkomend op de voorbeeld-lagen kies ik voor de preset ‘night blues’ omdat die goed past bij het aanwezige bokeh van het origineel.
Bewerken van de lagen
Toevoegen, verbergen en verwijderen van lagen doen we aan de linkerzijde van het scherm. Voor de bewerkingen maken we een sprong naar het rechtergedeelte waar bovenaan het submenu met de laageigenschappen te vinden is.
Laag Dekking
Het valt op dat een nieuwe laag op 50 procent dekking staat. Dat betekent dat deze laag voor de helft doorzichtig is. Het is te vergelijken met twee afgedrukte foto’s die op elkaar liggen waarbij we kunnen spelen met de transparantie van de bovenste foto. Zouden we naar 100 % dekking gaan dan is de onderliggende foto niet meer zichtbaar. Zo kunnen we de zichtbaarheid van de bovenste laag naar smaak inregelen van 0% naar 100%.
De originele foto is nog niet ontwikkeld, maar dat is niet noodzakelijk want dat kan altijd nog, ook met de nieuwe laag.
Kader
Wat moeten we aan met dat blauwe kader om de foto en de 4 witte bollekes? We hebben de vrijheid gekregen om de nieuwe laag naar hartenlust te roteren, vergroten, verkleinen en te vervormen door simpelweg de bolletjes of het blauwe kader te selecteren (linkermuisknop) en te schuiven naar een andere plek. Sta je net buiten het blauwe kader dan verschijnt een kromme pijl waarmee de laag vrij geroteerd kan worden.
Bij Laageigenschappen staat boven in het menu een pijltje waarmee alle laageigenschappen weer naar de startwaardes gebracht kunnen worden. Wil je slechts een stapje terug dan werkt (Ctrl-Z of Option-Z).
Ook zien we twee knoppen met symbolen die in de verte op een zandloper lijken. Deze zijn bedoeld om de foto horizontaal of verticaal te spiegelen.
Passen, Vullen en Uitrekken
Daar weer net onder worden 3 opties aangeboden: Passend maken, Vullen en Uitrekken.
Leuk, maar wat doen die dan?
Passend: Vergroot of verkleind de laag zodanig dat deze gelijk is aan de foto. Zonder de foto te vervormen. Heeft de foto een ander formaat dan zal je zien dat er delen zijn die niet overlappen.
Vullen: Deze optie lost het vorige probleem op. De laag wordt zodanig vergroot of verkleind dat er volledige overlapping van de originele foto is. De laag wordt ook nu niet vervormd. Wanneer de foto in de laag te klein is zal die geschaald worden totdat het hele kader gevuld is.
Uitrekken: Welk formaat of ratio de laag ook heeft, nu wordt de laag zodanig vervormd dat deze precies over de foto past.
Het ligt er maar net aan wat voor type afbeelding je hebt gekozen. Soms werken ze alle drie, maar bijvoorbeeld bij Bokeh cirkels is uitrekken meestal geen goed idee.
Overvloeimodi
Hoe een laag met de onderliggende foto reageert hangt af van de overvloeimodus.
Momenteel kent Luminar Neo er 14. Om technische uitleg te besparen is er gelukkig de mogelijkheid om snel een preview te laten zien. Klik op de bestaande overvloeimodus en beweeg met je muis over de andere opties. Zo zie je een voor een de effecten van elke modus voorbijkomen.
Bedenk dat je nog steeds met de dekking van de laag kan spelen. Een effect dat nu nog te heftig lijkt zou wel eens verrassend mooi kunnen uitpakken op een hele lage dekking.
En het is mogelijk om extra lagen toe te voegen met een andere overvloeimodus. Combinatiemogelijkheden volop dus.
Maskeren
Stel, het effect is wel aardig maar in een gedeelte van de foto zien we het liever niet. Daar zijn de maskering gereedschappen voor verzonnen.
Echter, hier laat Luminar Neo wel wat steken vallen. Ten eerste heeft alleen het penseel de optie om maskering ongedaan te maken of te corrigeren. Daarbij moet je ook eerst de linkermuisknop indrukken om te zien waar het masker zich bevindt.
Heb je gekozen voor b.v. Lineaire kleurovergang dan is er geen weg terug via diezelfde tool. Wissen van ongewenste gedeeltes kan alleen via de penseeloptie. En dat geldt dus ook voor Radiale kleurovergang, Masker AI, Portretachtergrond en Achtergrondverwijdering. Voor aanpassingen aan deze filters ben je verplicht om terug te gaan naar het penseel.
Het penseel is tevens de enige optie om bij maskering de zachtheid en de kracht aan te passen.
Conclusie
Werken met lagen is zeer beperkt in Luminar Neo. Op dit moment werkt het aardig om een textuur over je foto te leggen. Het is niet mogelijk om verschillende lagen samen te voegen en daarna verder te bewerken op die nieuwe aanpassingslaag. Zo zijn de lagen van Luminar Neo dus nog ver verwijderd van de concurrentie. Toch zijn er mooie effecten mee te bereiken voor fotografen die niet meer functionaliteit nodig hebben. Wil je echt aan de slag met lagen gaan dan is Photoshop nog steeds een uitstekende optie.
Luminar Neo kan via Photoshop ook als plugin aangeroepen worden en daarmee heb je de voordelen van beide softwarepakketten samengebundeld.
Wil je Luminar proberen? Je kunt een gratis trial downloaden en met de
code NATUURFOTOGRAFIE ontvang je 10% korting op je aankoop.
Eén reactie
Ik vind het werken met lagen in Luminar Neo echt niks. De bewerkingen die je uitvoert met de gereedschappen aan de rechterkant, kan je niet telkens in een aparte aanpassingslaag doen. Bij Photoshop is dat geen enkel probleem. Voor Luminar Neo is het lagenpaneel enkel maar noodzakelijk om een ‘sausje’ over de foto te gieten.
Bij Skylum hebben dus nog veel werk aan de winkel.