HOME < PRAKTIJK < FOTOBESPREKING
Fotobespreking

Fotobespreking thema creativiteit & abstractie: Cees en Linda

In deze tweede fotobespreking rond het thema creativiteit & abstractie vestigt Ron zijn aandacht op abstracte beelden met kleur en licht

Fotobespreking thema creativiteit & abstractie: Cees en Linda
Canon EOS 60D/Tamron 90mm macro;is de foto niet te eenzijdig qua kleur? Fotograaf: Cees Snel

Cees Snel

Inhoud en impact

Dit is een foto die direct mijn aandacht trok. Zowel de kleurstelling als het onderwerp op zich maken mij nieuwsgierig om te ontdekken wat er daadwerkelijk in deze foto getoond wordt. Om eerlijk te zijn ben ik er nog niet zeker van wat het onderwerp is wat getoond wordt. Dit maakt de foto voor mij juist zeer aantrekkelijk.

Compositie

Het lijnenspel in deze foto spreekt mij zeer aan. De foto wordt dynamisch doordat het onderwerp diagonaal in de foto is geplaatst. Daarnaast voegen de lichte banen in de achtergrond echt iets toe aan de foto. De repeterende kleuren en het lijnenspel wat hierdoor ontstaat maken de foto tot één geheel.

Het smalle gele blad midden in de foto vind ik storend. Dit blad verdwijnt deels achter het onderwerp, wat de aandacht afleid van dit onderwerp. Wellicht was het mogelijk om dit blad los van het onderwerp op de foto te zetten, bijvoorbeeld door een andere positie in te nemen. Dan is de achtergrond rond het onderwerp compleet groen en daarmee verleg je de aandacht meer naar het onderwerp.

Techniek

De foto is gemaakt met een 90mm lens op diafragma 2.8 met een sluitertijd van 1/80 seconde op iso 100. Dit heeft als resultaat dat er door de grote lensopening een zeer kleine scherptediepte in de foto ontstaat. Daarnaast is de sluitertijd van 1/80 seconde net iets te langzaam om scherp vanuit de hand te fotograferen bij de huidige iso waarde.

De foto zou iets boeiender worden als je voor iets meer scherptediepte bij het onderwerp had gekozen. Bijvoorbeeld f4 of 5.6 zodat er net iets meer scherp is op het onderwerp en de achtergrond nog wel wazig is. In ieder geval is de keuze voor een kleine scherptediepte zeker de beste. Deze abstractie maakt de foto spannend en verleidt de kijker om deze foto nader te bestuderen.

Nabewerking

Je vroeg of de foto niet te eenzijdig van kleur is. Qua contrast en kleurstelling vind ik deze foto helemaal goed. De diverse schakeringen groen en geel zijn mooi weergegeven. Als je de kleuren nog meer verzadigd had, dan zou het te veel van het goede zijn geweest.

Linda Celis

Canon 7d mark ii , sigma macro lens op diafragma 2.8 .
Canon 7d mark ii , sigma macro lens op diafragma 2.8 . Fotograaf: Linda Celis

Inhoud en impact

Het is gissen, maar dit lijkt op een klassiek macrobeeld van bijvoorbeeld een (paarden)bloem met dauwdruppels erop. Een leuk onderwerp, maar weinig spannend.

Compositie

Door het centrum van de bloem in het midden neer te zetten waaieren de steeltjes met de dauw erop mooi uiteen. Dit geeft een mooie dieptewerking in de foto.

Je hebt de foto mooi van dichtbij genomen, daardoor vult de bloem het beeld grotendeels. De achtergrond heeft, net als de bloem, een bruine kleur wat de foto tot een mooi geheel maakt.

Techniek

Het enige wat ik van de instellingen weet is dat deze foto met een diafragma van f2.8 is gemaakt. Dit geeft zeer weinig scherptediepte aan de foto. Dat is in dit beeld jammer, want daardoor zie ik weinig echt scherpe delen in de foto. Alleen de dauwdruppels links onderin de foto lijken scherp. Dat is jammer, want deze foto verdient meer scherpte.

Nabewerking

Ik vind de foto wat vlak. Ik hou van meer contrast en kleurdiepte in foto’s. Door iets meer contrast toe te voegen en meer met de hooglichten, schaduwen, witten en zwarten te spelen maak je de foto interessanter om naar te kijken. Het kan aan de verkleinde versie van de foto liggen, maar het lijkt erop dat er in de foto wat ruis zit. In Photoshop of Lightroom is dit eenvoudig weg te halen.

Deel dit artikel


3
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Cees Snel op 21 december 2016 om 17:53

  Beste Ron,
  Dank voor jouw fotobespreking. Ik kan mij vinden in de verbeterpunten. Het gaat hier om een gespleten rietstengel. De foto is begin mei op een zonnige namiddag genomen en ik heb hem een kwartslag gedraaid.

 2. Door Ron ter Burg op 20 december 2016 om 18:23

  Hallo Frans, ik neem aan dat je met Cees mij bedoeld :-).

  Ik ben het helemaal met je eens dat ik niet bij de opname ben geweest en dus de omstandigheden niet heb kunnen beoordelen.
  Dat is ook het lastige van foto’s beoordelen. Je moet het doen met de informatie die je hebt.

  Ik geef altijd tips om de foto beter te maken. Dit is geen kritiek, maar zijn enkel handreikingen om de foto beter te maken.

 3. De reacties van Cees hangen aan elkaar van als…als…als…Het is heel makkelijk om zo veel kritiek te hebben, maar Cees is niet bij de opname geweest en weet niet wat de mogelijkheden en de onmogelijkheden waren. Natuurlijk zou de foto mooier worden wanneer aan alle voorwaarden van Cees was voldaan, maar het moment bepaalt vaak de mogelijkheden en onmogelijkheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *