HOME < PRAKTIJK < FOTOBESPREKING
Fotobespreking

Nieuw thema fotobespreking: paddenstoelen

Wat hebben we genoten afgelopen maand, het was misschien wel het meest paddenstoelen rijke jaar sinds tijden. Door een combinatie van relatief lage temperaturen in de nazomer en veel regen schoten ze letterlijk als ‘paddenstoelen uit de grond’. De social media liepen over van prachtige beelden. Niet voor niets dat wij staan te popelen om jullie beelden te mogen bespreken. Aarzel daarom niet en stuur in!

Nieuw thema fotobespreking: paddenstoelen
Amethistzwammen zijn zo mooi met tegenlicht Fotograaf: Johan van der Wielen

Fotografen voor de komende maand

Uit alle ingestuurde beelden zullen komende maand Ron ter Burg, Michel Lucas en Johan van der Wielen ieder een aantal beelden bespreken. De gekozen beelden en de bevindingen van deze fotografen worden de komende drie zondagen gepubliceerd.

Vrije keuze aan beelden

Omdat we echter ook hebben gemerkt dat niet iedereen werk heeft in het thema of het thema aanspreekt mag je ook vrij werk insturen. Foto’s die niet in het thema passen, maar die je wel graag besproken zou hebben. Aarzel dus niet, laat je niet tegenhouden, stuur gewoon in!

Paddenstoelen lenen zich uitstekend voor creatieve lichtopstellingen in het veld Fotograaf: Johan van der Wielen

Discussie en reacties: graag!

We merken nog steeds dat er weinig wordt gereageerd op de besprekingen van de fotografen, zelfs niet door de makers. De fotografen hebben veel tijd gestoken in het bespreken van de foto’s en vinden het bijzonder leuk om reacties te mogen ontvangen. De makers van de betreffende foto’s nodig ik van harte uit om in ieder geval te laten weten dat je het hebt gelezen en natuurlijk of je wat met de bespreking kunt. Maar ook anderen worden uitgenodigd om door te vragen, nadere uitleg te vragen, te discussiëren of van mening te wisselen. Hoe interactiever… hoe leuker de fotograaf het vindt!

Insturen: bestandsnaam, EXIF en vragen

Iedereen mag foto’s insturen, van beginnende tot gevorderde fotograaf. Heb je specifieke vragen bij je beeld, stel die dan al bij voorbaat dan kan de besprekende fotograaf dieper ingaan op datgene wat jou bezighoudt. Zorg bij insturen ervoor dat:

 • Je naam onderdeel vormt van de bestandsnaam (dus bijv. “JvdWielen-img_0001.jpg“) en géén namen als “image.jpg” of “img_1234.jpg”.
 • Dat de EXIF gegevens (gegevens van instellingen van de camera en lens) in de foto aanwezig zijn. Zet anders in het onderste veld erbij met welke instellingen (camera, lens, diafragma, sluitertijd, ISO, brandpuntsafstand en eventuele extra’s als statief, flitser of filters) de foto gemaakt is. Als er geen instellingen te vinden zijn kan de fotograaf er ook niet naar kijken en dat is een gemiste kans.
 • De foto’s moeten minimaal 1024 x 768 pixels zijn en mogen maximaal 1Mb groot zijn.
 • Je mag je naam en/of klein watermerk in de foto vermelden, maar geen websites, etc.
 • Als je specifieke vragen hebt, stel die dan! Hoe meer informatie de fotograaf heeft, hoe gerichter hij zijn bespreking kan houden.
Porseleinzwammen zijn misschien wel de meest fotogenieke paddenstoelen Fotograaf: Johan van der Wielen

Rechten ingestuurde beelden

Alle rechten van de ingestuurde beelden blijven bij de maker. Degene die de beelden instuurt dient ook de maker van het beeld te zijn. De beelden worden voorzien van de naam van de maker en zullen, wanneer ze worden uitgekozen voor bespreking, alleen worden gebruikt in het betreffende artikel voorzien van feedback. De beelden worden niet zonder toestemming van de maker verspreid aan derden of gebruikt voor andere doeleinden dan de fotobespreking. Wel kunnen de foto’s worden gebruikt om het betreffende artikel van de besproken foto’s onder de aandacht te brengen op social media. Dit zal altijd als embedded link gebeuren, foto’s worden niet op social media geüpload.


[contact-form-7 404 "Not Found"]

Deel dit artikel


8
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Ad Witte op 22 oktober 2017 om 17:05

  Dit moet je mij niet vragen, daarom deze selectie uit mijn grote verzameling. ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden.

 2. Door Rob Wouterson op 22 oktober 2017 om 12:35

  Hallo Johan,
  Wat een leuk en interessant initiatief!

  1. Hé Rob… ik zie je prachtige foto’s graag verschijnen 😉

 3. Door Bianca op 22 oktober 2017 om 07:58

  Volgens mij mist er een stukje tekst… Er staat boven je laatste foto (over het insturen): “Zorg bij insturen ervoor dat:” En dan niets…

  1. Je hebt helemaal gelijk, Bianca.
   Foutje van mijn kant, artikel is nu weer volledig inclusief de aanwijzingen voor het insturen en het formulier om dat te doen!

    1. Door Bianca Vermeer-Nieuwkerk op 24 oktober 2017 om 08:54

     Geen dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *