Menu

Onderdeel van Pixfactory

Nieuw thema fotobespreking: voorjaarsbloeiers

Lang hebben we op de lente moeten wachten en op het laatst hield koning winter ons land nog in zijn greep. Maar eindelijk lijkt de tijd gekomen om de kou vaarwel te zeggen en ons op te maken voor het voorjaar. De sneeuwklokjes zijn inmiddels uitgebloeid, de krokussen nog in volle bloei maar ook vele andere voorjaarsbloeiers dienen zich aan en weldra staat ons land weer in volle kleurenpracht. Reden voor een echt lentethema voor de nieuwe fotobespreking!
voorjaarsbloeiers
De lente is weer in het land... de voorjaarsbloeiers kleuren weer de grond Fotograaf: Johan van der Wielen

Macro en details

En met het voorjaar komen ook de macrolenzen weer buiten. Heerlijk weer lange ochtenden plat op je buik liggen bij de meest schitterende kleuren en blaadjes die we zo lang gemist hebben. Lekker experimenteren met scherptediepte
(zie ook deze tutorial over scherptediepte bij voorjaarsbloeiers en macro) en spelen met licht. Maar kijk ook eens verder dan je macrolens, experimenteer met andere lenzen (zie hier voor wat voorbeelden). En is het nou grauw of grijs weer, neem dan je flitser of zaklamp mee. Wat met paddo’s kan, kan ook met bloemen. Kortom, experimenteer er lekker op los en … stuur je resultaten in zodat ons team van fotografen je verder kan helpen met constructieve feedback.

Ze zijn er nog niet maar dat duurt niet lang meer… en misschien heb je nog beelden afgelopen jaar? Fotograaf: Johan van der Wielen

Fotografen voor de komende maand

We hebben heuglijk nieuws, namelijk versterking van het team! Deze maand zullen twee nieuwe fotografen uit jullie beelden een keuze maken: Ingrid Vekemans, Henkjan Kievit en Johan van der Wielen. De gekozen beelden en de bevindingen van deze fotografen worden de komende drie zondagen gepubliceerd.

Vrije keuze aan beelden

Omdat we echter ook hebben gemerkt dat niet iedereen werk heeft in het thema of het thema aanspreekt mag je ook vrij werk insturen. Foto’s die niet in het thema passen, maar die je wel graag besproken zou hebben. Aarzel dus niet, laat je niet tegenhouden, stuur gewoon in!

De laatste staan nog net in bloei… nog even van genieten en anders hebben we de foto’s nog. Fotograaf: Johan van der Wielen

Discussie en reacties: graag!

We merken nog steeds dat er weinig wordt gereageerd op de besprekingen van de fotografen, zelfs niet door de makers. De fotografen hebben veel tijd gestoken in het bespreken van de foto’s en vinden het bijzonder leuk om reacties te mogen ontvangen. De makers van de betreffende foto’s nodig ik van harte uit om in ieder geval te laten weten dat je het hebt gelezen en natuurlijk of je wat met de bespreking kunt. Maar ook anderen worden uitgenodigd om door te vragen, nadere uitleg te vragen, te discussiëren of van mening te wisselen. Hoe interactiever… hoe leuker de fotograaf het vindt!

Insturen: bestandsnaam, EXIF en vragen

Iedereen mag foto’s insturen, van beginnende tot gevorderde fotograaf. Heb je specifieke vragen bij je beeld, stel die dan al bij voorbaat dan kan de besprekende fotograaf dieper ingaan op datgene wat jou bezighoudt. Zorg bij insturen ervoor dat:

 • Je naam onderdeel vormt van de bestandsnaam (dus bijv. “JvdWielen-img_0001.jpg“) en géén namen als “image.jpg” of “img_1234.jpg”.
 • Dat de EXIF gegevens (gegevens van instellingen van de camera en lens) in de foto aanwezig zijn. Zet anders in het onderste veld erbij met welke instellingen (camera, lens, diafragma, sluitertijd, ISO, brandpuntsafstand en eventuele extra’s als statief, flitser of filters) de foto gemaakt is. Als er geen instellingen te vinden zijn kan de fotograaf er ook niet naar kijken en dat is een gemiste kans.
 • De foto’s moeten minimaal 1024 x 768 pixels zijn en mogen maximaal 2Mb groot zijn.
 • Je mag je naam en/of klein watermerk in de foto vermelden, maar geen websites, etc.
 • Als je specifieke vragen hebt, stel die dan! Hoe meer informatie de fotograaf heeft, hoe gerichter hij zijn bespreking kan houden.
Het voorjaar kenmerkt zich nog door koude nachten met veel dauw en soms zelfs rijp. Fotograaf: Johan van der Wielen

Rechten ingestuurde beelden

Alle rechten van de ingestuurde beelden blijven bij de maker. Degene die de beelden instuurt dient ook de maker van het beeld te zijn. De beelden worden voorzien van de naam van de maker en zullen, wanneer ze worden uitgekozen voor bespreking, alleen worden gebruikt in het betreffende artikel voorzien van feedback. De beelden worden niet zonder toestemming van de maker verspreid aan derden of gebruikt voor andere doeleinden dan de fotobespreking. Wel kunnen de foto’s worden gebruikt om het betreffende artikel van de besproken foto’s onder de aandacht te brengen op social media. Dit zal altijd als embedded link gebeuren, foto’s worden niet op social media geüpload.


[contact-form-7 id=”23810″ title=”Fotobespreking thema – Voorjaarsbloeiers”]

Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

Eén reactie

 1. Sorry, heb bij mijn ingezonden foto de verkeerde EXIF gestuurd.
  Foto anssnoeren_01-jpg moet zijn:
  F/6.3;bel.1/15;ISO 100;brandpuntafstand 79mm; witbalans handmatig.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

 1. Sorry, heb bij mijn ingezonden foto de verkeerde EXIF gestuurd.
  Foto anssnoeren_01-jpg moet zijn:
  F/6.3;bel.1/15;ISO 100;brandpuntafstand 79mm; witbalans handmatig.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: