HOME < PRAKTIJK < FOTOBESPREKING
Fotobespreking

Fotobespreking thema tegenlicht: Anne en Geert

2 juffers in tegenlicht. Twee foto’s die hetzelfde onderwerp hebben, maar compleet anders zijn neergezet. Allebei mooi! Ik heb altijd bijzonder veel respect voor mensen die de macrowereld zo mooi kunnen vastleggen.

Fotobespreking thema tegenlicht: Anne en Geert
Gemaakt met Canon m5, macro 100mm met 2x converter. Overbelicht, wat vinden jullie mooier? Herkenning van de kleuren of het meer zwart-wit... Fotograaf: Anne Baauw

Anne Baauw

Goud

Wat een prachtig beeld! Het silhouet van de weidebeekjuffer steekt prachtig af tegen de donkere achtergrond. Heel mooi gedaan!

Links – rechts

Ik heb een tijdje naar deze foto zitten kijken en naar mijn smaak voegt de linkerkant van de foto niet veel toe. Door meer ruimte links te laten zit de juffer gevoelsmatig wat te dicht tegen de rechterkant van de foto. Dit kun je oplossen door links een stukje van de foto af te snijden. Visueel wordt de foto er sterker van. Probeer eens een 5×4 uitsnede (zie voorbeeld).

Vleugelscherp

Complimenten voor de scherpte. De juffer is op de juiste plekken scherp en hierdoor schijnt het licht prachtig door de vleugels en haartjes. Al die details zijn heel fraai!

Meer contrast en kleur

Ik zou ervoor kiezen om de kleuren en het contrast wat meer aan te zetten. De foto wordt dan sprekender. Dit kun je bijvoorbeeld doen door in Photoshop of Lightroom een contrastcurve te maken en in Photoshop lokaal – alleen de haartjes en vleugels – iets lichter te maken. (zie voorbeeld)

Andere uitsnede en wat meer contrast, Bewerking Hillebrand Breuker. Fotograaf: Anne Baauw

Geert Tilmans

Canon 70D + Sigma 105mm F2.8 Macro. Een van de eerste foto’s die ik maakte na de aankoop van mijn macrolens. Fotograaf: Geert Tilmans

Geen kleur maar contrast!

Ik ben blij met deze foto. Je ziet niet veel zwart/ wit opnames voorbijkomen. Deze is prachtig. Mooi getekende lijnen in een sterk contrast van licht en donker. De juffer springt er mooi uit.

Ruimte

Geen close-up, maar mooi de ruimte gekozen. Ik hou er wel van als dieren in het landschap te zien zijn. Je zou hier nog kunnen spelen met verschillende uitsnedes. Het is natuurlijk maar net waar je persoonlijke voorkeur naar uitgaat. Niets is goed of fout, maar ik zou hier geloof ik kiezen voor een portret uitsnede van 4×5 waarbij ik de rechterkant volledig zou weglaten. De juffer staat dan nog steeds in de ruimte, maar krijgt meer aandacht.

Niet zo zwart/ wit

Qua techniek is deze foto prima. De belichting is dik in orde en dat is gezien het hoge contrast prima gedaan. De foto toont op mijn scherm niet ragscherp. Ik kan daar wel mee leven. Niet alles moet je zwartwit bekijken. De sfeer doet veel. Het is een prettig beeld om naar te kijken.

Contrast

De crop in de nabewerking heb ik al eerder besproken. Deze zwartwit opname kan wat mij betreft nog wel iets meer contrast hebben. Ik zou het net wat “dikker” aanzetten. De foto wordt er nog iets grafischer van. Ik hou daar wel van.

Andere uitsnede en beetje meer contrast, bewerking Hillebrand Breuker. Fotograaf: Geert Tilmans

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *