Menu

Onderdeel van Pixfactory

Fotobespreking thema ‘winter’: Kees, Barry en René

Drie bomen, alle drie in de nacht door moeder natuur bestrooid met poedersuiker om ons op een grote verrassing te trakteren. Maar drie totaal verschillende beelden.
Canon 60D en Canon 17-85 mm. Op een koude januari ochtend rond negen uur kon ik deze foto maken in het Aekingerzand in Appelscha het was koud een beetje grondmist, de zon kwam net op om negen uur in de ochtend en het had s'nachts gesneeuwd dus het leek me ideaal voor een winterfoto te maken. sluitertijd 1/160s, iso320, diafr. 10, bel. +1. Fotograaf: Kees Klauw

Kees Klauw

Winter wolletje aan

Zelfs met je wollen ondergoed aan is het kleumen op deze winterochtend op het Aeckingerzand bij Appelscha. De boom schijnt wat beschutting te geven, of is het gewoon de gebruikelijke hangplek. Het fraaie licht van de zonsopkomst speelt met de takken. De lage mist geeft een dromerige sfeer, die contrasteert met het scherpe en veel hardere takkenspel van de boom.

Zet de kachel maar aan

Op het eerste gezicht schijnt alles zich in het rechter deel van de foto af te spelen, maar de boom strekt een lange arm uit naar de linker helft en verbindt zo beide delen van de foto. Het leeglaten van het linker deel versterkt het samendrommen van de kudde schapen in het eerste zonlicht. De grote linker tak van de boom zit vast aan de achtergrond. Misschien was een lager standpunt mogelijk geweest, waardoor de tak wat vrijer komt te staan in het beeld.

Compromissen maken

Goede instellingen gebruikt. Het blijft lastig bij dit soort beelden. Je hebt 1 stop overbelicht om details te krijgen in de schaduwkant, maar nu is de lucht een beetje uitgebeten. Het dynamisch bereik van de camera is gewoon niet groot genoeg, dus prima keuze! Soms moet je gewoon een beetje schipperen.

Blauw van de kou

Ik weet niet of er nog veel aan nabewerking is gedaan. Het uitgebeten stuk in de lucht kan voor een deel hersteld worden door de hooglichten wat terug te schroeven. Ook zou ik de witbalans iets warmer kiezen. Ondanks de kleurige zon toont de foto nu wel erg blauw.

Al met al een heel sfeervolle foto!

Barry Bergman

 De foto is genomen met een sony a550 met een 35 mm lens met ISO 200 en f3.5. Ik vraag me af op de boom los genoeg staat van de lucht en van het groepje bomen op de achtergrond, ondanks een groot diafragma. De foto is omgezet naar een high-key zwart/wit foto.
De foto is genomen met een sony a550 met een 35 mm lens met ISO 200 en f3.5. Ik vraag me af op de boom los genoeg staat van de lucht en van het groepje bomen op de achtergrond, ondanks een groot diafragma. De foto is omgezet naar een high-key zwart/wit foto. Fotograaf: Barry Bergman

Hard en teder

Een mooie high-key zwartwit foto die de pracht van zo’n vrijstaande boom laat zien. De donkere zware takken contrasteren mooi met het tedere filigrein van takjes en sneeuw.

Daar sta je dan

De boom is mooi uit het midden geplaatst, met een mooie diagonaal naar rechts. De afhangende tak raakt net de bomen in de achtergrond. Een iets lager standpunt of een stapje naar rechts had dit misschien opgelost. Je zou er voor kunnen kiezen het hele bosje weg te halen. Dat boompje in de lege ruimte onder die tak is wel een erg leuk extraatje evenals het rechter bosje.

High Key

Een zorgvuldige nabewerking. Door de high key en zwartwit omzetting vallen veel details weg, waardoor het accent veel meer komt te liggen op de structuur van de boom. Ook heb je het contrast flink opgeschroefd. Daardoor is de onderstam dichtgelopen. Een klein beetje oplichten van de donkerste partijen geeft iets meer structuur in de stam, zonder dat hij echt lichter wordt.

Een sfeervol winters beeld wat maar weer laat zien hoe mooi zwart-wit kan zijn!

René Perdok

Gebruikte camera en lens Sony DSLR A380
Gebruikte camera en lens
Sony DSLR A380 Fotograaf: René Perdok

Sprookjeswereld

Soms is de wereld gewoon een grote kerstkaart. Wat een prachtig schouwspel. En door de reflecties wordt het beeld nog mooier. Een kleine rimpeling vervaagd het beeld waardoor er een dromerige sfeer wordt geschapen. Die nog eens wordt versterkt door de witte vegen in de blauwe lucht.

Twee voor de prijs van één

De boom is op zich al heel fraai, maar door de weerspiegeling mee te nemen wordt het beeld versterkt. De boom staat wel in het midden, waardoor je links en rechts twee net afgesneden boompjes krijgt. Als je iets meer naar rechts had gedraaid, dan was de rechter boom er helemaal op gekomen, en had je de linker flink aangesneden. Of de andere kant op… Aansnijden is prima, maar doe het wel flink, niet een klein stukje er af laten. Zo ook met dat hoekje links voor. Het is te klein om mee te doen met de foto en stoort alleen maar.

En sprankelen maar

Kleur en scherpte zijn prima. Belichting zou 1/3 stop lichter kunnen, daar wordt de foto nog sprankelender van. Het staande beeld werkt hier goed. Je hebt gekozen voor f/10 om zoveel mogelijk scherp te krijgen. Dat werkt prima met dit beeld. Je zou in de nabewerking nog even de sensorvlekken weg kunnen werken, verder is die goed.

Een prachtige foto die je gerust als kerstkaart kunt gebruiken!

2 reacties

  1. Bedankt Henk voor het bespreken van mijn foto. Ik kan me zeker vinden in jouw commentaar. Hier heb ik zeker wat aan, zowel in het veld als achter de PC.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

2 reacties

  1. Bedankt Henk voor het bespreken van mijn foto. Ik kan me zeker vinden in jouw commentaar. Hier heb ik zeker wat aan, zowel in het veld als achter de PC.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: