HOME < PRAKTIJK < GEBIEDEN
GEBIEDEN

Plantage Willem III

Plantage Willem III, gelegen bij Elst (Utrecht), is een oude tabaksplantage aan de zuidwestflank van de Utrechtse Heuvelrug. Omdat het klimaat hier luw en warm is, was deze glooiende helling prima geschikt voor het verbouwen van tabaksplanten voor de sigarenfabrieken. Nu is het een bijzonder stukje natuur.

Plantage Willem III
Damherten tijdens de bronst Fotograaf: Johan van der Wielen

Er zijn overblijfselen uit zowel ijstijden als bronsttijd (grafheuvels) te vinden. Tegenwoordig is dit gebied in handen van het Utrechts Landschap maar de cultuurhistorische elementen als de kenmerkende tabaksschuur en het open karakter van de helling zijn nog steeds goed zichtbaar.

Het landschap van dit 212 hectare grote gebied wordt halfopen gehouden door begrazing met konikpaarden en galloway runderen. Sinds kort is er een ecoduct met drinkpoel aangelegd waarmee de Plantage de verbinding moet gaat vormen tussen de stuwwal en de natuur in de uiterwaarden van de Nederrijn. Achterop het gebied zijn dichtere beboste delen aanwezig. In het gebied loopt een grote kudde damherten die redelijk benaderbaar is.

Ideaal voor

Vergaap je aan de uitgestrektheid en vooral alle vogels die zich in de kleine bosjes schuil houden. Landschap, dier en macro komen hier prima aan bod. Het gebied heeft een heel eigen karakter wat je moet proberen landschappelijk vast te leggen, hier een detail foto maken van een bloem of boom doe je geweld aan het karakter. Ga ook langs de drinkplaats onder het ecoduct, je kunt langs de N-weg een paadje nemen wat je naar de kijkschermen leidt of juist op de brug zelf gaan staan voor een overzichtsbeeld. Zeker ‘s morgens komen alle grazers (paarden, runderen en herten) hier drinken. De kudde damherten is dermate groot dat je niet verbaasd moet zijn ineens oog in oog te staan met 20 mannetjes.

Ga je vroeg, let vooral goed op mogelijke grondmist die vanaf de Rijn omhoog wordt gestuwd. De meeste kans heb je met lichte zuidwesten tot zuiden wind en een koude heldere nacht. Bij oostenwind zie je niets.

Beste plekken

Bosje naast de parkeerplaats, dit aangelegde bos biedt vaak schuilgelegenheid voor de grazers en herten

Struweel van Amerikaanse eiken, midden op de helling, mooi landschappelijk breekpunt.

Drinkpoel achterin het gebied, een kleine poel waar veel langskomt om te drinken. Mooie omgeving om een landschappelijk karakter mee te geven aan je beelden.

Ecoduct met drinkpoel, hier komen herten, paarde en runderen drinken. Vanaf de brug heb je een mooi uitzicht van boven

Interessante soorten binnen het gebied

– Damhert
– Heidelibellen
– Oranje havikskruid, grote oranje vlakte tijdens de bloei
– Struikheide
– Vogels: geelgors, klapekster, raaf, havik

Op de kaart

Deel dit artikel

Facebook icon Twitter icon Google plus icon