HOME < INSPIRATIE < COLUMN
Column

Gun elkaar wat als fotografen

Ik heb koorts als ik dit schrijf in de tweede week van augustus! En niet zo’n beetje ook. En nee, de temperatuur daalt maar niet. Die is juist weer gestegen. Let wel, ik heb het hier over de heidekoorts en het medicijn om de koorts te lijf te gaan – het einde van de heidebloeiperiode – is nog lang niet in zicht!

Gun elkaar wat als fotografen
Laat beleving de bezinning en bezieling niet vernielen. Fotograaf: Dave Zuuring

Guilty pleasure

De heide is paarser dan ooit en ik was de afgelopen dagen vaker wel dan niet op de Posbank. Dat ik dit durf te vertellen op dit podium dat ik daar was de voorbije dagen, is al een wonder! Want ik was er bij zonsopkomst, met mooi licht! Of is het je ontgaan, de column “f#ck het eeuwige halleluja licht“? Of heb je op Facebook de discussie gemist dat fotograferen op de Posbank niets meer met natuurfotografie te maken had. Dan is een column schrijven over de Posbank in mooi licht eigenlijk ‘totally not done‘. Stoute ik.

Kortom we gooien de knuppel maar eens in het hoenderhok, want het fotograferen op de Posbank en zeker het stuk van Johan hield bij vele fotografen die ik ontmoette de afgelopen weken in de natuur en op social media de gemoederen bezig.

Delen met velen

Gezellige drukte op de Zijpenberg met uitkijk over het Herikhuizerveld. Fotograaf: Peter Bijsterveld

 

De heide op het Herikhuizerveld (zo heet de Posbank echt), je hebt er iets mee of niet. Voor wie er iets mee heeft, is het een uniek landschap. Je kunt er alles vinden wat je in een willekeurig heidelandschap in Nederland ook kan vinden. Maar het unieke van dit gebied blijven de heuvels, de vormen en de ligging. Daarom misschien wel het mooiste heidegebied van Nederland. Helaas impliceert dat ook dat je het gebied inmiddels mag delen met vele anderen. Die paar fotografen ‘s morgens zijn echter niets vergeleken met de hoeveelheid stelletjes, gezinnen, bedrijfsuitjes, gepensioneerde en bejaarden die je er overdag treft.

‘Make your Memory Today’

Links Dave, midden Anne Tuinzinga onze Posbank koningin, rechts Peter Bijsterveld. Fotograaf: Peter Bijsterveld

Mijn bezieling voor de Posbank is ontstaan door mooie herinneringen. Dat gaat al ver terug, naar een tijd waarin ik er heel veel kwam met slechts een handjevol mede enthousiastelingen en we steevast om klokslag 08.00 uur de ‘Posbank koningin’ ontmoetten. Voor haar een periode waarin zij haar natuurgebied met ons moest delen, verschillende doelen maar dezelfde passie. Helaas is ze er niet meer, maar de herinnering aan haar is levend gebleven.

Fotograferen is herinneringen maken. Fotograaf: Dave Zuuring

Ontroering

Een andere bijzondere herinnering is van 2 jaar geleden. Staande op het uitkijkpunt, hoorde ik ineens luid geroezemoes. Een personenbusje laadde een tiental bejaarden uit voor een uitje naar de Posbank. In hun rolstoel, met rollator of stok namen ze de laatste horde naar boven. “Daar gaat de stilte”, van heerlijke, stille bezinning naar tien bejaarden om mee heen en volop geklets. Ik baalde. Maar dat gevoel sloeg al snel om in ontroering toen ik aan de praat raakte met een oude baas die naast me kwam zitten. Het vertelde mij hoe intens hij genoot van dit bezoek. Het was misschien wel de laatste keer dat hij hier kon zijn. Zijn gezondheid liet hem in de steek en dat maakte dat hij steeds afhankelijker werd van anderen. Een spontaan bezoek aan de Posbank zat er voor hem dus niet meer in. Hij had hier in zijn jeugdjaren heel wat tijd doorgebracht. We genoten samen van het uitzicht en het werd stil… Dit is toch mooi, samen genieten van de natuur.

Natuurfotografie verandert

Ook toen de heide vorig jaar in mineur was, ontmoetten we Saskia op een frisse nazomer ochtend boven op de Posbank. Een traditie om in ere te houden. Fotograaf: Dave Zuuring
Een Italiaan uit de Dolemieten ontmoeten op de Posbank. Fotograaf: Dave Zuuring

Ook dit jaar was er een bijzonder moment. Een kleine actieve man had mijn aandacht. “Hé Dave, je moet de groeten hebben van…” en we raakten aan de praat. Hij kwam uit Italië, opgegroeid in de Dolomieten, de fameuze Tre Cime. Maar ondertussen kon en kan hij maar geen genoeg krijgen van de paarse heide pracht. Eerstdaags ga ik hem in zijn ijssalon in Utrecht opzoeken, voordat hij in oktober weer naar Italië gaat. Passie verbindt en wat is er nu mooier dan die beleving te delen met fotografen die dezelfde passie hebben.

Geef jij toe aan je guilty pleasure

Mijn guilty pleasure, de heide fotograferen. Fotograaf: Sander Grefte

Waarom schrijf ik dit? Om de simpele reden dat ik vind dat iedereen moet doen wat zijn hart en gevoel hem of haar ingeeft. Soms is toegeven aan je guilty pleasure een heerlijk gevoel. Natuurfotografie is toegankelijker dan ooit en de natuur is niet een exclusief bezit van enkelen. Immers, je vindt de mooie plekjes makkelijker en met onze digitale barometer voorspel je ook de juiste fotocondities.

17 miljoen mensen op dat hele kleine stukje aarde

Sander Grefte componeert zijn foto. Sinds we elkaar in 2014 ontmoeten op de Posbank, trekken we er regelmatig samen op uit, met na ons bezoekje aan de Posbank koffie als besluit om daarna weer aan het werk te gaan. Fotograaf: Dave Zuuring

Tel daarbij op dat de bekende fotobladen, camerawinkels, social media en zelfs dit podium die beleving voeden met tips en agenda’s over hotspots. Bedenk echter ook hoe mooi het is dat steeds meer mensen van fotografie en de natuur genieten. Social media draagt ertoe bij dat je meer mensen op meer plekken in de natuur tegenkomt en verbindt met elkaar. Toch geweldig dat iedereen geniet en buiten is?
Laat beleving de bezinning en de bezieling niet vernielen.

Maximaal genieten van de natuur. Fotograaf: Dave Zuuring

Dus oordeel niet te snel, geniet en vooral; gun elkaar wat. Want iedereen heeft zijn eigen verhaal om ergens te willen en kunnen zijn om te fotograferen. Of het nu je achtertuin is, de Hoge Veluwe of de Posbank, gewoon omdat ik daar ontelbare mooie herinneringen heb liggen. En dat deel ik graag. Kom je voor het mooiste plaatje, voor de likes of het halleluja licht – of om het ook gewoon eens mee te maken? Welkom! Want zeg nou eerlijk; mooier dan dit kan natuurfotografie toch niet worden?

Bijna alles klopte…. Fotograaf: Dave Zuuring

Deel dit artikel


11
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Bert Faber op 23 september 2019 om 22:10

  Heerlijk en uitermate gezellig om daar met 50 man in de heide te gaan staan. Ga zo door met het schrijven van originele columns en dito foto’s.

  Genieten!

  1. Dank je wel, laat je niet ontmoedigen er zijn genoeg mooie andere plekjes en sja licht is al snel mooi 🙂

 2. Mooi geschreven. Iedereen moet gewoon lekker fotograferen waar hij plezier in heeft. De schrijver die het over “f*cking” light heeft begrijp ik ook. We worden op een gegeven ogenblik overvoerd met “mooi-licht-vroege-vogel-foto’s”. Hoewel ik het graag zou willen mee maken heb ik dan niet meer zoveel lust om vroeg uit bed te stappen.

  1. Dank voor je reactie Gina! Laat het je lust niet bederven, want er zijn met of zonder camera is gewoon al genieten.

 3. Complimenten voor het leuke artikel. Leuk stuk en leuke foto, maar ik had niets anders verwacht van een van de beste fotografen van Nederland.
  Zoals beloofd wacht ik op jou in de Dolomieten. 🙂
  Zonnige groeten (een klein italiaan haha)

 4. Door Jannette op 22 september 2019 om 09:00

  Een mooi stuk Dave, herkenbaar ook! Dat het gaat om de beleving ben ik 100% met je eens en het hoe en waar mag iedereen (gelukkig) lekker zelf weten 🙂

  1. Dank je wel Jannette.

 5. Ben het helemaal met je eens Dave. Iedereen moet zeker doen wat tie leuk vindt. Het gaat vooral ook de beleving vind ik. Zoals je schrijft over de oudere man, die dan voor de laatste keer daar kan zijn. Dat is beleving. Zelf ben ik het liefst helemaal alleen in de natuur, dus de Posbank zal ik niet snel weer doen, maar ik geniet des temeer van o.a. Jouw fotos van dit mooie gebied. Op social media ging het dit jaar wel “los” met heidefoto’s, waardoor ik merk dat bij mij wel een soort van verzadiging komt en ik zelf niet zo nodig meer naar de heide hoeft. Maar er zijn gelukkig nog zoveel andere dingen om te fotograferen 😀 😀

  1. Oh ja die beleving, dat is een mooi woord en maakt het voor iedereen weer anders. En wat betreft die verzadiging, dat snap ik wel hoor…. mijn oplossing minder vaak kijken 😉 Dank voor je reactie Judith zeer gewaardeerd enneh macro lens alarm…….. we zijn begonnen weer met van ultra wijds naar ultra dichtbij 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *