Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hoe smart fotografeer jij?

In onze vorige column - Is de smartphone de Kodak van de 22e eeuw? - spraken we over de ontluikende liefde tussen de smartphone en natuurfotografie. Het werd een verhaal zonder staart. Hierbij de staart. Verwacht geen advies; we nemen je mee in onze belevingswereld en delen onze conclusie met je.
Weg
Ook met je smartphone ben je in staat dynamische beelden te creëren. Fotograaf: Dave Zuuring

Heb je de column ‘Is de smartphone de Kodak van de 22e eeuw?’ nog niet gelezen? Klik dan hier.

In onze voorgaande column las je dat ik gekozen heb voor de Pro versie van de iPhone 12. De belangrijkste factor bij deze keuze was dat ik in RAW kon fotograferen, zodat ik mijn beelden volledig naar eigen invulling kan bewerken en daarmee het maximale uit een foto kan halen.

Tevreden met dit beeld! De volgende stap? Uitzoeken hoe ik het effect van een lange sluitertijd creëer met mijn telefoon. Fotograaf: Dave Zuuring

Ontwikkeling gestopt

Wat het fotograferen met de smartphone voor mij zo uniek maakt is dat je met een kleine sensor en dito setje lenzen toch mooie resultaten kunt behalen. Daarnaast verwonder ik me over het gemak waarmee je bestanden via de Cloud kunt delen met andere devices zoals desktop en iPad.

Ik herinner me dat Samsung een paar jaar geleden camera’s had die draaiden op Android en dat ook Sony specifieke apps en add-ons voor camera’s ontwikkelde om op die wijze meer uit je camera te halen. Maar op de één of andere manier hebben deze features het niet gered. Ik vraag me af wat daaraan ten grondslag ligt.

De smartphone kan prima worden ingezet voor landschapsfotografie. Ik gebruik hem ook veel naast mijn camera bij het zoeken naar mooie composities. Fotograaf: Dave Zuuring

Old fashioned

Heeft het er wellicht mee te maken dat wij fotografen geen early adapters zijn? Of ligt de focus nog te veel op de klassieke driehoek van ISO-diafragma-sluitertijd? Waarom zijn we niet in staat verder te kijken dan de M-stand van ons keuzewiel? Zijn we dan echt zo old fashioned?
Ik vind het interessant te onderzoeken wat ons remt.
Waarom zijn we nog niet in staat de voordelen van het fotograferen met de smartphone te omarmen?

Is dit de grens van wat je kunt bereiken met een smartphone? Het beeld dat ik nam met mijn A7rIV is veel scherper en gedetailleerder, maar de essentie blijft hetzelfde. Fotograaf: Dave Zuuring

Nieuwe modus

Toch ben ook ik nog best onzeker over de beelden die ik maak met mijn smartphone. Ik gebruik in mijn nabewerking nog steeds een 27” monitor; ik bekijk ze graag groot.
Wanneer ik mijn foto’s op mijn iPhone bekijk zien ze er top uit, maar bekijk ik ze op de iPad dan stoor ik me aan de hoeveelheid ruis. Je begrijpt misschien wat het met me doet als ik ze bekijk op mijn 27” scherm.

Waar ik ook heel erg aan moet wennen is het ontbreken van een fatsoenlijke zoomfunctie. De 2x zoom camera is leuk, maar ik wil meer! Maar iedere keer als ik probeer verder in te zoomen stoor ik me aan de onzuiverheid van het beeld. En dat is nog erger wanneer de weersomstandigheden niet optimaal zijn. Kortom: ik moet erg wennen aan het ‘nieuwe’ fotograferen.

Hoe zit dit bij jou Saskia? Hoe bekijk jij de foto’s die je maakt met je telefoon? En hoe bewerk je ze? Wat weerhoudt jou ervan smart te fotograferen én te bewerken?

Spelen met omgevingsfactoren en standpunten. Fotograaf: Saskia van Kuijen

Wat een leuke vraag, Dave! Kijk, eigenlijk is het helemaal niet zo ingewikkeld als het lijkt. Ik zou zeggen: schuif die monitor eens aan de kant. De vraag is namelijk wat jou ervan weerhoudt je foto’s op je telefoon te bekijken én te bewerken. De uiteindelijke reden waarom ik eigenlijk alleen nog met mijn telefoon fotografeer is redelijk simpel: ik heb hem altijd bij me en ik hoef niet direct langs mijn osteopaat om mezelf uit te laten lijnen als ik hem een paar uur op sleeptouw heb genomen. Waarom zou ik het mezelf dan moeilijk maken door mijn beelden alsnog op een 27″ beeldscherm te willen bekijken en/of bewerken? In mijn ogen ga je dan voorbij aan wat voor mij de essentie is van ‘mobiel’ fotograferen, namelijk het ‘verkleinen’ van het volledige proces.

Lef! Je telefoon onderdompelen; mijn lens bevond zich hier (deels) onder water. Fotograaf: Saskia van Kuijen

Kortsluiting

Stel je voor: ik ga een weekend de natuur in. Ik kies ervoor mijn camera thuis te laten omdat hij me rugklachten bezorgt, maar ik sleep vervolgens wel mijn laptop van 5 kilo achter me aan omdat ik mijn beelden ‘groot’ wil kunnen bekijken. Ik krijg al kortsluiting bij het idee! Tegenwoordig kunnen die telefoons nagenoeg alles. Dat houdt in dat ze dus óók in staat zijn onze beelden te bewerken.

Oké, dat is niet helemaal eerlijk… Het zijn de apps, niet de telefoons die daartoe in staat zijn en wij moeten die apps een beetje aaien om tot een leuk resultaat te komen. De keuze in zowel telefoons als bewerkingsapps is reuze. Dus waarom vasthouden aan een veel te groot beeldscherm als voorwaarde om onze beelden te kunnen bewerken?

Controle. De rimpeling in het water is door mijzelf aangebracht; een bewust keuze. Fotograaf: Saskia van Kuijen

Fotograferen kan iedereen, maar niet iedereen is een fotograaf

In mijn ogen heeft het vooral te maken met het bijstellen van ons verwachtingspatroon. We zijn verwend met steeds scherpere beelden. De bestanden zijn niet meer te tillen zo groot. Namen we vroeger genoegen met prints van 10×15, tegenwoordig moeten onze beelden afgedrukt kunnen worden of 20×30. Meter welteverstaan.

Waarom leggen we lat zo hoog? Waar hebben we die kwaliteit voor nodig? Ik neem niet aan dat jij dagelijks prints verkoopt met deze afmetingen. En mocht dat wel zo zijn, dan heeft dat alles te maken met jouw creativiteit als fotograaf en weinig met de grootte van het bestand. Want met alle respect: fotograferen kan iedereen, maar niet iedereen is een fotograaf….

Spelen met bewerken. Deze foto was al lekker, maar heeft in de nabewerking wat extra drama meegekregen. Fotograaf: Saskia van Kuijen

Groot, groter, grootst

Tot voor kort drukte ik nooit beelden van mezelf af. Inmiddels hangen er bij mij op kantoor 3 grote prints van foto’s die ik heb gemaakt en bewerkt met mijn telefoon. Zelf zou ik nooit die stap gezet hebben als Fred, mijn collega, me er niet van had overtuigd dat mijn foto’s het waard zijn om op groot formaat aan de muur te hangen. Hij heeft me geleerd mijn eigen werk meer te waarderen.

En zo zie je maar: ik ging van groot en zwaar naar klein en hanteerbaar. En uiteindelijk wordt het vanzelf weer groot. Als er maar iets of iemand is die in je gelooft.

Geef een reactie

9 reacties

 1. Beste smartfotografen,

  Ik neem kontakt op als contractmanager van vrijwilligers van de Biesbosch (Brabant).
  Onze ruim 80 vrijwilligers willen graag beter omgaan met hun toestellen om de natuur beter te kunnen beleven – live en off live .
  Is het mogelijk, dat jullie daarover een workshop kunnen verzorgen ? Theoretisch en in de praktijk?

  We willen graag de mogelijkheden weten en n kontakt met elkaar te komen.

  Hopenlijk tot nader,

  Dick Peters
  Oosterhout
  0683-653401

 2. Ook, een van de redenen dat mobiele telefoons zulke fraaie resultaten kunnen geven is dat ze erg krachtige computers aan boord hebben. Met die rekenkracht kan je leuke dingen doen. Bv, als je richt is de camera al foto’s aan het maken. Als je de knop indrukt gaat hij kijken wat ie in de afgelopen splitsecond voor foto’s heeft gemaakt en kiest daar de scherpste uit. Of meerdere foto’s en die op elkaar leggen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Vanuit de camerawereld zijn het vooral olympus en panasonic die dit soort technieken de camera in proberen te krijgen. Ook een nieuweling als Alice Camera (ook op m4/3 formaat) is hier druk mee bezig. Een basic camera met verwisselbare lenzen die je aanstuurt met een mobiele telefoon, inclusief de rekenkracht van die mobiele telefoon. Bij Canikon zijn ze ondertussen nog volop bezig met meer pixels, meer foto’s per sec en zo groot mogelijke sensor. Iedereen wat hij/zij leuk vindt! Maar de toekomst is boeiend!

 3. Misschien even bij Sony of Samsung op de website kijken voor je de indruk wekt dat bij Android er geen fototoestellen meer op de telefoon zitten? 😉 Verder sluit ik mij helemaal aan bij Paul, zolang je er maar plezier van hebt. Er zijn zelfs mensen die met lomografie nog met een fraai resultaat thuiskomen!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

9 reacties

 1. Beste smartfotografen,

  Ik neem kontakt op als contractmanager van vrijwilligers van de Biesbosch (Brabant).
  Onze ruim 80 vrijwilligers willen graag beter omgaan met hun toestellen om de natuur beter te kunnen beleven – live en off live .
  Is het mogelijk, dat jullie daarover een workshop kunnen verzorgen ? Theoretisch en in de praktijk?

  We willen graag de mogelijkheden weten en n kontakt met elkaar te komen.

  Hopenlijk tot nader,

  Dick Peters
  Oosterhout
  0683-653401

 2. Ook, een van de redenen dat mobiele telefoons zulke fraaie resultaten kunnen geven is dat ze erg krachtige computers aan boord hebben. Met die rekenkracht kan je leuke dingen doen. Bv, als je richt is de camera al foto’s aan het maken. Als je de knop indrukt gaat hij kijken wat ie in de afgelopen splitsecond voor foto’s heeft gemaakt en kiest daar de scherpste uit. Of meerdere foto’s en die op elkaar leggen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Vanuit de camerawereld zijn het vooral olympus en panasonic die dit soort technieken de camera in proberen te krijgen. Ook een nieuweling als Alice Camera (ook op m4/3 formaat) is hier druk mee bezig. Een basic camera met verwisselbare lenzen die je aanstuurt met een mobiele telefoon, inclusief de rekenkracht van die mobiele telefoon. Bij Canikon zijn ze ondertussen nog volop bezig met meer pixels, meer foto’s per sec en zo groot mogelijke sensor. Iedereen wat hij/zij leuk vindt! Maar de toekomst is boeiend!

 3. Misschien even bij Sony of Samsung op de website kijken voor je de indruk wekt dat bij Android er geen fototoestellen meer op de telefoon zitten? 😉 Verder sluit ik mij helemaal aan bij Paul, zolang je er maar plezier van hebt. Er zijn zelfs mensen die met lomografie nog met een fraai resultaat thuiskomen!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Dave Zuuring

Dave Zuuring

Dave is een enthousiaste vrijetijdsfotograaf met een passie voor landschappen, stedelijke landschappen en blue hour fotografie. Vanuit zijn motto 'Make your Memory Today' wekelijks en soms dagelijks bezig met vastleggen, beleven en herbeleven op fotografie gebied.

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: