Menu

Onderdeel van Pixfactory

5 goede voornemens voor 2017

Goede (fotografie)voornemens voor 2017. Of niet?
Stromend water in de winterse Hoge Venen
Een dagje winter proeven in de Hoge Venen, staat mijn kaartje helemaal vol met foto’s van stromend water die ik elke dag van het jaar had kunnen maken. Gewoon, omdat het kan.

1. Fotograferen wat ik leuk vind

Het klinkt als een open deur, maar dat is het niet. Hoe gemakkelijk is het niet je te laten leiden door een vaste jaaragenda, de seizoenmode en de immer doorstromende internetmarketing van je vakbroeders? Heikikkers in maart, pinksterbloemen in april, het Hallerbos in mei. Voor je het weet repeteer je jezelf een breuk, is elk jaar hetzelfde en ben je een fotograferende ‘walking dead’.
Ik ga me daarom volledig laten leiden door de waan van het moment, spring in op buitenkansjes en ga op zoek naar onderwerpen die ik tot voor kort altijd links liet liggen. Aangezien de wereld een zwaai naar rechts lijkt te maken, ben ik dan ook nog eens lekker verfrissend tegendraads. Of ik nog ergens een rode lijn in het geheel ga vinden, zie ik volgend jaar rond deze tijd met terugwerkende kracht wel.
Sidenote: mocht ik in opdracht gaan fotograferen, dan fotografeer ik uiteraard datgene wat de klant leuk vindt. Wie betaalt, bepaalt. Maar dan fotografeer ik het natuurlijk nog wel op de manier die ik leuk vind.

2. Niet fotograferen als ik geen zin heb

Fotografie is voor mij begonnen als een hobby. Ik haal er plezier en rust uit en vind het na al die jaren nog steeds ontzettend leuk. Omdat het me blijkbaar ook nog eens goed af gaat wil ik onbewust op een bepaald niveau blijven acteren. Iets met aan de top komen en aan de top blijven.
Een onderdeel daarvan is het wekelijks iets moois moeten maken van mezelf. Ik heb ook gewoon een voltijd baan en ben dus net als de meesten aangewezen op het weekend. De druk om dat weekend dan ook elke week te benutten is dan ineens best groot. Terwijl er best weken zijn waarin ik te moe ben, inspiratieloos ben of gewoon een keer echt geen zin heb.
Daar ga ik in het nieuwe jaar eens lekker aan toegeven, zodat ik in de goeie weken ook echt enorm veel zin heb om op pad te gaan. De kwantiteit zal er onder lijden, de kwaliteit zal gaan leiden. Althans, dat is de bedoeling. Voel je vrij me er aan het eind van het jaar op af te rekenen.

3. Geen allemansvriend zijn

Als je dit leest weet je al dat ik regelmatig tekstuele bijdragen lever aan deze website. Ik mag daarin graag prikkelen en schrijf soms dan ook dingen waar mensen aanstoot aan zouden kunnen nemen.Tot voort kort trok ik het me best aan als ik mensen op hun teentjes had getrapt. Voor dit jaar is het uitgangspunt dat lange tenen nu eenmaal moeilijk te ontwijken zijn. Er omheen lopen is een te grote omweg.
Alleen uitspraken over minder, minder, minder fotografen zal ik niet maken. En dat is ook alleen maar omdat Pixfactory die EUR 5.000 boete niet voor me gaat betalen. U bent dus gewaarschuwd.

Hoge Venen in de sneeuw
Ergens achter dit dichte bos bevindt zich 2018. Ik ga de andere kant vast bereiken, maar via welke omzwervingen ik dat ga doen is de grote verrassing. Gelukkig zie ik geen tunnel.

4. Mezelf blijven uitvinden

Een klein beetje in tegenspraak met puntje 1. Want ondanks dat ik enkel nog wil fotograferen wat ik leuk vind, ligt het gevaar op de loer dat je altijd maar hetzelfde leuk blijft vinden en dat je, loungend op je lauweren, blijft doen waar je goed in bent.
Als je jezelf niet blijft uitvinden, wordt je fotografie een herhaling van zetten, een kunstje. Een kunstje dat je op een goed moment wel gezien hebt. En anderen ook. Een sleur, met als Apocalyps het verliezen van het plezier.
Dus: af en toe eens wat anders proberen, een gekke lens monteren, een afwijkend meewerkend voorwerp belichten, een andere tak van fotografie beoefenen. Je comfortzone thuislaten geeft extra ruimte in je rugzakje. Je blijft er scherp en fris van. Of je wordt het, als je het nog niet was.

5. Geen goede voornemens

Het voorgaande zijn goed beschouwd helemaal geen goede voornemens. Echte voornemens zijn zaken als: ik ga dit jaar meer vogels fotograferen, ik ga eerder opstaan om zonsopkomsten te fotograferen, ik ga een publicatie in blad-zus-en-zo behalen, ik ga x euro aan omzet met mijn foto’s halen.
Dat soort voornemens zorgt er alleen maar voor dat je heel het nieuwe jaar in een tunnel leeft. De blik op oneindig en de geest op nul, richting het zelf voorgenomen lichtpuntje van je voornemens en te realiseren doelen aan het eind van de lange donkere rit die 2017 heet.
Ik neem me voor me niks voor te nemen en heerlijk onbevangen het nieuwe jaar in te gaan. Natuurlijk zijn er dingen die moeten en zaken die ik wel heel graag zou willen verwezenlijken. Die neem ik dan wel als richtlijn. Zodat ik in december 2017 netjes op de plaats van bestemming aankom, alleen niet via een dwangbuizige tunnel, maar langs allerhande nu nog niet te voorspellen omzwervingen en omleidingen.

Enjoy the ride!

12 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

12 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: