Menu

Onderdeel van Pixfactory

Marit van Ekelenburg exposeert in het Muiderslot

Als de kasteeltuinen op het punt van ontluiken staan en insecten uit hun winterslaap tevoorschijn komen, presenteert Rijksmuseum Muiderslot Design by nature: bloemen en insecten. Van 16 maart tot en met 12 mei 2024 zijn in het kasteel verbluffende close-ups van insecten te zien van fotograaf Marit van Ekelenburg in combinatie met grootse eigentijdse bloemcreaties van The Wunderkammer. 
Smiling wasp.
Smiling wasp. Fotograaf: Marit van Ekelenburg

Bloemen en insecten spelen een belangrijke rol in en rondom het kasteel. Al eeuwenlang verfraaien bloemen in de lente de tuinen en kasteelkamers en  zijn insecten van groot belang voor de biodiversiteit in het groen en het water rondom het kasteel. Insecten intrigeren Marit van Ekelenburg. Ze wil de unieke schoonheid van deze kleine dieren benadrukken, en angst en afschuw veranderen in fascinatie. Zeker nu insecten in een rap tempo verdwijnen. Tegen de achtergrond van het stoerste kasteel van Nederland vertelt Design by nature een verhaal over natuur, schoonheid, biodiversiteit en kwetsbaarheid.

Als fotograaf houd ik van felle kleuren. Insecten en bloemen zijn in dat kader een dankbaar onderwerp. Voor elke foto die ik maak, sta ik vroeg op. Voor dag en dauw. Dan zijn de meeste insecten rustig, en niet zo beweeglijk als overdag. Om één insect te fotograferen, maak ik meerdere foto’s die ik vervolgens over elkaar heen leg. De felle achtergrondkleuren, zijn bloemen. Zij spelen een onmisbare figurantenrol in mijn werk” Marit van Ekelenburg

Marit van Ekelenburg
Marit van Ekelenburg.

Over Marit van Ekelenburg

Sinds 2018 verdiept Marit van Ekelenburg zich in de wereld van macrofotografie. Van amateuristische vakantiekiekjes met de smartphonecamera tot de niche van extreme macro; er is voor haar nauwelijks een tussenstap geweest. Vanaf het eerste moment was ze gegrepen door close-ups. De details van een vergeet-me-nietje, de ogen van een zweefvlieg, de kaken van een trilspin… Naast fotograferen, schrijft Marit één keer per maand over insecten voor een Nederlandse krant. Ze heeft met @macrobymarit een populaire Instagram- (meer dan 800K) en Facebookaccount (meer dan 250K). Haar werk is gepubliceerd in verschillende internationale tijdschriften.

Mierenleeuw.
Mierenleeuw. Fotograaf: Marit van Ekelenburg

Over The Wunderkammer

Ueli Signer en Florian Seyd vormen samen The Wunderkammer. Hun werk als bloemist en stylist wordt gedreven door hun passie voor de natuur. Ze willen het beste van de natuur laten zien in alles wat ze doen.

Audiotour en evenementen

In de speciale audiotour die voor deze expositie wordt gemaakt vertelt Marit van Ekelenburg zelf over haar werk en kom je ook te weten waarom deze tentoonstelling in het Muiderslot plaatsvindt.

Portfolio Marit

Neem een kijkje in het portfolio van Marit

Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: