Menu

Onderdeel van Pixfactory

Herfst op het wad – door Joost Wierenga & Johan van der Wielen

Voor Natuurfotografie Magazine ga ik op pad met professionele niet-natuurfotografen. We gaan de natuur in om te kijken wat wij kunnen leren van hun vakkennis en ervaring. Deze keer heb ik zelfs niet eens een fotograaf meegenomen maar een filmmaker: Joost Wierenga. Tijdens een middag op Schiermonnikoog zijn wij beiden aan het werk gegaan met onze eigen visie op 'herfst op het wad', Joost als filmer en ik als fotograaf. Het verhaal met onze avonturen kun je lezen in het magazine, evenals alle tips en handreikingen die Joost doet aan alle fotografen die ook willen filmen. Het resultaat van ons harde werken kun je echter hier vinden...
Joost en Johan aan het werk op het wad van Schiermonnikoog, beiden met hun eigen vak maar met hetzelfde thema. Fotograaf: Henk Muijs

Door het oog van…

Ik ga niet teveel weggeven over hoe ons gezamenlijke project tot stand is gekomen. Dat kun je allemaal lezen in Natuurfotografie Magazine. Hierin beschrijf ik onze dag samen op Schiermonnikoog en deelt Joost met ons zijn kennis en ervaringen op het gebied van filmen. Zeker voor alle natuurfotografen die ook filmen of willen gaan filmen is het aan te raden om zijn tips te lezen… Maar als aangekondigd in het magazine zie je hier het eindresultaat van onze middag samen en het ambitieuze plan wat ik zowel Joost als mijzelf heb opgelegd. Een film en fotoserie over het verkleurende zeekraal op het wad: “Herfst op het wad”. Beide met een eigen invulling…. veel kijkplezier.

Herfst op het wad – een film van Joost Wierenga

Of klik hier voor de video op youtube….

Joost: “Het eerste shot laat ons gesprek zien, misschien wat letterlijk; een man stapt het frame uit – hij is geen onderdeel van het verhaal. Of toch? Want hij loopt immers de natuur in. Nee, geen mensen in deze video. In de lange pan kom ik daar stiekem op terug; in de verte ziet de kijker tóch de natuurfotograaf die onlosmakelijk is van de natuur (in de ogen van de filmmaker :). In deze video verklapt het droneshot en het daaropvolgende al een klein beetje waar het naartoe gaat; van groot naar klein, en van groen naar rood; een drone shot is in dit geval een totaaloverzicht, en het daarop volgende shot is een close op het water, en alles wat daar in leeft en omheen beweegt. Leven in het water.

Vervolgens zoomen we in op de zeekraal, een bewuste woordkeuze. Een zelfde beweging in de schittering in de zon, als in het kraal dat door de wind een duwtje krijgt, het water dat even rustig stroomt als de pan in het shot erna. Dat zijn dingen waar ik naar kijk in deze video, de flow.

Daarnaast heb ik gezocht naar een audio-stuk dat niet te veel af zou leiden van het geheel; het moet geen videoclip worden – afgewisseld met stilte en met audio opgenomen op het eiland ingezet om te spelen met de verwachting en kennis van de kijker; wind, natte voeten…

Herfst op het wad – een serie door Johan van der Wielen

Johan: “Ik volg de lijn van Joost, om uit te komen bij het zeekraal wil ik eerst het overzicht laten zien, waar gaat het om. Een beetje vervreemdend dronebeeld waarbij niet duidelijk is hoe groot het onderwerp is waar we naar kijken. Om de kijker nieuwsgierig te maken maar tevens de overgang van duin naar wad en zeekraal te maken. Daarna daal ik af op grondniveau, een landschappelijk gevoel van de uitgestrekte en ogenschijnlijk eindeloze vlakte waarin poeltjes worden afgewisseld door stukjes die net een paar cm hoger liggen. Er ontstaat een organisch patroon van ronde vormen en subtiele kleurverschillen. Nog steeds is niet duidelijk wie er zorg draagt voor deze intense kleuren, daarvoor moeten we nóg verder het detail in.

Om het effect van getijde op het wad te laten zien heb ik het schuim in een slenk met lange sluitertijd gefotografeerd, op die manier ontstaat het gevoel van instromend water en opkomend tij. Het resultaat van het tij zien we in de ondergelopen poeltjes en voor het eerst krijgen we een indruk van het plantje met de intense kleuring; het zeekraal. Dan wordt het tijd om verder in detail te gaan. Met een eenvoudig beeld laat ik de overgang van de seizoenen zien door de verschillende kleuren van het zeekraal naast elkaar te plaatsen. Van links naar rechts, onze natuurlijk kijkrichting, geeft de verandering van zeekraal aan tijdens de overgang van zomer naar herfst. Dan volgt een meer sfeervol beeld van beide seizoenen naast elkaar, het overgangsmoment, groen ontmoet rood.

Om aan te geven dat de zomer echt wordt overgenomen door de herfst eindig met een beeld waarbij het laatste groene zeekraal langzaam wordt omringd door het rood… een tijdperk is voorbij… het is herfst op het wad.”

De overgang van duin naar wad…. van zomer naar herfst. Fotograaf: Johan van der Wielen
Eén wad maar zoveel verschillende kleuren, variërend tussen groen, oranje en rood. Fotograaf: Johan van der Wielen
Opkomend tijd, de slenk loopt vol en overstroomd het wad. Fotograaf: Johan van der Wielen
De poeltjes lopen vol, waar het water staat zijn de eerste plantjes echt te onderscheiden. Fotograaf: Johan van der Wielen
De stadia van het zeekraal van zomer naar herfst. Fotograaf: Johan van der Wielen
Zomer ontmoet de herfst, een overgangsmoment. Fotograaf: Johan van der Wielen
Het laatste groene zeekraal is omringd door de herfst… een nieuw seizoen is begonnen. Fotograaf: Johan van der Wielen
Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

4 reacties

  1. Leuke film en mooie foto’s
    Inderdaad heeft ieder medium zijn sterke kanten, en combinatie van beiden zou ook heel mooi kunnen zijn. Leuk artikel in het blad!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

4 reacties

  1. Leuke film en mooie foto’s
    Inderdaad heeft ieder medium zijn sterke kanten, en combinatie van beiden zou ook heel mooi kunnen zijn. Leuk artikel in het blad!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: