Menu

Onderdeel van Pixfactory

Martins 10 toppers

Maar 10 toppers? Ik zou er veel meer willen noemen....
Walty Dudok van Heel
Walty Dudok van Heel "Boomvalk vangt zwaluw"

Misschien mag ik een keer een Martins 10 toppers deel II verzorgen!
Maar nu eerst, deel I:

1. Jackson Pollock

Briljant schilder! Deze Amerikaanse abstract expressionistische schilder liet zijn verf van zijn kwast in grillige slierten op grote op de grond liggende doeken druppelen. Trefzeker en resulterend in briljant afgewogen composities. Geweldig als je hem in een filmpje aan het werk ziet met een blik verf in de ene hand en een druipende kwast in de andere! Schilderijen van Jackson Pollock behoren tot de duurst verkochte kunstwerken, vele tientallen miljoenen euro’s! Zelf vind ik zijn ‘Autumn Rhytmn: Number 30’ en ‘One: Number 31’ briljant, perfecte composities in chaos. In de natuur tref je soms ook chaotische taferelen, waar als je beter kijkt toch een ritme in is terug te vinden en een afgewogen compositie van te maken is.

2. Mark Rothko

Tot een jaar of vijf geleden had ik nog nooit van Mark Rothko gehoord of werk gezien. En toen ik voor het eerst zag – op de covers van twee dikke kunstboeken – snapte ik het ook niet. Rothko was een Amerikaanse schilder en vertegenwoordiger van het abstract impressionisme. Kenmerkend voor zijn werk, zijn de abstracte composities met rechthoekige egale kleurvlakken. Schilderijen van Mark Rothko worden ook verkocht voor vele tientallen miljoenen euro’s! Door velen niet te begrijpen, als je zijn werk ziet. Toch maken ook hedendaagse landschapsfotografen stemmingsvolle, veelal onscherpe en/of gepande beelden – bijvoorbeeld aan zee – die emoties oproepen zoals de schilderijen van Mark Rothko dat kunnen doen.

3. Frans Lanting

De meester! Het was zijn lezing begin jaren ’90 in het Museon waarbij ik aangeslagen in mijn stoel bleef zitten. Zo’n indruk maakte zijn beelden en zijn verhaal op mij. Zijn baltsende reuzenalbatrossen zijn nog steeds onovertroffen, zijn tuatara of brughagedis briljant! Als geen ander weet hij een dier treffend te portretteren. Geen gewone scherpe registratie – het is ook niet altijd en hoeft ook niet altijd gestoken scherp – maar met een lading die raakt! Ook zijn landschappen zijn onvergetelijk. Hoeveel foto’s zijn er wel niet gemaakt van de dode bomen in Dead Vlei, Namib Naukluft Park. Lanting maakte er in 2009 een iconische foto van de dode bomen – als een schilderij – de mooiste die ik ooit heb gezien! “Hij heeft de geest van een wetenschapper, het hart van een jager en de ogen van een dichter”, werd ooit over hem gezegd. Helemaal mee eens!

4. Henri Cartier Bresson

Bresson was één van de oprichters van het fameuze fotografen-coöperatief Magnum. Hij noemde zichzelf een surrealistisch fotograaf, maar werd door de mede oprichter van Magnum – Robert Capa – liever een fotojournalist of straatfotograaf genoemd.
Een beroemde quote van hem is “To take a photograph is to align the head, the eye and the heart. It’s a way of life“. Een succesvolle foto ontstaat als hoofd, hart en ogen rechtstreeks in contact staan met de ziel. En zo is het. Zo heeft ook elke fotograaf, ieder mens, zijn eigen ding met fotografie, vindt niet elke fotograaf hetzelfde werk mooi. De één loopt weg met Andreas Gurski’s Rhein II en de ander vindt het niks. Een andere quote van Bresson is “I am a visual man. I watch, watch, watch. I understand things through my eye”. Kijken, kijken, kijken. Herkennen en de foto maken op het beslissende moment, wanneer patronen van lijnen en vormen samenvallen, dat was zijn ding. Zoek naar inleidende lijnen en wacht tot je onderwerp op de plek staat waar je het wilt hebben. Zie Bressons ‘Bicycle’, gemaakt met deze ‘vis-techniek’. Een veel gebruikte techniek in de natuurfotografie!

5. Peter Beard

Peter Beard is een Amerikaanse fotograaf, schrijver en kunstenaar, wonend in New York en Kenia. Zijn foto’s van Afrika, Afrikaanse dieren en zijn kunstwerken worden al gepubliceerd sinds de jaren ’60. Vele beroemdheden hebben voor zijn camera gestaan, zoals Elizabeth Tailor en Mick Jagger. Hij werkte ook samen met beroemde kunstenaars als Andy Warhol, Francis Bacon en Salvador Dali. Kenmerkend is zijn zwart-wit stijl, vaak met lichte sepia toning. In zijn dagelijks bijgehouden dagboeken combineert hij zijn foto’s met blaadjes, insecten, quotes, zand en soms zelfs het bloed van dieren en van hemzelf. Een prachtig voorbeeld van zijn creativiteit is ‘Orphan Cheetah Triptych’. Bekend zijn ook zijn foto’s van vrouwelijk schoon met wilde dieren. Mooie uitspraak van hem is “I like things that don’t look like you’re in control. It’s like life itself. You just learn how to benefit from accidents and chances that you take.
Tip: Het kilo’s zware boek ‘Peter Beard’ van Taschen is een lust om door te bladeren!

6. Ernst Haas

Zoals Frans Lanting al eens tijdens een lezing liet weten, het boek The Creation – uitverkochte oplage van 300.000 – van Ernst Haas zou bij elke natuurfotograaf in de boekenkast moeten staan. Wat was die meester in kleurenfotografie zijn tijd ver vooruit! Hij wordt door Frans Lanting als groot inspirator van zijn werk genoemd en dat is ook te zien in Lantings werk. Lantings eerste strandlopers in avondlicht met lange sluitertijd zijn geïnspireerd op het werk van Ernst Haas. Haas was één van de eerste fotografen die journalistieke fotografie op een creatieve en expressieve manier benaderde. Tegenwoordig is ‘pannen’ met bewegende dieren gemeengoed en kan met de komst van digitale fotografie iedere fotograaf spelen met dubbele belichting, maar Ernst Haas deed dat al in de jaren ’50! Hij publiceerde in gerenommeerde tijdschriften als Vogue en Life, was president van Magnum Photos en was één van de eerste fotografen met een eigen expositie in New York’s Museum of Modern Art, in 1962. Voor een aantal tijdloze en briljante foto’s van Ernst Haas, kijk eens naar ‘Bullfight’, ‘Wild Horses’ en ‘Regatta’!

7. Sandra Bartocha

Wat een portfolio heeft deze Duitse landschap –en macrofotografe! Kenmerkend in het werk van Bartocha zijn heerlijke creaties met dubbelbelichting, sterk gebruik van selectieve scherpte en van achtergrond. Haar ‘Tree Visions’ zijn echte kunstwerken! Bartocha werd voor haar briljante winnende foto van sneeuwklokjes ‘Harbinger of Spring’ in de Wildlife Photographer of the Year wellicht geïnspireerd door het werk van Ernst Haas.

8. William Turner

Meer dan vijftien jaar geleden was ik in de Hoge Venen voor een reportage in opdracht van de ANWB Kampioen. Daarbij ging het natuurlijk om een standaardreportage en die heb ik ook met goed resultaat afgeleverd. Maar de meest verrassende foto, één die mij het meest is bijgebleven, is een mislukte foto in het bezoekerscentrum. Mijn camera gleed daar van mijn schouder en ging per ongeluk af, een slinger makend met lange sluitertijd. Resultaat, een dia van de vloer van het bezoekerscentrum en een stukje balie, een onvrijwillig ‘gepande’ expressieve compositie in bruin en grijs. Een gezond mens zou het in de prullenbak gooien, maar ik vond het echt prachtig! Dergelijke tinten en expressiviteit zag ik later terug in het werk van de beroemde romantische pre-impressionistische Engelse schilder William Turner, die wilde stormen op zee schilderde in bruin, oranje en grijs. Turner maakte ook meer ingetogen heerlijk romantische schilderijen van landschappen in prachtig licht. Hij inspireerde impressionistische schilders als Claude Monet, mijn stiekeme 11e topper! Zie voor enkele van zijn meer expressieve werken ‘The Slave Ship’, ‘Snow Storm’, ‘Death on a Pale Horse’ en ‘Shade and Darkness’. Kijk ook eens naar de cover van het album Seventeen Seconds van The Cure!

9. David Attenborough

Deze meesterverteller en presentator van natuurdocumentaires is een groot inspirator en behoeft geen verdere uitleg. Wie kent hem niet? Hij is ’s werelds meest bekende bioloog en heeft van het in beeld brengen van het leven op onze planeet zijn levenswerk gemaakt. Zijn legendarische natuurdocu-stem is onovertroffen. Zijn enthousiasme aanstekelijk voor jong en oud. Natuurdocumentaires met hem moet je gewoon zien!

10. Walty Dudok van Heel

Walty Dudok van HeelLast but not least, deze helaas veel te jong overleden Nederlandse kunstschilderes. Zo ongelofelijk verdrietig en jammer dat zij de wereld niet meer met haar prachtige werk mag verblijden. Een lang verlopen kalender met haar aquarellen is begin jaren ’90 nog heel lang op mijn toen kleine (studenten)kamertje blijven hangen. Toen ik mij na mijn studie biologie en werk als bioloog op de fotografie stortte, fotografeerde ik ook regelmatig in een bos vlakbij haar huis in Hollandsche Rading. Ik moest er dan altijd even aan denken dat zij – de door mij zo bewonderde kunstenares – daar min of meer om de hoek woonde. Zij specialiseerde zich in het tekenen en schilderen van dieren en dan vooral in beweging. Met enkele zwierige halen van potlood en penseel kwam in aquarel en pastel een dynamisch dierenschilderij in prachtige kleuren tot leven. Haar tekeningen/schilderijen verschenen in tijdschriften als Grasduinen en Margriet. In de Verenigde Staten werd haar werk vier maal achtereen geselecteerd voor de expositie Birds in Art. Walty heeft duizenden kunstwerken getekend, geschilderd en ook geboetseerd, meestal met dieren als onderwerp. Voor het schrijven van dit stukje tekst heb ik gekeken op de website en word ik weer helemaal verliefd op haar tekeningen en schilderijen! Kijk op deze website of tik gewoon haar naam in op afbeeldingen op het wereldwijde web en aanschouw haar ongelofelijk mooie werk!

4 reacties

  1. Schilders kijken vaak net als wij fotografen. Pollock en Rothko heb ik veel te laat leren kennen. Wat een kunstenaars waren dat!

  2. Dank je Martin voor deze brok inspiratie met enkele kunstenaars wiens werk ik nog niet eerder had bekeken. Erg gaaf. De schilderkunst is ook voor mij een bron van inspiratie en af en toe sijpelt er wat van mijn oude aquarel hobby door in mijn foto’s. Ik denk dat er veel meer fotografen de schilderkunst als inspiratie zien. Monet is daar een voorbeeld van en had hier ook heel goed tussen gepast. Boeiende en inspirerende top 10 collectie heb je hier neergezet. Thx.

    1. Ha Jowan, dank je voor je leuke reactie. Monet is overigens een stiekeme 11e topper in het stukje over William Turner 😉

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

4 reacties

  1. Schilders kijken vaak net als wij fotografen. Pollock en Rothko heb ik veel te laat leren kennen. Wat een kunstenaars waren dat!

  2. Dank je Martin voor deze brok inspiratie met enkele kunstenaars wiens werk ik nog niet eerder had bekeken. Erg gaaf. De schilderkunst is ook voor mij een bron van inspiratie en af en toe sijpelt er wat van mijn oude aquarel hobby door in mijn foto’s. Ik denk dat er veel meer fotografen de schilderkunst als inspiratie zien. Monet is daar een voorbeeld van en had hier ook heel goed tussen gepast. Boeiende en inspirerende top 10 collectie heb je hier neergezet. Thx.

    1. Ha Jowan, dank je voor je leuke reactie. Monet is overigens een stiekeme 11e topper in het stukje over William Turner 😉

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: