Menu

Onderdeel van Pixfactory

Monte Sibillini National Park

Hoewel het nog volop vakantietijd is, wil ik je alvast een tip geven over een vakantiebestemming voor volgend jaar. Het is Monte Sibillini National Park dat in Italië in het zuiden van Umbrië, op de grens met Le Marche ligt. De op 1400 meter gelegen hoogvlaktes in dit bergachtig gebied zijn in het late voorjaar en de vroege zomer fotografisch heel aantrekkelijk door de bloemenpracht. Het is niet alleen voor de landschaps- en macrofotograaf geweldig hier aan het werk te gaan, ook gewone toeristen vergapen zich aan de bloemen en kunnen zich niet bedwingen de velden in te gaan voor een fotoserie.
Bloemenpracht op de piano Grande, Monte Sibillini National Park. Fotograaf: Liset van den Hoek

Klaprozen, orchideeën, lelies en narcissen

Het Monte Sibillini National Park is onderdeel van de Apennijnen en het gebied is ongeveer 70 hectare groot. De hoogste berg, de Monte Vettore, is 2476 meter hoog. Je kunt hier prachtig wandelen. Het gebied heeft twee hoogvlaktes, de piano Perduto en de piano Grande. Op een heuvel tussen de twee hoogvlaktes ligt het pittoreske gehuchtje Castelluccio. Van mei tot half juli is het op de hoogvlaktes één bloemenzee. De velden zijn rood, geel en blauw gekleurd, onder andere door klaprozen, orchideeën, lelies en narcissen. Je kunt je helemaal uitleven op (grafische) landschapsfoto’s, maar je moet ook zeker niet je macrolens vergeten mee te nemen. Hierbij zijn in het park 50 soorten zoogdieren, reptielen en amfibieën en vele vogelsoorten te fotograferen.

Monte Sibillini National Park, herken je de bomenvorm? Fotograaf: Liset van den Hoek

Umbrië

Twaalf jaar geleden hebben we vanuit Umbrië het gebied bezocht, via Visso over de bochtige wegen naar Castelluccio en daarna weer terug naar Norcia. Toen was ik al onder de indruk van de streek. We waren daar half juni en toen stonden er veel gele bloemen en klaprozen. Ik was net lid geworden van een fotoclub en fotografeerde met een goede compact camera op de P stand. Ondertussen ben ik al jaren van deze stand af en fotografeer ik vanaf 2011 met een spiegelreflexcamera. Een mooie reden om een keer terug te keren naar deze prachtige omgeving. En dit jaar was het zover! We kwamen via de oostkant vanaf de camping in Montegallo in Le Marche het gebied in. Het was begin juli en we zagen een blauw-rode bloemenzee, vol korenbloemen en klaprozen.

Klaprozen en korenbloemen. Fotograaf: Liset van den Hoek

Aardbevingen

In 2016 is een aardbeving geweest in dit gebied. Het epicentrum lag in Frazione Maltignano, nabij het plaatsje Norcia. Ook Castelluccio werd zwaar getroffen. Vanaf de piano Grande lijkt het alsof niets gebeurd is. Hoewel je de contouren van de huizen ziet, zijn deze onbewoonbaar verklaard. Er staan wat noodwoningen en een nood-bar. Dit betekent dat als je in deze omgeving verblijft, je even wat verder moet rijden voor een benzinepomp of supermarkt.

Castelluccio van voor de aardbeving, foto uit 2007. Fotograaf: Liset van den Hoek

Vroeg op

Het is nu veel drukker dan 12 jaar geleden. De parkeerplaatsen zijn groter en er staan nu ook een kiosk en restaurant. De Italianen trekken in het weekend erop uit om met de familie te picknicken en te genieten van de bloemen. Dan zijn er veel motoren, auto’s en bussen die zich door Castelluccio wringen. We reden op een zondag door het gebied op weg naar de camping en hebben er een uur over gedaan om van 2 kilometer vóór het dorp tot 2 kilometer ná het dorp te komen. Dit kwam door automobilisten die de auto aan de kant zetten om een foto maken en daarna wilden keren in de drukte. En door motoren die zich tussen de auto’s wrongen. De politie en militairen probeerden het verkeer in goede banen te leiden. Ik moest even denken aan het boek Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeiffer.

Vermijd het weekend om Monte Sibillini National park te bezoeken en probeer doordeweeks te gaan. Ga zo vroeg mogelijk en je komt nauwelijks toeristen tegen, alleen maar collega fotografen. Wij zijn op maandagochtend vroeg omhoog gegaan en werden verrast door ochtendmist.

De vele verkeersborden met ochtendmist. Fotograaf: Liset van den Hoek

Norcia in Umbrië

Ook Norcia in Umbrië is een bezoek waard. Helaas heeft het stadje nog veel aardbevingsschade. De Italianen doen hun best het toeristische plaatsje zo snel mogelijk op te knappen. Sommige winkels en restaurantjes zijn al weer open. De kerk wordt momenteel herbouwd. Benedictus staat nog ongeschonden op het plein. Wij waren in 2007 in Norcia tijdens de Sacramentsdag of Le Infiorate. De straten worden tijdens Sacramentsdag versierd met bloemblaadjes. En op het centrale plein, onder het beeld van Benedictus lagen prachtige bloemenmozaïeken. Sacramentsdag valt op de 2e donderdag na Pinksteren. In de dagen ervoor zijn de mensen druk met bloemblaadjes plukken. Daarnaast is het culinair genieten in deze streek, die bekend staat om zijn linzen en truffels.

Het San Bernedetto plein met bloemenmozaïek in 2007. Fotograaf: Liset van den Hoek

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: