Heb je deel 1 van dit reisverslag gemist kijk dan even bij de links onderaan dit artikel.
Noord Senja: de berg Segla
We beklimmen de Hesten, om de Segla in de nacht te fotograferen. De Zweedse kornoelje bloeit en hier en daar de zevenster. Met name de Zweedse kornoelje is zeldzaam in Nederland maar vormt hier hele tapijten.

Parkeren bij Fjordgård voor een beklimming van de Hesten is flink duurder geworden, zo’n 25 euro per dag. Je hebt Hesten niet voor jezelf. Het is een gaan en komen van mensen. Twee drones zoemen boven ons hoofd. Naar het noorden zie ik een bergrug waar de zon straks tijdelijk achter zal verdwijnen. Achter me is de Segla. Net als Johan van der Wielen gebruik ik de app TPE 3D. (Zie Johans artikel over de werking van de app bij de links) Zo zoek ik uit hoe de Segla belicht wordt door de zon. In de app is ook te zien hoe laat de zon weer achter de bergrug vandaan komt.

Mijn man besluit de Tour de France terug te kijken op z’n mobiel dus ik heb alle tijd…Als het licht niet op de Segla schijnt, kan de hele omgeving wat meer aandacht krijgen. Zie het verschil tussen de foto’s en let dan op het tijdsverschil.


‘Slecht’ middernachtzonlicht
Mefjordvær is normaal gesproken een geweldige locatie voor het midzomernachtlicht. Helaas, de zon laat zich niet zien. Wel prikken schemerstralen door het blauwige wolkendek. We hebben een afspraak met een fotograaf uit deze omgeving en horen van hem, dat de lage bewolking hardnekkig kan zijn maar dat je er soms bovenuit kan klimmen. Hij ziet mogelijkheden. We besluiten om ons ondanks alle lage bewolking te wagen aan de beklimming van de Sukkertoppen.

Door de mist naar de zon- de Sukkertoppen (bij Hamn i Senja)
Het is een flinke klim. Onderweg zien we ineens nachtorchissen. Prachtbloemen. Af en toe denken we: waar zijn we aan begonnen in die mist. Wat zijn we gelukkig als we uiteindelijk de zon door de mist zien schijnen. Juist op dit raakvlak van wel naar geen mist is het bijzonder. Gaan we een glorie zien? Of een mistboog? We zien het allebei.


Het is nog een steil stukje naar de top. Gelukkig is er een ketting. Beneden ons golven de wolken. We zien de zon ondergaan.

Ik maak een Time Lapse die loopt tot de zon weer opkomt. Wat een droomnacht. We dalen af door een prachtige mistige wereld. De orchissen zijn nu bedauwd.
Bij Hamn i Senja zijn de bijzondere tinten blauw in het water mooi te bewonderen. Daarvoor kun je beter overdag gaan kijken. Wij zijn op een andere dag rond 2.30 uur beneden bij Hamn i Senja. Dus geen aqua blauwe plekken te zien, alles is oranjegeel als de zon boven de bergen verschijnt.

Rendieren en elanden
Op de terugreis naar huis hebben we bijzondere ontmoetingen. In het vroege morgenuur kijkt een foeragerende eland ons aan. Een paar dagen later rijden we in de omgeving van Kaperdalen, waar een grote groep zaagbekken dobbert. Plots zie ik beweging op een helling bij een sneeuwpartij… Meer dan 130 rendieren trekken foeragerend langs! Het is 4.15 uur. De mensen in de tentjes bij Kaperdalen slapen en zien niks.



Geschiedenis
Een plek met geschiedenis is de bunker bij Senjahesten. (Skrolsvik) We zien direct het strategische van deze plek: vrij zicht over het water, ook op de zonsondergang trouwens.


De jetlag…
Tijd om naar huis te gaan…oei, dat levert een jetlag op na 3 weken in een omgekeerd dag- en nachtritme geleefd te hebben. Maar wat een fantastische ervaring! Ik heb lang niet alles kunnen noemen. Eentje nog dan: bij de beklimming van de Grytetippen worden we getrakteerd op een vuurzuil, schuivend over de horizon tot de zon weer opkomt.

Midzomernachtzon locaties:
Prachtige beklimmingen: Segla, Grytatippen, Sjursviktindan, Sukkertoppen (bij Hamn i Senja),
Overig: Mefjordvaer, Skrolsvik (met Senjahesten), Leirpollfjellet, Stangnesfjellet, Hamn i Senja
Mooie locaties: Mefjordbrygge, Husøy, Sifjord met fotogeniek omhoog kronkelende weg.
Tips:
- Denk aan oogmasker en loopstokken.
- De vele insecten maken het fotograferen lastig. Handschoenen en capuchon/muts zijn daardoor geen overbodige luxe. En dan snel wapperen met de handen voor de lens, snel een foto maken en meteen controleren op insecten.
- De weersomstandigheden wisselen snel, neem voldoende laagjes en regenkleding mee, ook al is het zomer.
Links:
Hierop staan veel wandelroutes, klik ze aan voor gegevens over hoogteprofiel en lengte.
Getijdentabel: Kies Tromsø en doe er een kwartier af voor Senja
Lees ook het reisverslag van Karla Leeftink over haar bezoek aan Senja tijdens de herfst en de winter.
Deel 1 van Zwerven op Senja: Midzomernachtleven in een omgekeerd dag- en nachtritme.
4 reacties
leuk om Senja in dit jaargetijde te zien. Ik ken het slechts onder een dik pak sneeuw en temperaturen diep onder nul. dank voor het delen
graag gedaan. Bedankt voor je vriendelijke reactie.
Mooi hoor!
Dankjewel, Bob.