Drie winnaars uit de lage landen
Het thema van de EISA Photo Maestro Contest was dit jaar Het Dierenrijk. Uit alle inzendingen heeft de Focus redactie de drie Nederlandse en Belgische winnaars gekozen: de eerste prijs gaat naar Wim van de Bossche, de tweede naar Karin de Jonge en als derde eindigde Rob Blanken. Wim van den Bossche dingt hiermee, samen met de overige eerste prijswinnaars uit de zestien deelnemende EISA-landen, mee in de finale jurering. De drie uiteindelijke winnende fotoseries worden gepubliceerd in het september/oktobernummer van alle zestien EISA-fotomagazines en op hun websites. De drie winnaars worden ook uitgenodigd voor de EISA Awards-ceremonie in september 2023.
Alle nationale Maestro-winnaars maken via Facebook ook kans op de EISA publieksprijs. De EISA Maestro Photo Contest wordt elk jaar georganiseerd door de EISA (Expert Imaging and Sound Association). Deze organisatie bestaat uit 56 tijdschriften en websites uit 29 landen, gespecialiseerd in fotografie, video, hi-fi, home-theater, mobiele apparaten en auto-elektronica. Elk jaar beloont de EISA-jury, bestaande uit experts in de verschillende mediums, de beste producten in de diverse categorieën met een EISA Award.
Dit artikel is gepubliceerd in het juli/augustus nummer van Focus Magazine.
3e Prijs Rob Blanken
“Sinds een jaar of vijftien besteed ik samen met mijn echtgenote veel tijd aan natuurfotografie, waarbij de nadruk steeds meer is komen te liggen op creatieve, min of meer kunstzinnige vormen, van de natuurfotografie. Eén van mijn specialiteiten is het fotograferen van spinnetjes en hun web.
Een paar jaar geleden ontdekte ik bij toeval dat een foto van een spinnenweb in fel tegenlicht erg kleurrijk en abstract kan zijn. Spinnen zijn effectieve jagers, maar zijn ook heel kwetsbaar. Van alle spinnetjes wordt maar een procent volwassen. Ik probeer vooral die kwetsbaarheid te benadrukken. Mijn ideale foto toont de spin als een wat griezelige, maar ook eenzame en kwetsbare reiziger in een wonderlijk gekleurd spinnenuniversum. Bijna alle foto’s zijn gemaakt met een 180mm-macrolens. Bij een grote diafragmaopening is de scherptediepte van deze lens heel erg klein. De onscherpe draden van het web veroorzaken het abstracte effect. Alle foto’s zijn gemaakt met fel tegenlicht. De kleuren en barcodeachtige streepjes ontstaan door breking van het zonlicht in de draden van het web. Alle foto’s zijn tot stand gekomen in mijn directe woonomgeving.”
2e Prijs Karin de Jonge
Karin de Jonge is al meer dan een halve eeuw ‘verslaafd’ aan fotograferen en noemt zichzelf ‘belevingsfotograaf’. “Dat betekent dat ik emoties, verwondering, betrokkenheid en herkenning in mijn beelden wil leggen. Wat mijzelf geraakt heeft, wil ik ook graag overbrengen aan de kijker. Dat doe ik zowel bij theater- en concertfotografie als bij afscheidsfotografie en portretshoots. De natuurfotografie is echter mijn grote liefde. In de natuur zijn mijn camera en ik onafscheidelijk.
Bij alles wat ik doe, streef ik naar verzorgde beelden met een sterke compositie en een persoonlijke creatieve invalshoek. De afgelopen jaren heb ik in de winter een aantal keren een spreeuwenzwerm bezocht. Het is een indrukwekkende ervaring als zo’n wolk spreeuwen over je heen vliegt. Alleen het geluid al! Het viel me op dat de zwermen vaak vormen aannemen die op een mens, dier of iets anders organisch lijken. Mijn serie bestaat dan ook uit vijf ‘vliegvormen’, die méér zijn dan een spreeuwenwolk en op die manier emotie en herkenning oproepen. Het vervreemdende effect is benadrukt door de foto’s niet alleen zwart-wit in een vierkant formaat te maken, maar ze ook nog naar negatief om te zetten.”
1e Prijs Wim Van den Bossche
Wim Van den Bossche is 43 jaar, getrouwd en papa van 2 prachtige kinderen. Het gezin woont in Lochristi, vlakbij Gent. “Ik ben al vele jaren bezig met fotografie, en sinds enkele jaren combineer ik die passie met een andere hartstocht: duiken. Zo ben ik stilletjes aan geëvolueerd van een fotograferende duiker naar een duikende (amateur)fotograaf.
Mijn portfolio bestaat grotendeels uit foto’s gemaakt in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. Het zicht is daar vaak wat beperkt, vandaar dat ik relatief veel macro-foto’s maak. Mijn inzending bestaat uit een greep van enkele recente foto’s; je herkent onder andere een zeedonderpad, een brede ringsprietslak, sepia’s en ook de ‘heilige graal’ van onze lokale wateren: een kortsnuitzeepaardje (Hippocampus hippocampus). Ik haal de meeste voldoening uit het delen van mijn foto’s met anderen, hoofdzakelijk via Instagram. Vaak zijn mensen zich helemaal niet bewust van de schitterende diversiteit aan leven in onze Belgische en Nederlandse wateren!”
Eén reactie
Proficiat, mooie foto’s. 👊