Menu

Onderdeel van Pixfactory

Uitslag Wildlife Photographer of the Year

De fotowedstrijd “Wildlife Photographer of the Year” is één van de meest prestigieuze wedstrijden in de natuurfotografie. De winnaars van elke categorie, de titelwinnaar en de jeugdtitelwinnaar, werden op 10 oktober 2023 bekendgemaakt. Laurent Ballesta wint voor de tweede keer Wildlife Photographer of the Year 2023 met zijn "Gouden hoefijzer". Geselecteerd uit 49.957 inzendingen uit 95 landen, werden de winnaars van de prestigieuze Wildlife Photographer of the Year-wedstrijd van het Natural History Museum onthuld tijdens een prijsuitreiking in South Kensington, UK.
De winnende foto "The golden horseshoe"
De winnende foto "The golden horseshoe" Fotograaf: Laurent Ballesta

The golden Horseshoe

De Franse onderwaterfotograaf en zeebioloog Laurent Ballesta is uitgeroepen tot Wildlife Photographer of the Year 2023 voor ‘The golden horseshoe’, een buitenaards beeld van een driestekelige degenkrab vergezeld van een trio gouden tropische vissen. De driestekelige degenkrab heeft meer dan 100 miljoen jaar overleefd, maar wordt nu geconfronteerd met habitatvernietiging en overbevissing voor voedsel en voor zijn blauwe bloed, gebruikt bij de ontwikkeling van vaccins. Maar in de beschermde wateren van Pangatalan Island in de Filippijnen is er hoop voor zijn voortbestaan.

Juryvoorzitter en redacteur Kathy Moran zegt: ‘Het was verbazingwekkend om een degenkrab zo levendig levend te zien in zijn natuurlijke habitat, op zo’n angstaanjagend mooie manier. We kijken naar een oude soort, zeer bedreigd en ook van cruciaal belang voor de menselijke gezondheid. Deze foto is lichtgevend.’ Laurent is pas de tweede fotograaf in de negenenvijftigjarige geschiedenis van de competitie die twee keer de Grand Title award krijgt. Hij werd voor het eerst uitgeroepen tot Wildlife Photographer of the Year in 2021 voor zijn intrigerende beeld van camouflagebaarzen die een melkachtige wolk van eieren en sperma verlaten in Fakarava, Frans-Polynesië.

Young Wildlife Photographer of the Year 2023

De zeventienjarige Carmel Bechler uit Israël is uitgeroepen tot Young Wildlife Photographer of the Year 2023 voor zijn ‘Owls’ road house’, een dynamisch foto van kerkuilen in een verlaten bermgebouw. Carmel gebruikte de gezinsauto als schuilplaats en maakte optimaal gebruik van natuurlijk licht en lange belichtingstijden om de lichtsporen van passerend verkeer vast te leggen. Carmel was slechts 11 jaar oud toen hij begon met natuurfotografie, en dit is zijn eerste prijs in de jaarlijkse competitie. ‘Ik hoop met mijn fotografie te delen dat de schoonheid van de natuurlijke wereld overal om ons heen is, zelfs op plaatsen waar we het het minst verwachten, we hoeven alleen maar onze ogen en onze geest te openen’, zegt Carmel. ‘

Deze foto heeft zoveel lagen qua inhoud en compositie. Het schreeuwt tegelijkertijd “habitatvernietiging” en “aanpassing”, en roept de vraag op: als dieren in het wild zich kunnen aanpassen aan onze omgeving, waarom kunnen we die van hen dan niet respecteren?’, zegt Kathy Moran.

De foto 'Owls' road house' werd jeugdtitelwinnaar.
De foto ‘Owls’ road house’ werd jeugdtitelwinnaar. Fotograaf: Carmel Bechler

De twee Grand Title-winnaars werden geselecteerd uit 19 indrukwekkende categoriewinnaars die de rijke diversiteit van het leven op aarde laten zien.

Nederlander Lennart Verheuvel in de prijzen

In de categorie ‘Oceanen: the bigger picture’ is de winst voor de Nederlander Lennart Verheuvel. Zijn beeld “Last gasp” toont de laatste momenten van een gestrande orka. Liggend op zijn zij in de branding had deze orka nog maar kort te leven. Aanvankelijk gered, strandde het al snel weer op het strand en stierf. Een later onderzoek onthulde dat het niet alleen ernstig ondervoed was, het was ook extreem ziek. Onderzoek toont aan dat orka’s in Europese wateren ’s werelds hoogste concentraties polychloorbifenylen hebben. Deze verboden chemicaliën kunnen vele jaren in mariene voedselwebben blijven bestaan, waardoor het immuunsysteem verzwakt en het broedsucces bij walvissen, bruinvissen en dolfijnen wordt verminderd.

Landgenoot Lennart Verheuvel werd winnaar met zijn foto "Last gasp" in de categorie "Oceans the bigger picture"
Landgenoot Lennart Verheuvel werd winnaar met zijn foto “Last gasp” in de categorie “Oceans the bigger picture” Fotograaf: Lennart Verheuvel

Tentoonstelling

De tentoonstelling van de 100 bekroonde beelden opent op vrijdag 13 oktober in het Natural History Museum, Londen.

Inschrijven WPOTY 2024

Inschrijven voor de volgende en 60e editie van de wedstrijd kan tussen 16 oktober en 7 december 2023.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: