Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurbeheer bij de Vogelknip

Lang geleden pakte ik mijn jeugdliefde voor natuur en in het bijzonder vogels weer op. De vogelkijkhut die mij toegang gaf tot de meest bijzondere natuurontmoetingen was vogelkijkhut De Vogelknip. Veel natuurliefhebbers gebruiken hun fotocamera om hun geliefde natuuronderwerpen vast te leggen en ook ik heb vele beelden geschoten vanuit deze vogelkijkhut. De Vogelknip geeft uitzicht op een slikplaat, open water, een palenrij, een rietkraag én op een schelpeneiland. Je komt dus al gauw ogen te kort. Komt, of kwam?
De eerste en de laatste oeverloper die ik zag knipte ik vanuit de Vogelknip.
De eerste en de laatste oeverloper die ik zag knipte ik vanuit de Vogelknip. Fotograaf: Mark Kras

Natuurbeheer

De natuur in Nederland vraagt voortdurend om beheer. Zo’n tien procent van ons land is natuurgebied. Het is de kunst om de soortenrijke plekken die in een groot ecosysteem her en der voorkomen, ook in de snippers natuur van Nederland te behouden. Maar ook al wordt er nog zo zorgvuldig beheerd (en dat is nog een hele kunst met de beperkte budgetten die ervoor beschikbaar worden gesteld), langzaam verliezen mooie plekken zoals slikplaten, schelpenstrandjes en rietkragen hun aantrekkingskracht; voor dieren en ook voor vogelfotografen. Tijd voor een impuls.

Watersnip vertoont zich plots of het schelpeneiland. Of zat ie er al die tijd al?
Watersnip vertoont zich plots of het schelpeneiland. Of zat ie er al die tijd al? Fotograaf: Mark Kras

Natuurimpuls

Dit jaar biedt de Vogelknip uitzicht op indrukwekkende werkzaamheden. Met dank aan projectgeld van de provincie Zuid-Holland drijven tonnen wegende kranen rond en halen vele duizenden kilo’s aan slib op van de bodem van de Vogelplas. Dat wordt vervolgens met duwboten naar de plaats van bestemming gebracht. Overal waar je kijkt wordt gewerkt: In het moeras, in de rietkragen, op de plek van de oude slikplaat en tot slot op het schelpeneiland. Onzichtbaar voor de vele vogelaars en fotografen in de Vogelknip wordt door aannemer van Aalsburg en opdrachtgever Staatsbosbeheer gewikt en gewogen, gepland en herpland om het werk zo goed mogelijk en zonder onevenredige verstoring aan de natuur uit te voeren. En terwijl de laatste hand aan het schelpeneiland wordt gelegd, verschijnt er ineens een donkere schaduw boven de Vogelplas Starrevaart.

Een determineerpuzzel voor de natuurfotograaf of een snack voor de zeearend; vrouwtje wintertaling
Een determineerpuzzel voor de natuurfotograaf of een snack voor de zeearend; vrouwtje wintertaling. Fotograaf: Mark Kras

Donkere schaduw

De vogeltrek is volop aan de gang. Eenden landen op de plas om er de winter door te brengen. Kemphanen, kieviten en rosse grutto’s zoeken voedsel op de slikplaat. Watersnippen, krakeenden en kokmeeuwen rusten op de slikplaat zodra er even niet gewerkt worden. Op het water drijven tafeleenden, dodaars en grauwe ganzen. En dan plots gaat alles de lucht in. Paniek! Vanuit het zuidoosten komt een vliegende deur langzaam aanzweven. Een zeearend heeft een nieuw jachtgebied ontdekt.

In de Vogelknip beginnen de camera’s te ratelen. En de dagen daarop is het een komen en gaan van telelenzen.

Zagen we in de lente en zomer al dat het miegelde van het kleine leven in de rietkragen, nu zijn het iconische soorten die zich laten zien.

Niet de arend van de vogelplas. Dat was een derde kalenderjaar man geringd bij de Lepelaarplassen op Flevoland.
Niet de arend van de vogelplas. Dit was een derde kalenderjaar man geringd bij de Lepelaarplassen op Flevoland. Fotograaf: Mark Kras

Werk aan de winkel

Eind oktober verdwenen de laatste kraan en boot uit het gebied. Staatsbosbeheer neemt het reguliere beheer weer ter hand. Er staat een bijzondere telescoop aan de westzijde van de vogelplas en de Vogelknip heeft een nieuw scherm gekregen zodat fotografen onopgemerkt naar de Vogelknip kunnen lopen. De komende jaren zullen we zien of de baardmannetjes in het riet, de waterrallen in het moeras, de grutto’s op de slikplaat en de eenden op de plas zullen profiteren van de natuurimpuls. De beelden vanuit de Vogelknip zullen vast en zeker waarneming.nl vullen. Terwijl de naam vast niet bedacht is omdat er de natuurfotograaf er zijn vogelbeelden knipt.

Zelf zal ik de komende maanden en jaren in mijn vrije tijd als natuurliefhebber en vogelfotograaf de Vogelknip weer regelmatig opzoeken. Iedere keer vol verwachting. Want wie weet welk spectaculair beeld er nog te schieten is?
Als boswachter vragen het dagelijkse werk en nieuwe projecten weer mijn aandacht. Het is maar zelden dat de telelens dan mee op pad kan. Het zijn dan vooral goed luisteren, een goede pen en het bundelen van kennis van zaken die mijn belangrijkste instrumenten vormen, En natuurlijk mijn verrekijker want er valt zoveel meer te zien  als je wat meer weet van onze prachtige natuur.

Een droombeeld als broedvogel voor de toekomst van Vogelplas Starrevaart
Een droombeeld als broedvogel voor de toekomst van Vogelplas Starrevaart. Fotograaf: Mark Kras

Tips:

  • Meld vandalisme of afval in de Vogelknip
    • Staatsbosbeheer ruimt de boel zo snel als mogelijk op.
    • Betrap je de daders op heterdaad! Bel 112.
  • Heb je vragen of opmerkingen over de Vogelknip
  • Meer weten over de Vogelplas Starrevaart
  • Zolang er nog gewerkt wordt, is hier ook meer te vinden op het project Natuurimpuls Starrevaart
  • Kijk voor prachtige beelden van onder andere de zeearend op Vogelplas Starrevaart

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Mark Kras

Mark Kras

Mark Kras is boswachter voor Staatsbosbeheer in het Nationaal Park Hollandse Duinen. Mark gebruikt natuurfotografie om betrokkenheid tussen mens en natuur te vergroten.

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: