Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografiejournaal 18 augustus

Eindelijk lijkt de zomer terug te komen, al lijkt die tijdelijk van aard. Kun je goed tegen de warmte dan zijn vrijdag en zondag de beste dagen om erop uit te trekken. Ook regen en onweer zullen dit weekend voorbij komen zodat voor elke natuurfotograaf wel wat te fotograferen valt.  En ben je de zomer al een beetje beu dan kun je altijd nog op de creatieve toer gaan, tips hiervoor vind je in dit natuurfotografiejournaal.
Samen is het leuker. Weidebeekjuffers in tegenlicht. Mooi, fragiel en een rover. Fotograaf: Rob Blanken

Weer- en weersverwachting

Op vrijdag kan het broeierig warm en plakkerig worden. Zaterdag kunnen er een paar pittige buien met onweer op het menu staan terwijl de zondag weer grotendeels droog en warm wordt. Door deze overgangen in het weerbeeld in samenhang met vochtige warmte is de kans op mist en dauw groter. Vroeg opstaan kan zeker lonen, al is het om de ergste warmte te ontlopen.

De zondag wordt een rustige zonnige dag met weinig wind. Een perfecte dag om vlinders en reflecties te fotograferen!

rust in het landschap
Op een windstille ochtend functioneert water als een perfecte spiegel. Fotograaf: Bob Luijks

Landschapsfotografie

Met de warmte is verkoeling aan de waterkant heerlijk en juist daar is genoeg leven in de natuur te vinden. Kijk eens goed naar het water en ga op zoek naar patronen en reflecties. Spelen met water en zand is fijn maar spelen met je camera ook, bijvoorbeeld het strand leent zicht uitstekend voor ICM technieken. Misschien komen er door de warmte en de vochtige lucht een paar mooie zonsondergangen zodat je kunt spelen met kleur in je (abstracte) beeld.

Intentional Camera Movement aan zee
Intentional Camera Movement aan zee. Fotograaf: Sander Grefte

Hetzelfde geldt ook voor de heide die volop bloeit, durf jij de uitdaging aan om de paarse kleur de hoofdrol te laten spelen en je creativiteit hierin aan te spreken?

Macrofotografie

Door de vele regen groeien de zwammen als paddenstoelen de grond uit. Ga eens laag op de grond liggen en kijk eens naar de mooie lamellen of details van de paddenstoel en gebruik deze als creatief onderwerp door die een hoofdrol te geven. Een macrolens met ultra vergroting of een voorzetlens kan hierbij goed helpen.

In eigen tuin kun je nu vlinders zoals de atalanta of dagpauwoog aantreffen. Zoom eens in op die prachtige details en kleuren van hun vleugels en laat je verwonderen door hun schoonheid.

Dagpauwoog
Dagpauwoog op herfstaster, de tuin is een prima plek om deze vlinder te fotograferen. Fotograaf: Arjan Troost

Leef je bij dauw of regen eens uit op bokehbollen. De combinatie van druppels en vocht met een tegenlicht kan mooie creaties geven.

Vogelfotografie

​Wanneer je de koelte van de kust opzoekt kun je met name in de buurt van de Waddenzee de bonte strandloper aantreffen die juist nu in groepen verzamelen.

Bij vloed verzamelen zich de vogels om te rusten op de kwelders. Fotograaf: Hendrik van Kampen

Hoewel de meeste zomergasten alweer naar het zuiden zijn vertrokken kun je nog steeds groepen vogels tegenkomen die aanstalten maken of daadwerkelijk met de trek beginnen zoals juist nu de zangvogels. In delen van het land zijn bijzondere gasten zoals de zwarte ooievaar waargenomen. Voor al deze vogels is een telezoomlens eigenlijk onontbeerlijk.

Wil je meer creatieve foto’s van vogels maken probeer dan eens een wat langere sluitertijd. Als je de verkoeling aan de kust zoekt kan het juist leuk zijn om op die manier groepen vogels waaronder zelfs meeuwen vast te leggen.

Licht

Voor de uitslapers onder ons, juist het harde licht overdag kun je gebruiken om tegenlicht opnames of silhouet foto’s te maken. Kijk eens in deze tutorial voor meer informatie.

Leren omgaan met het aanwezige licht kan bijzondere foto’s opleveren. Fotograaf: Jan Linskens

Aan de slag

Wat ga komende week fotograferen? Meld het onder dit artikel of deel je foto’s onder deze post op Facebook of deel ze op Insta met de #nfweekend

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

 
 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: