Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografiejournaal 16 juni

Komende week is de zonnewende, de nachten zijn kort en de dagen heel lang. Ook de aankomende dagen verwachten we warm zomerweer, wellicht een goede gelegenheid om eens uitgebreid te fotograferen tijdens het blauwe uur onder zwoele omstandigheden. In dit natuurfotografiejournaal zetten we fenologische hoogtepunten en fotokansen voor jou op een rij.
Vrouwtje grasmus met Rietkruisspin. Besef dat als je vogels met voer in de bek ziet, dat jongen hebben en wees extra alert om verstoring te voorkomen. Fotograaf: Daan Schoonhoven

Weer & weersverschijnselen

Het komende weekend is een voortzetting van het weer van de afgelopen weken. Op vrijdag en zaterdag is het aangenaam zomerweer, zondag wordt het tropisch warm. Het kan zondag drukkend warm worden, een voorbode van een mogelijke weersomslag naar een andere windrichting dan de afgelopen 6(!) weken waarin de wind uit NO-richting kwam. Vanaf maandag is er kans op (onweers)buien, een welkome afwisseling.

Zoals gezegd is het de komende week 21 juni. De weken rondom de zonnewende gelden als de weken waarin je lichtende nachtwolken kunt waarnemen. Tot op heden zijn ze niet waargenomen. Reinout van den Born zegt hierover: “Tijdens een zonnevlekkenmaximum kan de voor de vorming van veel lichtende nachtwolken benodigde kosmische straling maar moeilijk tot in de aardatmosfeer doordringen. Daarom zijn nu duidelijk minder lichtende nachtwolken te zien“. De actieve zon zorgde voor meer noorderlicht, maar gooit dus tegelijkertijd roet in het eten wat lichtende nachtwolken betreft.

Over de droogte is al genoeg gezegd en geschreven, maar met mogelijk regen op komst, komt er hopelijk een einde aan deze periode van droogte. Wellicht een goede laatste kans om dit weekend de omgeving van het water op te zoeken. Water is een magneet voor alles dat leeft; vogels komen er drinken, insecten planten zich voort en alles is er nog heerlijk groen. Dus zoek eens een vennetje, vijver of grotere plas op voor grotere trefkansen op dieren groot en klein.

Door het aanhoudende warme weer stijgt ook de temperatuur van het zeewater. Daarmee is de kans op zeevonk ook groter. Dit mysterieuze helderblauwe licht in de zee is een prachtig spektakel en natuurfotografie onderwerp. Vooral bij oostenwind en weinig wind maak je de meeste kans dit fenomeen te zien. Waarschijnlijk is zondag de beste dag hiervoor.

Een prachtige nacht met zeer felle zeevonk welke steeds opnieuw aanspoelde op strand, vandaar dat er diverse lagen zichtbaar zijn. Fotograaf: Corné Ouwehand

Vogels

De afgelopen weken hoorde je het stiller worden, de noodzaak om te zingen is bij de meeste vogels niet meer aanwezig. De tuinfluiter is een uitzondering, deze zingt tot half juli door. De tuinfluiter houdt van parkachtige omstandigheden en zit veel in de ondergroei. Het is een regelrechte uitdaging om deze soort goed te fotograferen, wellicht een leuke uitdaging?

De laatste dagen zijn er opvallend veel meldingen van kruisbekken, de verwachting is dat er een influx vanuit het noorden op komst is als gevolg van voedseltekort. De vogels komen in hele families, dus spits je oren en luister of je ze over hoort komen, dat kan echt óveral.

Vogels van riet en moeras tonen nog veel activiteit en sommige (bos)soorten zoals de gekraagde roodstaart zijn bezig met hun tweede legsel.

Bosrietzangers zijn nog volop aan het zingen, soms tref je een exemplaar vlakbij het pad die zich goed laat fotograferen. Fotograaf: Daan Schoonhoven

Macro

Er groeit en bloeit uiteraard van alles, maar in de hogere delen van het land begint de droogte duidelijk zijn stempel te drukken. Geel- en bruintinten beginnen te overheersen, waarbij het aantal bloemen op die plekken afneemt, voor zover de zomerbloeiers überhaupt in bloei gaan komen…

Een van de mooie soorten die nu bloeit, zijn de gras- en rapunzelklokjes. Grasklokjes zijn wat ranker en luchtiger, terwijl rapunzelklokjes (de plant met de meest sprookjesachtige naam van allemaal) een behoorlijke bos aan bloemetjes heeft. De paarse bloemen combineren prima met de strakblauwe lucht, toch nog een voordeel! Wees wel voorzichtig bij de klokjes; ze zijn beschermd.

Rapunzelklokje. Fotograaf: Bob Luijks

In het voorjaar was het karig gesteld met vlinders (behalve het oranjetipje) en de juni-dip werd een voorjaarsdip, maar nu gaan we richting de zomervlinders. De eerste zomervlinders die je nu kunt verwachten zijn de zandoogjes, waaronder het oranje zandoogje. Maar ook de dikkopjes beginnen te vlinderen, denk aan het groot-, zwartspriet- en geelsprietdikkopje. Al deze vlinders zijn vlinders van natuurlijk grasland.

Tip: dit weekend verschijnt er een leuk boekje over vlinders en libellen, uitgegeven door de KNNV vanwege het 40-jarig jubileum van de Vlinderstichting. Het boekje beschrijft 25 topgebieden om vlinders en libellen te zoeken en vinden.

Denk je bij de vroege zomer aan macro, dan denk je ook aan het vliegend hert, onze grootste, maar tevens ook zeer zeldzame kever. De kever geniet een groeiende populariteit onder fotografen, maar daarmee groeit ook het aantal mensen dat het niet zo nauw neemt met het welzijn van het diertje. Blijf ten alle tijden op het pad (onder andere om kevers die zich in de vegetatie bevinden niet te vertrappen) en raak de dieren niet aan.

Zoals voor alle vormen van natuurfotografie: je zult soms geduld moeten hebben tot je onderwerp een keer op de juiste plek gaat zitten. Dat lukt vaak niet de eerste poging en heb daar dan ook respect voor. Het vliegend hert komt pas in de schemer tevoorschijn, hetgeen betekent dat je met lastig licht werkt. Fotografeer het vliegend hert met een hoge ISO-waarde als silhouet tegen het schermerlicht dat door de boomkronen valt of gebruik hulplicht.

Het vliegend hert is een slechte vlieger, maar de kever vliegend vastleggen vormt nog een serieuze uitdaging, onder andere door het gebrek aan licht. Fotograaf: Bob Luijks

Landschap

Voor landschapsfotografen begint het een steeds moedelozer jaar te worden. Na een verregende lente is het nu te zonnig en te droog. Het verdorren van de vegetatie maakt het landschap er niet aantrekkelijker op. Houdt de droogte nog een tijdje aan, dan kan dat zeker wel weer een onderwerp op zich worden! In een eerder journaal noemden we al de mogelijkheid van zwart-wit, waarbij de ‘lelijke’ kleuren niet zoveel uitmaken. Een andere mogelijkheid waarbij je het zonlicht wel in je voordeel kunt inzetten, is het werken in low key. Doe dit in een donkere setting, waarbij het zonlicht (tegenlicht) slechts een gedeelte aanlicht. Belicht twee of misschien zelfs drie stops onder om het beetje licht een hoofdrol te laten vervullen.

Deze foto is midden op de dag gemaakt. Door fors onder te belichten en een koele witbalans te gebruiken, ontstaat een totaal andere, wat mysterieuze sfeer. Fotograaf: Bob Luijks

Tip

Op vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 juni zijn de jaarprojecten van de 12 getalenteerde fotografen van De Hippe Fotoclub uit Het Groene Woud (Noord-Brabant) te bewonderen in de gratis toegankelijke expositie in de Sint- Bernadettekerk in Oirschot. Hier vind je meer informatie.

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

 
 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: