Bij een high key foto leg je de nadruk op de lichte tonen. Dat wil niet zeggen dat de foto daarmee overbelicht is. Integendeel, bij een goede high key foto zijn de tonen weliswaar licht maar niet uitgebeten wit. Je moet dus altijd de fijne nuances in de lichte tonen kunnen zien. In het histogram kun je dat controleren, de curve ligt rechts maar blijft in het vak. Kruipt de curve tegen de rechterrand, dan is er sprake van overbelichting waarbij het wit uitgebeten is, zonder detail. Bij low key geldt een vergelijkbaar verhaal, maar dan aan de donkere kant. Nadruk op de donkere tonen zonder dat er sprake is van dichtgelopen zwart. Het histogram toont de curve links, zonder dat de grafiek tegen de linkerzijde (onderbelichting) opkruipt en alle nuance verdwijnt.
Een camera met een groot dynamisch bereik biedt de beste mogelijkheden voor high key en low key fotografie, omdat er genoeg speelruimte is om binnen de kaders van het histogram te blijven.






3 reacties
Dag Jacqueline, voor het artikel over vintage objectieven heb ik dankbaar gebruik gemaakt van andermans kennis, nl. Gerard Leeuw en zijn artikel in het praktijkboek Creatieve Fotografie. Ik stuur je nog een mailtje. Groet, Ron
Hallo Ron, Dank voor je stukje over High- en low key-fotografie. Inspirerend weer! Via dit berichtje kwam ik ook bij een stukje van jou over vintange objectieven. Ik heb een Helios 44-M 58mm F2. Het is verslavend! Ik zou nog wel een oud objectief aan willen schaffen. Maar waar en welke. Heb jij misschien een suggestie voor me?
Met vriendelijke groet,
Jacqueline de Groot