Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hoe maak je een creatieve vogelfoto

Sommige foto’s kun je wel dromen; een ijsvogel op een takje, een steenuil op een melkbus of een buizerd op een paaltje. Prachtige portretten, technisch perfect. Maar zeg nu zelf, soms ook beetje gewoontjes. Wat als het ook anders kan? Minder prefect, minder strak en meer tot de verbeelding sprekend. Trek eens de stoute schoenen aan en leef je uit met creatieve vogelfotografie!
creatieve vogelfotografie
Door gebruik te maken van high key en lange sluitertijden maak je foto's die meer zijn dan een mooi plaatje van een vogeltje. Fotograaf: Bert Kok

Dynamiek vastleggen

Tijdens een weekend aan zee is het genieten van alle vogels die luid krijsend voorbijvliegen. Met een rotvaart scheren ze in grote groepen over het water. Steeds weer, als hebben ze een vast patroon. Nadat ik dit schouwspel een tijdje bekeken heb, lijkt het me leuk om deze dynamiek op de foto vast te leggen. Maar hoe pak ik dat aan? Gezien de vaste patronen die de vogels laten zien, heb ik voldoende tijd om eens te experimenteren met verschillende creatieve cameratechnieken. Denk bijvoorbeeld aan dubbele belichtingen, low key, high key, lange sluitertijden en panning. Al snel kom ik erachter dat het zo makkelijk nog niet is om het plaatje in je hoofd te vertalen naar een daadwerkelijke foto.

Trial and error

Die dubbele belichting zet ik alweer snel uit mijn hoofd, maar de lange sluitertijden en de high key, daar kan ik wel wat mee! De ene na de andere foto verschijnt op mijn schermpje, steeds weer pas ik mijn instellingen aan omdat ik niet tevreden ben met het resultaat. Door middel van trial and error kom ik er langzaam maar zeker achter welke instellingen ik moet hebben om de beweging van de grote groep vogels vast te leggen, zonder dat het onderwerp totaal onherkenbaar wordt. Ik wil wel dat je nog steeds kunt zien dat het vogels zijn.

Instellingen

Waar ik normaal gesproken graag werk met een groot diafragma (klein f-getal), moet ik in dit geval met een klein diafragma (f/11), een lage ISO (ISO100) en een langere sluitertijd (1/15 sec) werken. Deze instellingen geven op deze dag, bij deze omstandigheden, het beste beeld voor mijn creatieve vogelfotografie. De sluitertijd laat voldoende beweging zien in de vleugels en door mijn camera met de vogels mee te bewegen (panning) komt er een tekening van de golven in beeld zonder dat deze meteen herkenbaar zijn. Dit komt zowaar in de buurt van wat ik wilde bereiken!

Geen perfect plaatje

Eenmaal thuis bekijk ik de resultaten van een prachtige dag fotograferen. Op een groot scherm vallen er al snel een aantal foto’s af, maar uiteindelijk kom ik dan toch bij mijn favoriete beeld. Een zwerm vogels over de zee zoevend, waarbij één individu eruit springt met zijn zwarte kop. Meer beweging bij de rest van de groep naarmate ze verder naar de randen van de foto verdwijnen. Ik ben er blij mee! Creatieve volgelfotografie levert mij geen perfect plaatje op, maar laat dat nu net mijn bedoeling zijn.

creatieve vogelfotografie
Door gebruik te maken van high key en lange sluitertijden maak je foto’s die meer zijn dan een mooi plaatje van een vogeltje. Fotograaf: Bert Kok

 


Wanneer is een foto echt origineel? Veel is al eens eerder gedaan. Verras ons met jouw meest originele natuurfoto.Hopelijk heeft Bert Kok je geïnspireerd om ook eens een meer creatieve benadering te kiezen in je fotografie. Heb je met deze tips een hele originele natuurfoto gemaakt? Stuur hem dan in voor de Photo Challenge ‘originaliteit’ en maak kans op mooie prijzen. Klik hier voor meer informatie over deze Photo Challenge.

3 reacties

  1. Op zich een prima foto en hoewel ik niet echt een high key fan ben, vind ik hem ook best mooi. Maar wat ik me bij dit type foto’s afvraag is: moet je de foto wel de naam van het onderwerp geven, dus in dit geval: moet je het wel een vogelfoto noemen? Wat je voor mij in beeld hebt gebracht hebt, is beweging en daarbij heb je gebruik gemaakt van boven zee vliegende vogels. Je zou beweging ook kunnen fotograferen gebruik makend van woeste golven, van in de wind bewegende bomen, van voortrazende motoren of auto’s, van hardlopende mensen en waarschijnlijk nog veel meer.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

3 reacties

  1. Op zich een prima foto en hoewel ik niet echt een high key fan ben, vind ik hem ook best mooi. Maar wat ik me bij dit type foto’s afvraag is: moet je de foto wel de naam van het onderwerp geven, dus in dit geval: moet je het wel een vogelfoto noemen? Wat je voor mij in beeld hebt gebracht hebt, is beweging en daarbij heb je gebruik gemaakt van boven zee vliegende vogels. Je zou beweging ook kunnen fotograferen gebruik makend van woeste golven, van in de wind bewegende bomen, van voortrazende motoren of auto’s, van hardlopende mensen en waarschijnlijk nog veel meer.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: