Menu

Onderdeel van Pixfactory

Making of: Mijn favoriete foto van een torenvalk

Al heel wat jaren bezoek ik de Arkemheen polder om er vanuit de auto vogels te fotograferen. Aanvankelijk alleen in het voorjaar en in de vroege zomer richtte ik mij op de weidevogels. Later bezocht ik ook gedurende de winter geregeld de Arkemheen om er de torenvalk te fotograferen. Een mooie, kleine roofvogel die in de winter extra lang op eenzelfde plek blijft zitten. Heel wat keren kreeg ik hierdoor een torenvalk mooi voor de lens. Begin van dit jaar maakte ik echter van deze vogel mijn favoriete foto tot nu toe. Hieronder lees je hoe ik te werk ga om een torenvalk te fotograferen en hoe mijn favoriete foto tot stand kwam.
Geluk voor de valk en …… geluk voor de fotograaf!
Geluk voor de valk en …… geluk voor de fotograaf! Fotograaf: Hans Brongers

Torenvalk in de winter

Dat een roofvogel als de torenvalk in de winter extra lang op een bepaalde plek blijft zitten is begrijpelijk. Vogels moeten in de winter namelijk extra moeite doen om voedsel te vinden om hun lichaamstemperatuur op peil te kunnen houden. De torenvalk voedt zich met onder andere muizen en uitgerekend die diertjes laten zich niet vaak zien in de kou. Door langer op een plek te blijven zitten bespaart de torenvalk energie. Bovendien vergroot het de kans om toch een muis of een ander diertje in zijn directe omgeving te spotten.

Mijn eerste close ontmoeting met de torenvalk
Mijn eerste close ontmoeting met de torenvalk. Fotograaf: Hans Brongers

Klaar voor de actie

Voordat ik de polder inrijd zorg ik ervoor dat alles in gereedheid is om te kunnen fotograferen. Zo ligt mijn pittenzak (zadelmodel) op de rand van het geopende autoraam met mijn camera met 500 mm – f/4 telelens erop gepositioneerd. Ook mijn camera stel ik van tevoren in. Hierbij kies ik over het algemeen voor de diafragma voorkeuzestand om zelf de mate van scherptediepte te kunnen bepalen. De diafragmawaarde die ik gebruik bij het fotograferen van, in dit geval de torenvalk, varieert tussen f/6 en f/9. Hierdoor is de scherpte op de vogel prima terwijl de achtergrond onscherp is. De ISO-waarde stel ik zo in dat de sluitertijd rond 1/1000 seconde. Focussen doe ik door middel van de back button focus methode, of te wel scherpstellen met een knop aan de achterzijde van de camera. De autofocus van de ontspanknop is uitgezet.

In de winter goed benaderbaar, maar wel met afstand!
In de winter goed benaderbaar, maar wel met afstand! Fotograaf: Hans Brongers

Op gepaste afstand

Ondanks dat een torenvalk in de winter misschien wel tot enkele meters benaderbaar is met de auto, houd ik wel gepaste afstand. Door ruime afstand te bewaren voorkom ik dat de valk door mij opvliegt en daardoor onnodig energie verspilt. Bovendien kan ik met mijn 500 mm telelens de vogel meer dan voldoende naar mij toehalen voor mooie en gedetailleerde foto’s. Mijn ervaring tot nu toe is dat op deze wijze mijn nabijheid een torenvalk niet veel deert. De aandacht van de vogel gaat vooral uit naar de omgeving, met af en toe een blik naar mij en mijn camera. Nee, het neemt zelfs soms de tijd voor een poetsbeurt aan de veren.

Nabijheid van de fotograaf belemmerd de torenvalk niet op zich te poetsen
Nabijheid van de fotograaf belemmerd de torenvalk niet op zich te poetsen. Fotograaf: Hans Brongers

Posten zonder draaiende motor

Het is verleidelijk om voortdurend heen en weer door de polder te rijden op zoek naar een torenvalk. Dat doe ik op basis van mijn ervaring niet meer. Nee, nu rijd ik direct naar dat deel van de Arkemheen waar ik de torenvalk vaker heb zien zitten. Wanneer ik daar aankom zit er inderdaad een torenvalk op een hek. Voorzichtig benader ik de vogel en zodra ik in positie ben, zet ik de motor van de auto uit. Dit voorkomt enerzijds bewegingsonscherpte door trillingen, maar het is ook beter voor het milieu. Nu neem ik alle tijd om de valk te fotograferen en ik kan zelfs variëren met compositie en verschillende scherptedieptes.

Geduld en voldoende afstand geeft je de mogelijkheid tot variëren met de compositie
Geduld en voldoende afstand geeft je de mogelijkheid tot variëren met de compositie. Fotograaf: Hans Brongers

Vliegensvlugge vliegbeweging

Plotseling heeft de torenvalk iets gezien en vliegt weg. Helaas heb ik dat moment gemist, maar ben klaar voor een nieuwe kans tijdens het aanvliegen. Althans, ik hoop natuurlijk dat de valk weer terugkeert op dezelfde plek en hopelijk met prooi. Hiervoor stel ik scherp op de bovenkant van de paal door middel van de back button. De camera en lens richt ik meer naar boven om de kans dat de vogel in zijn geheel in beeld komt. Dit is overigens wel een gok. Met de ISO-instelling zorg ik dat ik een sluitertijd heb van 1/1000 seconde. Lang hoef ik niet te wachten en de torenvalk kiest gelukkig de paal waar het eerder op zat. Helaas, nou ja helaas, vliegt de torenvalk van mij af naar de landingsplaats. Hierdoor heb ik hem met zijn rug naar mij toe op de foto staan. Zeker, ook geen onaardige foto.

Op- en aanvliegen van de torenvalk fotograferen behoort ook tot de kansen
Op- en aanvliegen van de torenvalk fotograferen behoort ook tot de kansen. Fotograaf: Hans Brongers

Een geslaagde vangst wordt verstoord

Opnieuw vliegt de torenvalk op om niet veel verderop in het gras te duiken. Blijkbaar is er toch een diertje dat even de neus buiten de deur heeft gestoken. Op afstand zie ik de valk plukken aan diens prooi. Vurig hoop ik erop dat de vogel opnieuw naar mij terugkeert en voor mijn neus diens prooi verorberd. Het loopt echter anders. Een tweetal eksters doen uit het niets een geslaagde aanval en weten de buit van de valk te bemachtigen. De valk vliegt helaas niet terug naar de paal voor mijn neus, maar kiest ditmaal voor een lisdodde enkele meters verderop.

Balancerend op de lisdodde houdt de torenvalk zijn belagers goed in de gaten
Balancerend op de lisdodde houdt de torenvalk zijn belagers goed in de gaten. Fotograaf: Hans Brongers

Wachten wordt beloond

Daarboven in de sigaar heeft de valk zichtbaar moeite om het evenwicht te bewaren. Wel houdt het, volkomen begrijpelijk, de plek in de gaten waar nu de twee rovers zich tegoed doen aan zijn maaltijd. Na een enkele poging zijn prooi weer te heroveren vliegt de valk toch terug naar de wankele lisdodde. Daarom besluit ik om mij enkele meters te verplaatsen richting de lisdodden. Als een van de eksters ekster opvliegt ziet de valk zijn kans schoon en herovert zijn prooi. De kans dat de valk nu weer terugkeert naar de lisdodde acht ik uiterst gering. Gelukkig heb ik het bij het verkeerde eind. De valk landt opnieuw op de sigaar van de lisdodde en ….. heeft zijn prooi in de klauwen! Dolblij ga ik, nadat de valk is uitgegeten, naar huis met onder andere deze favoriete foto van deze dag.

Lees ook eens

De torenvalk

Vogels kijken in de Arkemheen

Vogelfotografie vanuit de auto

Pittenzak – broekmodel

Over back button focus

2 reacties

    1. Met dank voor je positieve reactie Bart en ja, er zijn slechts enkele smalle wegen waarop met de auto gereden mag worden. De overige wegen in de polder zijn alleen opengesteld voor bestemmingsverkeer.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

    1. Met dank voor je positieve reactie Bart en ja, er zijn slechts enkele smalle wegen waarop met de auto gereden mag worden. De overige wegen in de polder zijn alleen opengesteld voor bestemmingsverkeer.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: