Menu

De gele kwikstaart fotograferen op tulpen

Als hobbyfotograaf heb ik het geluk gehad om een aantal keren de gele kwikstaart op tulpen te mogen fotograferen. Vooral de combinatie van de gele veertjes van de kwikstaart en de diverse prachtige kleuren van de tulpen blijven mij inspireren. Daarom dit jaar ook weer pad gegaan in de hoop om nog mooiere foto’s te maken dan andere jaren. In deze Making Of neem ik jullie graag mee hoe deze foto's tot stand gekomen zijn.
Gele kwikstaart in een veld roze tulpen. Wat een prachtig contrast. (Canon 7D2, AV-stand, f7.1, iso-640, 1/4000sec, 400mm). Fotograaf: Robin Schot

De beste periode

De beste periode om de gele kwikstaart op tulpen te fotograferen is tussen half april en half mei, aangezien dan de tulpen in bloei staan en dus op zijn mooiste zijn. Helaas moet ik ook nog af toe werken (haha) en kon ik niet elke dag op pad gaan. Maar ik had geluk, want met Pasen was ik 3 dagen vrij en het was nog heel mooi weer ook!

De tulpenvelden.

Op de bekende locaties van tulpenvelden, zoals de Keukenhof, Lisse en Hillegom moet je in deze periode niet zijn. Het is dan namelijk veel te druk. Elke vogelfotograaf weet als het druk is, dat er dan bijna geen vogel te zien is, of ze zitten te ver weg. Ook hoorde ik op het nieuws dat de politie de toegangswegen naar deze plaatsen hadden afgesloten. Dus het was voor mij geen optie om daarnaartoe te gaan.

Nu weet ik van andere jaren dat op het eiland Goeree Overflakkee ook prachtige tulpenvelden te vinden zijn en meestal is het daar minder druk. En inderdaad toen ik het eiland op reed zag ik al hele mooie velden met allerlei kleuren tulpen: Gele, rode, witte, paarse enz.. Werkelijke schitterend! Maar toch was het er behoorlijk druk en was er geen kwikstaart te bekennen.

Nadat ik wat foto’s had genomen van de velden ging ik enigszins teleurgesteld naar huis, totdat ik langs een prachtig veld reed in Zuid-Beijerland. Gelukkig waren er weinig mensen en ik zag ook al wat gele kwikstaarten.

De kleurrijke tulpenvelden. Vaak druk bezocht, dus zul je opzoek moeten naar tulpenvelden waar het rustig is én of er dan ook kwikstaartjes aanwezig zijn. Fotograaf: Robin Schot

Hoe en Waarom?

Tja, nu stelde ik mijzelf 2 vragen:

  • Hoe krijg ik deze vogeltjes nog mooier op de foto dan voorheen?
  • Waarom zitten deze vogels ook alweer zo graag op de tulpen?

Het antwoord op de tweede vraag was eigenlijk heel simpel: Als de tulpen open staan trekt dit allerlei insecten aan, zoals vliegjes, mugjes en torretjes… en deze insecten zijn een lekkernij voor de gele kwikstaartjes.

Antwoord op de eerste vraag was eigenlijk deels net zo eenvoudig: Het maken van een mooie foto is namelijk een kwestie van geduld en een flinke dosis geluk.

Een kwikstaart met gespreide vleugels op het moment van wegvliegen. (Canon 7D2, AV-stand, f7.1, iso-640, 1/4000sec, 349mm). Fotograaf: Robin Schot

Mijn camera-instellingen

Door nu in de AV-stand te kiezen voor een hogere diafragma-waarde van f6.3-7.1 krijg ik het onderwerp in zijn geheel mooi scherp in beeld. De achtergrond wordt mede door de afstand van het onderwerp en het aantal millimeters toch onscherp. Een snelle sluitertijd zorgt ervoor dat het kwikstaartje tijdens het (weg)vliegen of door mijn eigen beweging niet onscherp wordt.

Het fotograferen van de gele kwikstaart op tulpen

Voor het maken van deze foto’s ben ik op drie achtereenvolgende dagen gaan fotograferen. Drie dagen heb ik langs het veld, met camera en telelens (100-400mm) in de hand, op een plastic krukje gezeten.

Zaterdag, één dag voor Pasen, had ik al wat leuk plaatjes gemaakt, maar helaas zaten de gele kwikstaarten nog ver weg.

Zondag was een veel betere dag! Toen ik ’s ochtends vroeg aankwam zag ik reeën in het tulpenveld staan. Dit was alvast een heel mooi cadeautje!! Na ongeveer twee uur wachten zag ik de eerste gele kwikstaartjes al vliegen en omdat het erg rustig was, kwamen ze dichter en dichterbij. Tot wel op een meter of 5 ging er eentje op een tulp zitten!! Ik kan een prachtige en scherpe foto maken. Helaas werd het daarna drukker en kwamen ze niet meer dichtbij.

Een Ree in het veld als voorproefje. Nu was het wachten op de gele kwikstaartjes. (Canon 7D2, AV-stand, f6.3, iso-640, 1/3200sec, 400mm). Fotograaf: Robin Schot

Maandag (2e Paasdag) was eigenlijk de allerbeste dag. Wederom zag ik reeën in het veld… het bleef geweldig om te zien. Ik zag één tulp boven alle andere uitsteken en dacht als daar nou eens kwikkie op ging zitten… en ja hoor, het geluk was dit keer met mij. Na lang wachten kwam er eentje precies op die tulp zitten. Ik was echt superblij!! Maar ik wilde meer!! Aangezien het mooi licht was, wilde ik proberen de gele kwikstaart in vlucht te fotograferen. Ik moet zeggen dit was echt een uitdaging en omdat deze vogels zo snel en onvoorspelbaar zijn had ik veel missers.

Toch is het gelukt om een aantal scherpe en mooie foto’s te maken zelfs eentje waar die naar een vliegje kijkt…Het gaf een geweldig gevoel.

Al met al, ondanks een zere kont van het zitten, heb ik top dagen gehad en zelfs mooiere foto’s gemaakt dan ik al had van de voorgaande jaren.

Een gele kwikstaart in vlucht. (Canon 7D2, AV-stand, f6.3, iso-640, 1/4000sec, 400mm). Fotograaf: Robin Schot

Deze ‘Making Of’ is geschreven door Robin Schot.

11 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

11 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: