HOME < PRAKTIJK < FOTOBESPREKING
Fotobespreking

Nieuw thema fotobespreking: creativiteit & abstractie

De kleurrijke herfst is over, het blad van de bomen en we krijgen de dagen van druilerig weer met miezerregen. Natuurlijk hebben we opklaringen met zelfs strenge vorst en berijpte ochtenden waar je als natuurfotograaf zo van smult. Maar op die andere miezerige dagen gaan velen niet naar buiten. Zonde, want juist als alle omstandigheden voor het ‘perfecte’ beeld niet aanwezig zijn moet je als fotograaf veel creatiever worden om mooie foto’s te maken.

Nieuw thema fotobespreking: creativiteit & abstractie
Abstractie heb je in alle vormen, lijnen, beweging, dynamiek of onscherpte Fotograaf: Johan van der Wielen

Creativiteit & abstractie

Een spectaculaire zonsopkomst laat zich graag fotograferen en dus is het onderwerp duidelijk en voor de hand liggend. Maar op een grijze, grauwe dag heb je die voor de hand liggende onderwerpen niet. Dan is het de kunst om je creativiteit de vrije loop te laten en te kijken hoe je met abstractie, lijnenspel en vormen, onscherpte, beweging en dynamiek tot zelfs meervoudige belichtingen tot prachtig beeld kan komen.

En dit thema hebben we voor de komende weken. Laat al je creatieve uitspattingen zien, je abstracte beelden, spel met vormen en kleuren, met licht en beweging… kortom, alle kunstzinnige foto’s!

abstractie door spel van beweging, licht en lijnen
abstractie door spel van beweging, licht en lijnen Fotograaf: Johan van der Wielen

Vrije categorie

Omdat we echter ook hebben gemerkt dat niet iedereen werk heeft in het thema of het thema aanspreekt mag je vanaf nu ook vrij werk insturen. Foto’s die niet in het thema passen, maar die je wel graag besproken zou hebben. Aarzel dus niet, laat je niet tegenhouden, stuur gewoon in!

Fotografen voor de komende maand

Uit alle ingestuurde beelden zullen komende maand Hillebrand Breuker, Ron ter Burg en Jody Zweserijn ieder 3 beelden bespreken. De gekozen beelden en de bevindingen van deze fotografen worden de komende zondagen gepubliceerd.

Discussie en reacties: graag!

We merken nog steeds dat er weinig wordt gereageerd op de besprekingen van de fotografen, zelfs niet door de makers. De fotografen hebben veel tijd gestoken in het bespreken van de foto’s en vinden het bijzonder leuk om reacties te mogen ontvangen. De makers van de betreffende foto’s nodig ik van harte uit om in ieder geval te laten weten dat je het hebt gelezen en natuurlijk of je wat met de bespreking kunt. Maar ook anderen worden uitgenodigd om door te vragen, nadere uitleg te vragen, te discussiëren of van mening te wisselen. Hoe interactiever… hoe leuker de fotograaf het vindt!

Wanneer de herfstkleuren weg zijn... hou je een prachtige kleurloze wereld over
Wanneer de herfstkleuren weg zijn… hou je een prachtige kleurloze wereld over Fotograaf: Johan van der Wielen

Insturen: bestandsnaam, EXIF en vragen

Iedereen mag foto’s insturen, van beginnende tot gevorderde fotograaf. Heb je specifieke vragen bij je beeld, stel die dan al bij voorbaat dan kan de besprekende fotograaf dieper ingaan op datgene wat jou bezighoudt. Zorg bij insturen ervoor dat:

  • Je naam onderdeel vormt van de bestandsnaam (dus bijv. “JvdWielen-img_0001.jpg“) en géén namen als “image.jpg“.
  • Dat de EXIF gegevens (gegevens van instellingen van de camera en lens) in de foto aanwezig zijn. Zet anders in het onderste veld erbij met welke instellingen (camera, lens, diafragma, sluitertijd, ISO, brandpuntsafstand en eventuele extra’s als statief, flitser of filters) de foto gemaakt is.
  • De foto’s moeten minimaal 1024 x 768 pixels zijn en mogen maximaal 1Mb groot zijn.
  • Je mag je naam als klein watermerk in de foto vermelden, maar geen websites, etc.
  • Als je specifieke vragen hebt, stel die dan! Hoe meer informatie de fotograaf heeft, hoe gerichter hij zijn bespreking kan houden.
vormen en lijnen... en daarin... een vogeltje
vormen en lijnen… en daarin… een vogeltje Fotograaf: Johan van der Wielen

Rechten ingestuurde beelden

Alle rechten van de ingestuurde beelden blijven bij de maker. Degene die de beelden instuurt dient ook de maker van het beeld te zijn. De beelden worden voorzien van de naam van de maker en zullen, wanneer ze worden uitgekozen voor bespreking, alleen worden gebruikt in het betreffende artikel voorzien van feedback. De beelden worden niet zonder toestemming van de maker verspreid aan derden of gebruikt voor andere doeleinden dan de fotobespreking. Wel kunnen de foto’s worden gebruikt om het betreffende artikel van de besproken foto’s onder de aandacht te brengen op social media. Dit zal altijd als embedded link gebeuren, foto’s worden niet op social media ge-upload.

 

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Deel dit artikel


2
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. Ik zou zeggen… laat ons de resultaten zien! Ik ben benieuwd

  2. Door antony petit op 4 december 2016 om 21:06

    heel mooi artikel die zeker heel goed is ,zou ik willen proberen de komende maanden om de natuur anders vast te leggen ,na 10jaar sport fotografie en micro fotografie,evenementen fototgrafie ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *