Menu

Onderdeel van Pixfactory

Photo Challenge ‘Dieren klein in het landschap’

Een portret van een dier kan zeker fraai zijn, maar zegt niet zo heel veel over de plek waar het leeft of het gedrag. Zoom daarom eens uit of neem eens afstand en betrek het landschap/de setting bij je beeld. Het maakt niet uit of het gaat om bijvoorbeeld een insect, vogel of zoogdier, zolang het maar klein in zijn omgeving staat. Die omgeving moet dan uiteraard wel de foto kunnen dragen en eventueel een verhaal kunnen vertellen.
Photo Challenge 'Dieren klein in het landschap'.
Photo Challenge 'Dieren klein in het landschap'. Fotograaf: Bjorn van Lieshout

In de eerste editie van Natuurfotografie Magazine 2022, die verschijnt op vrijdag 17 december, staat een artikel van Edwin Giesbers over het fotograferen van dieren in hun omgeving. Dat artikel staat vol met tips en tricks die je kunnen helpen om de perfecte foto te maken voor deze Photo Challenge.

Aan jou de uitdaging om de jury te verrassen met jouw unieke invulling van het thema. Bedenk een onderwerp, plan je fotoshoot(s) en stuur je mooiste foto’s binnen het thema ‘Dieren klein in het landschap’ naar ons op. Wie weet prijkt jouw foto dan over een tijdje prominent in het Natuurfotografie Magazine en ga je aan de haal met één van de mooie prijzen!

Let op: Foto’s die je inzendt voor deze Photo Challenge moeten gemaakt zijn tussen 1 januari 2019 en zondag 16 januari 2022. Oudere foto’s uit je archief mogen dus niet meedoen!

Ook voor deze Photo Challenge zijn weer verschillende mooie prijzen beschikbaar gesteld door onze sponsors: Transcontinenta, CEWE en PiXFACTORY.

1e prijs, beschikbaar gesteld door Transcontinenta

Hoofdprijs een Samyang AF 14mm F/2.8 ultragroothoek t.w.v. € 649,00. Naar keuze met Sony E, Canon EF of Nikon F vatting.

Samyang heeft ondertussen een grote range van hoogwaardige ultragroothoek objectieven. Naast de handmatig scherp te stellen professionele XP 14mm is er ook de zeer populaire AF 14mm ultragroothoek voor de Full Frame mirrorless camera’s van Sony (E-mount) en voor de Full-Frame DSLR camera’s van Canon (EF-mount) en Nikon ( Nikon F-mount). Vele fotografen zijn al in het bezit van een Samyang handmatig scherp te stellen ultragroothoek of fisheye objectief. Deze zijn zeer geliefd voor o.a. astro-, natuur en landschapsfotografie. Ondanks de relatief hoge lichtsterkte bieden ze een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding, die door talloze positieve reviews bevestigd wordt.

De Samyang AF 14mm F/2.8 FE is speciaal ontworpen om naadloos te werken met de Full-Frame mirrorless camera’s met Sony E vatting. De lichtval van dit 14mm AF objectief is speciaal ontwikkeld voor de unieke afstand tussen het achterste glaselement van het objectief en de sensor bij de Sony mirrorless A7 camera’s, om zo optimale prestaties mogelijk te maken. Gebaseerd op Samyang’s befaamde optische technologie zijn in dit objectief asferische lenzen opgenomen om aberratie en onnodig licht dispersie te minimaliseren. Het levert dan ook hoge resolutie opnamen vanuit het centrum van het beeld tot in de hoeken. Door de extreem korte minimale scherpstelafstand van slechts 20 centimeter, kun je iets kleins op de voorgrond groot in beeld brengen PLUS de gehele omgeving ook nog herkenbaar op de achtergrond. Met behulp van het optionele Samyang Lens Station kunnen de Samyang AF objectieven voor de Sony E mount camera’s ook optimaal functioneren op toekomstige modellen camera’s. Hiermee zijn diverse functies van het AF objectief zelf thuis aan te passen voor optimale AF resultaten en 100% compatibiliteit.

Samyang heeft ook een Samyang AF 14mm F/2.8 voor de Full-Frame en APS-C DSLR camera’s van Canon en Nikon. Deze ultragroothoeken zijn, ten opzichte van de handmatig scherp te stellen versies, geheel nieuw ontworpen voor deze beide merken en bieden topprestaties in een compacte en spatwaterdichte behuizing. Dit Samyang autofocus objectief voor Nikon en Canon is het perfecte voorbeeld van Samyang’s met awards bekroonde optische technologie met name in het groothoek en ultra-groothoek bereik. De lensopbouw van de Samyang AF 14mm F2.8 bestaat uit 15 elementen in 10 groepen, waaronder twee asferische elementen, vier elementen met een hoge refractie (HR), en één element met een extra lage dispersie (ED). Dit minimaliseert vervorming en chromatische aberraties en zorgt voor een hoge opnameresolutie.

Dit objectief biedt een zeer brede beeldhoek van maar liefst 116,6 graden, zodat het een unieke kijk en perspectief biedt op de wereld om ons heen. Ook dit ultra-groothoekobjectief van Samyang is voorzien van zeven ronde diafragmabladen, zodat het bij dichtbij opnamen een fraaie bokeh kan creëren. Door toepassing van lichtgewicht lensdelen en een korte verschuiving van de lensdelen over het scherpsteltraject, is het autofocus van de Samyang AF 14mm F2.8 stil, snel en accuraat. Hierdoor kan het ook ingezet worden in situaties waarbij de fotograaf zo onopvallend mogelijk moet blijven.

Deze zeer compacte Samyang AF 14mm weegt slechts 484 gram (zonder lensdop en zonnekap) en is daardoor het ideale objectief voor op reis om al die onvergetelijke momenten vast te leggen. De vochtbestendige afwerking maakt het ook mogelijk om ook onder minder gunstige weersomstandigheden gewoon door te fotograferen. Tot slot zorgt de praktische AF/MF schakelaar voor het snel wisselen tussen autofocus en handmatige scherpstelling.

De kwaliteit van Samyang objectieven is uitstekend, maar er kan altijd wat gebeuren. Dan is het goed te weten dat Transcontinenta in de Benelux, ook op deze Samyang AF objectieven, een verlengde garantie biedt van 5 jaar.

Volg Samyang Benelux op Instagram en Facebook voor inspirerende foto’s, reviews en nieuws @samyangbenelux. Voor meer technische informatie bezoek je samyangbenelux.com of bekijk/download HIER de uitgebreide en meest recente Samyang objectieven brochure.

2e prijs, beschikbaar gesteld door CEWE

CEWE heeft als tweede prijs voor deze challenge een Alu-dibond print van 60 x 40 cm ter waarde van € 50,- beschikbaar gesteld. Deze stijlvolle wanddecoratie bestaat uit een kunststof kern en twee aluminium platen. Licht, vormvast en duurzaam biedt aluminium een groot aantal toepassingsmogelijkheden. Hierbij gebruikt CEWE een zeer hoogwaardig druksysteem met zeven kleuren.

Foto’s op aluminium hebben zo’n waardevolle en moderne uitstraling dat er geen lijst omheen hoeft. De kleuren en briljantie worden door dit procedé nog eens extra versterkt. Zo komt de foto heel goed tot zijn recht.

3e prijs, beschikbaar gesteld door PiXFACTORY

PiXFACTORY heeft als derde prijs voor deze Photo Challenge het Praktijkboek Wildlife fotografie ter beschikking gesteld.

cover wildlifefotografie praktijkboekOog in oog met een wild zwijn, een das, een beer of eekhoorntje… welke fotograaf droomt daar niet van? Van alle dieren spreken zoogdieren het meest tot de verbeelding. De uitstraling van een vos, de oerkracht van een wisent, de glimlach van een zeehond en de kraaloogjes van een muis – we vallen er massaal voor.

Hoe komen de prachtige foto’s in boeken en tijdschriften tot stand? Hoe kun je zulke foto’s zelf maken? In dit praktijkboek lees je alles over een goede voorbereiding, hoe je de dieren vindt, hoe je dichtbij komt en welke technieken je kunt gebruiken.

De auteurs van dit boek zijn stuk voor stuk zeer ervaren wildlifefotografen. Ze geven in dit boek al hun kennis en geheimen prijs.

Voorwaarden voor deelname aan deze Photo Challenge

Lees voor je je foto’s uploadt de volgende regels zorgvuldig door. Foto’s die niet aan deze voorwaarden voldoen worden niet meegenomen in de jurering:

 • Stuur alleen foto’s in die je zelf hebt gemaakt.
 • Het onderwerp van je foto moet een natuurfoto zijn die voldoet aan het thema van de Photo Challenge.
 • Iedere deelnemer mag maximaal drie foto’s insturen.
 • Foto’s mogen uit het archief komen, maar niet ouder zijn dan 1 januari 2019.
 • Insturen kan tot en met 16 januari 2022.
 • Zorg dat de EXIF informatie in je foto aanwezig is, zodat we kunnen controleren of de foto aan de voorwaarden voldoet.
 • Insturen doe je met behulp van het formulier hieronder.
 • Alleen JPG-bestanden.
 • De langste zijde van de foto is minimaal 3000px.
 • Bestanden mogen niet groter zijn dan 3mb.
 • Geen kaders om de foto’s.
 • Geen watermerken of copyrights.
 • Door je foto in te sturen geef je Natuurfotografie.nl toestemming om de foto te publiceren op deze website, in onze nieuwsbrief, in Natuurfotografie Magazine en de bijbehorende social media.

 

Voor een inspirerend overzicht van de inzendingen tot nu toe klik je hier.


Deze Photo Challenge is gesloten.

26 reacties

 1. Er is wat weinig actie inzake de Photo Challenge. Kunnen we nog een uitslag verwachten? Vind het leuk om mee te doen, maar nu is het wel wat onduidelijk allemaal. Ook als er een goede reden voor is, hoor ik die graag. Gewoon zodat we weten waar we aan toe zijn.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

26 reacties

 1. Er is wat weinig actie inzake de Photo Challenge. Kunnen we nog een uitslag verwachten? Vind het leuk om mee te doen, maar nu is het wel wat onduidelijk allemaal. Ook als er een goede reden voor is, hoor ik die graag. Gewoon zodat we weten waar we aan toe zijn.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: