Menu

Onderdeel van Pixfactory

Uitslag Photo Challenge “Out of the Box”

Wow…. wat zijn er dit keer mooie en bijzondere “Out of the Box” foto’s ingestuurd. Zoveel foto’s van hoog niveau met veel creativiteit en variatie maakte het voor de 13 juryleden moeilijk om tot een keuze te komen. Uiteindelijk is het gelukt en zijn de winnende foto’s gepubliceerd in Natuurfotografie Magazine nummer 4 van 2020. Wij willen hier nog een keer de winnaars en eervolle vermeldingen in het zonnetje zetten. Alle prijswinnaars en eervolle vermeldingen, van harte gefeliciteerd!
Winnaar en 1ste prijs: Photo Challenge "Out of the Box". Metagegevens: Nikon D500 met 200-400mm @ 400mm; 1/5sec bij f16; ISO 100. Fotograaf: Rob Blanken

1ste prijs en winnaar van de Photo Challenge “Out of the Box”: Rob Blanken

Een echte “Out of the Box” foto van dansmuggen! Hoe verzin je het, hoe doe je het! Je ziet sporen en hier en daar concentraties van wit/vormen tegen een zwarte achtergrond met hier en daar een kleur, een grafisch beeld. Het beeld wekt gelijk fantasie op. Een vervreemdend beeld wat erg tot de verbeelding spreekt en creatief om van een dansende groep muggen dit beeld te maken. Het gehele beeldoppervlak is gelijk verdeeld met een goede belichting en scherpte. Gefeliciteerd Rob!

De toepasselijke hoofdprijs is beschikbaar gesteld door Transcontinenta en bestaat uit een Lensbaby OMNI Creative Filter System + OMNI Color Expansion Pack.

Uitleg dansmuggen: Het zijn de mannetjes die dansen. Ze verspreiden feromonen om de dames aan te trekken. Door samen te werken verspreiden ze meer feromonen en komen er meer dames. Voor zo’n foto zijn nodig muggen die in een groep dansen, hoe meer hoe beter. Verder tegenlicht, een donkere achtergrond, kleine diafragmaopening voor maximale scherptediepte, telelens (dat drukt het beeld in elkaar) en een wat langere sluitertijd (daar kun je allerlei varianten van proberen).

Shortlist finaleronde

Hieronder staat de shortlist van de finaleronde waaruit de jury de winnende foto’s heeft gekozen. Vanwege de grote hoeveelheid bijzondere beelden was de shortlist dit keer groter dan normaal.

Shortlist Photo Challenge “Out of the Box”. Fotograaf: Jan Boer

2de prijs: beschikbaar gesteld door CEWE, een Alu-dibond print van 60 x 40 cm ter waarde van € 50,- is gewonnen door: Marcel Batist

Een zeer sterke compositie van drie bomen waarvan de twee buitenste bomen gespiegeld zijn. De details, doortekening en groen-blauwe HDR-achtige kleur bepalen de kracht van het beeld. De achtergrond met de lichte vlekken brengen spanning in de foto. Leuk detail is dat de middelste boom iets dichterbij de fotograaf staat dan de buitenste bomen. Dat de bomen “elkaar een hand” geven is blijkbaar geen probleem in deze coronatijd.

2de prijs: Photo Challenge “Out of the Box”. Metagegevens: Pentax K-5 II s met 100mm macro; 1/800sec bij f 5.0; ISO 100. Fotograaf: Marcel Batist

3de prijs: beschikbaar gesteld door PiXFACTORY, is gewonnen door: Nel Talen en bestaat uit het boek “Grip op creativiteit” waarbij je methoden aangereikt krijgt voor verdieping in je fotografie.

Het is net een schilderijtje deze meervoudige belichting van klaver en grasjes met een heel evenwichtige opbouw en zachte natuurlijke kleuren. De compositie van het beeld is een combinatie van herkenbare vormen en warme kleuren. Je ziet de scherpere delen en softe elementen in één foto samenkomen. De bloemen op de voorgrond komen soft op de achtergrond weer terug. Het is een foto waar de schoonheid van kleine dingen overgaat in een aquarel achtige impressie. Een erg mooi en verrassend beeld.

3de prijs: Photo Challenge “Out of the Box”. Metagegevens: Canon EOS R met 24-105 @ 24mm; 1/30sec bij f 6.3; ISO 200. Fotograaf: Nel Talen

Eervolle vermeldingen zijn er voor: Noortje Russel en Mathijs Frenken.

Eervolle vermelding: Photo Challenge “Out of the Box”. Canon EOS 6D met 90 mm macro; 1/800sec bij f 2.8; ISO 4000. Fotograaf: Noortje Russel

 

Eervolle vermelding: Photo Challenge “Out of the Box”. Canon EOS 5D Mark III met 500 mm; 1/8000sec bij f 11: ISO 1600. Fotograaf: Mathijs Frenken

Hieronder in willekeurige volgorde enkele inzendingen van de shortlist:

 


Wil je zelf ook kans maken op een mooie prijs en publicatie van je foto in het Natuurfotografie Magazine en hier op de website, doe dan mee aan onze nieuwe Photo Challenge. Iedere twee maanden is er een ander thema!

2 reacties

  1. ‘Out of the box’ heeft mooie en creatieve beelden opgeleverd, ‘verruimde geesten leveren prachtige beelden op’ :). Felicitaties voor de winnaars.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

  1. ‘Out of the box’ heeft mooie en creatieve beelden opgeleverd, ‘verruimde geesten leveren prachtige beelden op’ :). Felicitaties voor de winnaars.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: